Az ember a majomtól származik
2022. május 26. írta: Eperjesi Marcell

Az ember a majomtól származik

057_emberre_valas_wincantonwindow_co_uk_2.jpg

Az ember evolúciója a mai napig egy sokismeretlenes egyenlet.

Az embert, a csimpánzt, a gorillát és az orángutánt soroljuk az emberfélék családjába, hiszen a négy faj egy közös őstől származik. Először az orángután vált le erről a fejlődési vonalról, majd a gorilla, 6-7 millió éve pedig már az ember és a csimpánz is külön utakon jár.

Az állatvilágból való kiemelkedéshez alkalmazkodó-készségre, növekvő agytérfogatra, két lábon járásra (a kezek szabaddá válására), eszközkészítésre és a tűz ismeretére volt leginkább szükség.

057_evolucios_fa_apeinitiative_org.jpgAz emberszabású majmok és az ember kapcsolata (forrás: apeinitiative.org)

Az emberré válás legfontosabb állomásai, a csimpánztól való elválást követően:  

  • Australopithecus: Agytérfogata nem haladta meg egy mai csimpánzét. Koponyájuk és fogazatuk egyaránt tartalmazott „majomszerű” és „inkább emberekre jellemző” elemeket.
  • Homo habilis (ügyes ember): 2 millió éve jelent meg Kelet-Afrikában, két lábon járt és már eszközöket készített.
  • Homo erectus (felegyenesedett ember): 1,5 millió éve tűnt fel, a korábbi előembereknél testesebb, ismerte a tüzet, továbbá kavicseszközöket használt. Nagyobb, akár 50 fős csoportokban élt.
  • Homo sapiens (értelmes ember): 300 ezer éve alakult ki, fejlett agykoponya jellemzi. Feltalálta az íjat és a nyilat, sziklarajzokat készített. Már tudott gondolkodni és beszélni. 100 ezer évvel ezelőtt Afrikából elindulva elkezdte a Föld benépesítését.

Ha az evolúció szót halljuk, akkor sokan arra az ábrára gondolnak, ahol egy majomból fokozatosan talpra állva ember lesz (lásd fent). A köztudatban elterjedt, hogy az ember a majomtól (csimpánztól) származik, pedig az evolúció-elmélet megalkotója Charles Darwin sosem mondott ilyet. Csupán annyit állított, hogy az ember és a csimpánz egy közös őstől való.

057_darwin_karikatura_bbvaopenmind_com.jpgKorabeli karikatúra Darwinról (forrás: bbvaopenmind.com)

Az evolúciót nem úgy kell elképzelni, hogy kifejlődött egy majom és fokozatosan alakult át emberré, hanem úgy, hogy egy közös ősből indult el a két faj, majd egymástól elválva fejlődött. Darwin 1871-ben, Az ember származása és a nemi kiválasztás című művében írta le ezeket a gondolatait, bár konkrétan ő sem tudta megnevezni, hogy ki volt ez a közös ős. Kijelentése hatalmas tudományos vitát eredményezett, amely 1912-ben jutott nyugvópontra, amikor úgy nézett ki, hogy meglelték ezt a bizonyos „hiányzó láncszemet”.

1912-ben a dél-angliai Piltdown közelében egy kavicsbányában, megkövesedett koponyatetőre, valamint egy állkapocsra talált Charles Dawson ügyvéd, egyben amatőr régész. A két testrész tökéletesen illeszkedett egymáshoz. Dawson kijelentette: egy eddig ismeretlen, korai emberfaj maradványát fedezte fel, tulajdonosa pedig egymillió éve élhetett.

A lapok címoldalaikon hozták a szenzációt, és a kor hazafias légkörében a brit tudományos elit is elfogadta a felfedezést. Ugyanis a két rivális nagyhatalom közül a franciák a cro-magnoni, a németek pedig a neandervölgyi leletekkel találtak ősembermaradványokat, míg brit földön addig nem bukkantak ilyenre.

Azoban 1953-ra lelepleződött, hogy egy középkorban meghalt ember koponyájából és egy orángután állkapcsából mesterségesen összerakott hamisítványról van szó. A fogakat az emberi fogakhoz hasonlóra reszelték, majd, hogy réginek hassanak, kémiai módszerekkel „megöregítették”. A piltdowni ember volt a tudománytörténet talán legnagyobb csalása.

057_piltdowni_ember_historyofyesterday_com.jpgKoponyája alapján így nézett volna ki a piltdowni ember (forrás: historyofyesterday.com)

Az ember evolúciójának számos részlete a mai napig ismeretlen. A legnagyobb probléma, hogy mennyiségileg kevés az ősemberlelet, így azokból nehéz egzakt következtetéseket levonni. Az új régészeti eredmények tükrében a korábbi elméletek gyakran átértékelődnek, nem ritka, hogy régi csontmaradványokat a kutatók átminősítenek, új vagy más fajokba sorolják őket. Viszont azt a mai napig sem tudjuk, hogy ki lehetett a Darwin által említett közös őse az embernek és a csimpánznak.

A tudósok egy része szerint a hétmillió évvel ezelőtt, Közép-Afrikában élt faj, a Sahelantropus tchadensis az ember legrégebbi őse, amely eltávolodott a csimpánzok fejlődési útjától. Elméletüket, 2002-ben, egy Észak-Csádban talált, Toumaïnak elnevezett koponyára alapozzák, bár még abban sincsen egyetértés, hogy ez a lény kétlábú volt-e.

Darwin óta több olyan karikatúra készült, amelyen egy bájos gyermek mutogatja ősapja portréját, egy szőrős majom arcképét. Pedig ez téves logika: a majom ugyanis nem valamely felmenőnk, hanem az „unokatestvérünk”.

Forrás:          
Az ember a majomtól származik (Hahner Péter: 100 történelmi tévhit)
Az ős meséje: Az ember evolúciója (aranydio.com)
A mai élővilág és az ember kialakulása (nkp.hu)
 
Borítókép:              
Az emberré válás folyamata (forrás: wincantonwindow.co.uk)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr8717840539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.26. 10:24:17

Az emberek és az óriás testű majmok és a makik is egy közös ősből egy mókus nagyságú emlősből fejlődtek ki. A tudomány jelenlegi állása szerint az, hogy mi nem nagytestű majmok lettünk, hanem leválasztottunk magunknak egy külön ágat az evolúció fáján, az nagyon is lehet a különféle vírusmutációk oka, amelyek megbirizgálták a DNS-ünket. Tehát nagyon valószínű a "Vírus" igen sok, hozzájárult a "Teremtésünk"-höz. Nos jó volt ez most nekünk, vagy sem???

konrada 2022.05.26. 10:33:45

Akkor tévhit valóban, ha csak a csimpánzt tekintjük majomnak, és nem azt az emlőscsoportot, mely az elő-majmoktól kezdve több majom-alkatúakon keresztül a főemlősökig terjed.
;))

(Nekem igazából az volt a legnagyobb döbbenet - mikor kezdtek elterjedni a genom-vizsgálatok, és azt olvastam - hogy az afrikai és az ázsiai elefántok között - melyeket az emberek többsége (ha csak nem egyszerre látja mindkettőt) nem is tud megkülönböztetni - több az eltérés genetikailag, mint az ember és a bonobó között.)

konrada 2022.05.26. 10:38:37

@TanNé:
Szvsz. az, hogy külön ágat választottunk le magunknak: inkább az az oka, hogy mi emberek írjuk a könyveket, és mégis csak jobban hangzik, hogy mi egy külön törzs vagyunk a főemlősökhöz képest, mint beismerjük, hogy voltaképpen mi is majmok vagyunk - csak eszközhasználóként okosabbak.;))

ulpius66 2022.05.26. 10:49:41

@TanNé: "Az emberek és az óriás testű majmok és a makik is egy közös ősből egy mókus nagyságú emlősből fejlődtek ki."

MOST MÁR CSAK AZ A KÉRDÉS, HOGY AZEMBEREK ÉS A MAJMOK KÖZÖS ŐSEI A MÓKUSOK MIBŐL FEJLŐDTEK KE?

PERSZE A TUDOMÁNY ERRE IS MEGADTA A VÁLASZT A MÓKUS (PONTOSABBAN A MÓKUSCICKÁNY) A PATKÁNYBÓL FEJLŐDÖTT KI!!!!!

TEHÁT MINDEN MEBER VALAMIKORI KÖZÖS ŐSE A PATKÁNY!

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.26. 10:50:30

@konrada:

Így van, ahogyan írod és korrekt evolúciós tant betartók szerint mi emberek IGAZI MAJMOK csoportjába tartozunk. Lásd ábrán is:

m.blog.hu/vi/vilagnezet/image/evolucio_majmok_ember_1.JPG

ramipali 2022.05.26. 10:57:38

@TanNé: Mi az,hogy evolúció?
Be tudod bizonyítani?
Darvinnak sem sikerült.

ramipali 2022.05.26. 10:58:36

Majom az,aki azt állítja,hogy tőlük származunk.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.26. 11:04:09

@ramipali:

Ma már az adott szó "evolúció", ahogyan "Isten" is csak egy gyűjtőfogalom és szemantikailag sokfajta jelentéssel bír. A darwini természetes kiválasztódás tana bizonyított, többszörösen is. Jogodban áll butának lenni és nem elfogadni, de az a valóságon semmit sem változtat.

Még a pánspermium elmélet sem ...

ulpius66 2022.05.26. 11:05:27

@ramipali: "Majom az, aki azt állítja, hogy tőlük származunk."

Nem, nem....

A majmok származnak az embertől!

body_andras 2022.05.26. 11:13:34

Megérett az idő egy kis vadkeresztény könyvégetésre.

ramipali 2022.05.26. 11:19:55

@TanNé: Én nem azt mondtam,hogy Darvin így meg úgy.,
Tudjuk,hogy elismerte,hogy az evolúciót shogy ő elképzelte,az nem igaz.
Én azt kérem,hogy aki egyetért vele,bizonyítsa be.
Nem kell,hogy de az így,meg úgy,hanem tényekkel.

ramipali 2022.05.26. 11:20:59

@TanNé: És most mivel táplálkozol,ha voltál giliszta?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.26. 11:21:35

@body_andras:

"Tömeges kigyógyulások Isten mémből "
korszakát éljük. Így ZombiJézuska azaz JahveZsidóSátánIsten avatárja is kimenőben van a divatból. Kigyógyulnak belőle az emberek.

Inkább szégyenkeznek tehát, hogy ilyen bugyuta mesékben hittek valamikor.

ramipali 2022.05.26. 11:22:42

@TanNé: Tényleg?
És a majmol miért nem írnak,miért nem olvasnak,miért nem tanítanak téged?
Vagy tévedek?

ramipali 2022.05.26. 11:24:04

@konrada: Ezt kitől hallottad,hogy az elefántok fajait nem lehet megkülönböztetni?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.26. 11:24:51

@ramipali:

Be van bizonyítva ... ahogyan a Tudományos Isten vansága is.

Csak egyesek azt szokták meg hibásan, hogy amiben hisznek is, és sokan, csak az a bizonyított. Holott ez nem más mint egy logikai és érvelési hiba.

Egyébként ma már mindkettőt CÁFOLNI kellene.

Tudod CÁFOLNI???? Érdemi kritikákkal és tényekkel?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.26. 11:29:45

@ramipali:

Az ember azért megőrizte genetikailag a "majmolás" szokást. Amit a memetikai is és a viselkedéstudomány is, de a humánetológia is feltárt.

A Trükkös "Mém" című e-könyvem borítóján nem véletlenül van egy gondolkozást imitáló ateista majom. Tésztaszűrővel a fején és ateista nyaklánccal.

Az ateizmus is, akárcsak a ZombiJézuska hit ...

majmolás útján terjedt el.

ramipali 2022.05.26. 11:29:57

@TanNé: OKAY!De a kérdésemre nem adtál konkrét választ.

konrada 2022.05.26. 11:30:55

@TanNé: Én speciel nem is értem, hogy lehet nem korrekten nézni az evoluciós tant.
Mert miközben néhány "modern" elmélkedő szerint a kutya és a farkas 2 külön faj, addig ugyanazok megköveznék - egyébként helyesen! - ha ez alapján egy pigmeust, és egy északi árját külön fajnak nevezné valaki.
Mert a korrekt evolúció szerint az emlősöknél egy faj addig nevezhető azonos fajnak, míg szaporodni képes, funkcionálisan működő egyedei születhetnek.
...s ez pont igaz egy pigmeus-árja gyerekére, mint ahogy egy husky-északi farkas kölykeire.
De míg az első esetben üldözzük azt, aki mást állít, a másik esetben lehülyézzük, hogy is lehetne a farkas meg a kutya ugyanazon faj tagja...

konrada 2022.05.26. 11:36:13

@ramipali:
Én speciel meg tudom.
...de azért próbáld ki ismerőseiden azt, hogy random felmutatsz neki egy fényképet magában egy afrikai, vagy ázsiai elefántról.
Szinte 100%-ban azt fogod válaszként kapni, hogy elefánt (és ez igaz, de bonobó-ember képpárnál szinte biztos nem lesz ilyen elnagyolt "majom" a válasz!;),
majd ha kapacitálni kezded, mégis melyik, a többség 1 képből - ha nincs mellette másik - nem fogja tudni, hogy az ázsiai, vagy afrikai.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.26. 11:36:54

@ramipali:

Adtam...

A tudományos módszertan szerint a természetes kiválasztódás darwini tana sokszorosan bizonyított .... Pláne a DNS szerkezetek feltárásával. Neked kellene tehát tudni cáfolni, ha szerinted nem igaz még sem. Tehát állításod alátámasztani.

ulpius66 2022.05.26. 11:40:24

@ramipali:

Hát tényleg jó sokan nem bírják felfogni, hogy van evolúció, meg az embernek és a majmoknak közös az őse, meg ilyesmik....

SŐT!

NAGYON-NAGYON SOKAN AZT SEM BÍRJÁK FELFOGNI, HOGY PL. A FEHÉR EMBER ÉS A NIGGER IS UGYANÚGY EMBER....

ulpius66 2022.05.26. 11:41:28

@ulpius66:

ILLETVE ADDIG ELJUTNAK, HOGY A NIGGEREK AZOK A MAJMOKTÓL SZÁRMAZNAK!

ramipali 2022.05.26. 11:44:41

@TanNé: Ez hazugság.
Egyre többen látják,érzik,tudományosan elismert tényként könyvelik el,hogy Isten és Jézus bebizonyították,hogy az emberiség a saját csapdájában él.
Ha figyelemmel kíséred a politikai,az emberek egymáshoz és egymás közti viszonyát,látod,hogy azok a jövendölések mind igazak.
Talán segít:Lukács evangéliuma:21.rész 7- 11 ig.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.26. 11:55:42

@ramipali:

Az hazugság, hogy letagadod a VALLÁSOK és ISTENEK evolúciós fáit is.
Pedig az is van. Több is. Pontosan és bizonyítottan lekövethető, hogy

ZombiJézuska milyen korábbi Istenekből lett KITALÁLVA, azaz PLAGIZÁLVA.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.26. 11:59:03

@ramipali:

Főbb vallások evolúciós fája
erkolcstan.blog.hu/2020/01/06/fobb_vallasok_evolucios_faja

Az emberiség fő vallásainak az evolúciós fáját láthatjuk a következő ábrán, de lehetne ilyet készíteni ma már az ateizmusról is. Persze sok értelme nincs, hiszen már a különféle vallások is jellemzően ateisták egymással szemben. Ezért is van az ateizmus a legtöbb rendszerben és lexikonban is a vallások alá és ahhoz sorolva, teljesen jogosan.

Kereszténység a zoroasztrizmusból és a mithraszizmusból merített
erkolcstan.blog.hu/2020/02/25/keresztenyseg_a_zorosztizmusbol_es_a_mithraszizmusbol_meritett

A vallások kialakulásának evolúciós fájából is jól látszik, hogy a kereszténység a judaizmusból vált ki, amely előtte az atonizmusból és a zoroasztrizmusból is merített/koppintott. A kiválás után meg lényegében ZombiJézuska átvette Mithrász Isten legfőbb tulajdonságait. Felvetődik a kérdés, hogy ez most memetika, vagy csak egyszerű plagizálás és lopás volt?

ulpius66 2022.05.26. 12:02:12

@TanNé:

Az ember NEM AZ ISTEN TEREMTMÉNYE!

Az Isten az EMBER TEREMTMÉNYE!!!!!!

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.26. 12:05:16

@ulpius66:

Marhaságot írtál. Nagyon fontos a TÖBBES SZÁM!!!

Az Isteneket az emberek teremtették.

Bandibacsi34 2022.05.26. 12:14:05

@TanNé: Akkor mar rendes legyen az az abra!!
www.infographicsblog.com/wp-content/uploads/2014/11/the-evolutionary-tree-of-religion.jpg

A vallas az a kultura resze! A kulturat pedig befolyasoljak a kornyezeti-tarsadalmi tenyezok. Nem csoda, hogy a keresztenyseg a letelepedett kulturakban terjedt el, miutan at kellett vennie a romai erkolcsot(!!-ezt nevezik ma kereszteny erkolcsnek), az iszlam a melegebb, sivatagos, hegyvidekes teruleteken lett dominans illetve ma mint az egyetlen vallas, amely nem pucsitott be a nyugati eszneknek, a buddhizmus kiszorult Indiabol Kina fele, a zoroasztrianizmus meg beolvad mas vallasokba.
Mas: Az allatok nem öntudatos ateistak. Szamukra csak a jelen letezik. A vallasban a mult es a jovo mint tenyezo szerepel. Az erkolcs terjedese is a vallassal egyutt terjedt akar mas vallasok elleneben is(pl a gorogok rakenyszeritettek a karthagoaikat az emberaldozatok beszuntetesere). Ha a vallas megszunik az ember visszaallatiasodik: csak a jelenben fog elni es a gyilkossagok stb. termeszetesek lesznak(vagy uj vallasok alakulnak ki ujfajta erkolcsi rendszerekkel).

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.26. 12:22:51

@Bandibacsi34:

Ja ... van ezekből sokkal részletesebb is. Ahol százszorosa kb az elemzett vallások száma.

Nos a KULTÚRA dologban vitába szállnék veled ... mert a memetika is ott ment tévútra. .... de az már olyan mélység lenne, amivel itt csak feltartanánk a blogbejegyzés kommentelő közönségét.

Röviden azért felvázolom. Elmevírus hatás, de nem kulturális, hanem pszichológiai, vagy ha feltárjuk akkor neurológiai.

Olvasd el ezt és jobban fogod érteni:

PszichoVirulógia
2021. szeptember 17.
vilagnezet.blog.hu/2021/09/17/pszichovirulogia

Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA főtitkárhelyettese, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára. Memetikai írása: A gondolatok terjedési mechanizmusai: mémek vagy fertőzések írásának a tartalma ébresztett rá, hogy a memetikába, annak zavaros össz-tartalma miatt nem fér bele a pszichológiai vírusokkal foglalkozó rész, annak el kell különülnie egy új tudományágba a pszichovirulógiába. ...

Argus_ 2022.05.26. 13:39:18

Jó cikk, bár újat nem tartalmaz, inkább valamiféle zanzásított összefoglaló. Ez a mondat problémás csak:

"... a majom ugyanis nem valamely felmenőnk, hanem az unokatestvérünk ...”

metata 2022.05.26. 13:51:48

"Viszont azt a mai napig sem tudjuk, hogy ki lehetett a Darwin által említett közös őse az embernek és a csimpánznak."
Persze és nem is fogjuk soha megtudni, mert az evolúció alapvetően hitkérdés és a kapitalista közgazdaságtan mellékterméke, ami a gazdasági szereplők életben maradásáért vívott kőkemény harc eszméjét ültette át a biológia területére a fajokat megfeleltetve a cégeknek, az örökös fejlődés hagymázos illúziójával.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.05.26. 13:56:00

@metata:

Viszont a judeokeresztény JahveZsidóSátánIsten és annak avatárja ZombiJézuska teremtőjét szerencsére ismerjük.

... és ugyebár a Mindenek Előtt Lévő Határtalan Karakutty is lehetne ... :-)

de csak néhány mentálisan beteg ember volt.

ramipali 2022.05.26. 14:42:17

@vilagnezet.blog.hu: de csak néhány mentálisan beteg ember volt.
Pont olyanok,mint te.

Bobby Newmark 2022.05.26. 15:43:42

@ramipali: Hagyjuk már a faszságokat. Lófaszt nem bizonyít ami egy ókori kecskebaszók mesekönyvében le van írva.

21. században ilyen elbaszott idiótának lenni meg már különösen kínos.

Bobby Newmark 2022.05.26. 15:54:19

@TanNé: Baromság, az ateizmus vallások közé sorolása a teisták próbálkozása a szólásnak, hogy az idióta lehúz a szintjére, és megver a rutinjával.
Lófaszt vallás a vallás hiánya és/vagy megvetése. Aki ezt állítja az vagy faszidióta, vagy hívő, tehát faszidióta.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.05.26. 16:03:29

@Bobby Newmark:

Eleve poli-ateistának kellene lennie, aki nem csak tagadásvallásosan és gerilla marketingesen Jahvét tagadja. ... meg ott vannak a tudományos "Isten" jelentések is ... azokat meg badarság tagadni ..

Bővebben meg nézzél rá itt:
istenteszt.blog.hu/2018/08/27/ateizmus_mint_tagadasvallas_kepekben

Bobby Newmark 2022.05.26. 17:10:54

@vilagnezet.blog.hu: Leszarom mit gondol erről egy hívő, partvonalról beleugatás kategória.

Ha meg el akarjuk kezdeni habosítani az idiótaságot, akkor minden egyes hívő _is_ poli-ateista, éppen csak eggyel kevesebb istenben nem hisz, mint egy ateista. A buddhisták meg teljesen poli-ateista vallásosak, azt' közben mégis mindenféle hülyeségeket elhisznek.

Ez egy faszság, a szó felesleges szaporítása. És a célja csak az, hogy a hívők mutogathassanak, hogy "te is", közben meg valójában a lófaszt.

Nem, ne próbálkozz lehúzni az alja szintedre, mert objektíve hülyeséget beszélsz.

kukasmacska 2022.05.26. 17:52:22

@konrada:
Sok olyan faj létezik, amelyek ránézésre nagyon hasonlítanak egy másik faj képviselőihez, holott rendszertanilag és genetikailag is nagyon távol állnak egymástól. Pl. egyes hüllők és kétéltűek.
A természet tréfája. :-)

ez a nevem senki 2022.05.26. 20:45:55

saz evo
lúciot ki
terem
tett

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.27. 07:51:24

@Bobby Newmark:

Jól írod az ateista tagadásvallásod hívés .... / vallás.

Eszedbe sem jut esetleg Dawkins, vagy Blackmore Isten meghatározását alapnak venni?

Tehát hogy "Isten" egy fertőző mém .... olyan mint a nátha ... és ne mond azt mert nem igaz, hogy az ateisták nem kapják el a náthát és nem kapják el az "Isten-mémet" ....

Az "Isten-mém egyik fő terjesztői és fertőzői éppen az ateisták.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.05.28. 11:34:30

Fórum » FILOSZ » Vallás, Filozófia »
Vallások és Istenek evolúciója

Az emberiség fő vallásainak és Isteneinek a kialakulását a vallástörténet, de főként a tudomány feldolgozta és számos evolúciós fán szemlélteti is.

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9250628
süti beállítások módosítása