Az Egri csillagok egyik janicsárja karórát viselt
2023. április 11. írta: Eperjesi Marcell

Az Egri csillagok egyik janicsárja karórát viselt

081_eger_ostroma_egerhirek_hu.jpgSzinte mindenki úgy emlékszik, hogy a népszerű magyar filmben látott egy órát viselő török harcost.

A Ziegler Géza néven született Gárdonyi Géza először 1878-82 között került kapcsolatba Egerrel, amikor a helyi Tanítóképzőre járt. Kezdetben falusi tanítóként, később újságíróként dolgozott, miközben angol, német, francia és olasz nyelvű műveket fordított magyarra.

Négy gyermeket eredményező házassága válással végződött, emiatt környezetváltozásra vágyott. Így 1897-ben (34 évesen), az anyjával és két fiával Budapestről Egerbe költözött, ahol 1922-ig bekövetkezett haláláig élt. A Takács utca 24. sz. alatti háza közvetlenül a vár mellett helyezkedett el és jó kilátást biztosított a település főbb nevezetességeire.

Ettől kezdve csak az irodalomnak élt, kizárólag budapesti kötelezettségek kapcsán mozdult ki a városból, vagy akkor, ha külföldi tanulmányútra ment. Az utcát, ahol lakott, még életében Gárdonyira nevezte át Eger városa. Halálát követően a vár egyik bástyáján adományoztak neki díszsírhelyet. „Csak a teste…” - áll rajta a felirat.

Egri tartózkodását olyan művek fémjelzik, mint A láthatatlan ember, az Isten rabjai, vagy az Ida regénye. Leghíresebb azonban az Egri csillagok, melyet a Pesti Hírlap közölt elsőként (1899), a kor szokásainak megfelelően folytatásokban. A nagy siker miatt 1901-ben könyv formájában is kiadták.

081_garonyi_a_dolgozoszobaban_wikipedia.jpgGárdonyi Géza a dolgozószobájában (fotó: Wikipedia)

Az Egri csillagok a XVI. században, a török hódoltság idején játszódik. A két főszereplő, Bornemissza Gergely és Cecey Éva történetét meséli el gyerekkoruktól a Dobó István vezette egri várvédők, óriási túlerővel szemben aratott győzelméig (1552).

Széleskörű ismertségét a második világháború utáni évtizedek hozták el, amikor több kiadásban, százezres példányszámokban jelent meg. Azóta húsz nyelvre fordították le. Nemcsak kötelező olvasmány, hanem bestseller lett, 2005-ben A Nagy Könyv című TV-műsorban az ország kedvenc könyvévé választották (A Pál utcai fiúk és az Abigél végzett még a dobogón).

081_eger_ostroma_vizkelety_bela_wikipedia.jpgEger vár ostroma 1552-ben (Vízkelety Béla festménye)

Az Egri csillagokat már a némafilm korszakában, 1923-ban megfilmesítették, ám ez a változat még megbukott. A rendező Fejős Pál a pénzügyi fiaskó után külföldre távozott. A film kópiái az idők folyamán elvesztek, így mamár nem tekinthető meg.

A lényegesen ismertebb második feldolgozást az eredetileg színész Várkonyi Zoltán készítette, aki az 1960-as években már a Vígszínház főrendezője és a Színművészeti Főiskola rektora volt. Emellett több nagyszabású, történelmi film rendezőjeként is letette a névjegyét (A kőszívű ember fiai, Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán), így magától értetődően őt kérték fel a közönségkedvenc regény adaptálására.

A filmben a korabeli magyar színjátszás nagyágyúi szerepeltek: Dobó Istvánt Sinkovits Imre, Jumurdzsákot pedig Bárdy György alakította, míg a Bornemissza Gergely-Cecey Éva szerelmespárt Kovács István és Venczel Vera. De a kisebb szerepekben is olyan ismert színészek tűntek fel, mint Gobbi Hilda, Major Tamás, Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Bessenyei Ferenc, Zenthe Ferenc és Rajz János.

081_varkonyi_sinkovits_bardy_behir_hu.jpgVárkonyi Zoltán, Sinkovits Imre és Bárdy György az Egri csillagok forgatásán (fotó: behir.hu)

Az Egri csillagok az akkori hazai filmgyártás gigászi vállalkozása volt, már az eredeti büdzsé is 19 millió forintra rúgott, végül a költségek 45 millióra szöktek fel (ez inflálva ma 4.6 milliárd forintot jelent). Bár a korabeli kritika fanyalogva, ugyanakkor a publikum hálásan fogadta, több mint kilencmillióan látták a mozikban.

A forgatás 1967 nyarától 1968 nyaráig tartott, a bemutató 1968. december 19-én volt. A tengerparti, illetve a törökországi jelenetek zömét Bulgáriában a Fekete-tengernél rögzítettek. Az egri ostrom helyszíneként az eredeti vár nem jöhetett szóba, mert addigra már beépült a környéke. Ezért úgy döntöttek, hogy felépítik a kicsinyített mását egy olyan helyszínen, amelynek domborzata hasonlít Eger környékére. Így találtak rá Pilisborosjenőre külterületére, ahol jórészt fából készült el a várreplika.

081_pilisborosjeno_varrom_egrihirek_hu.jpgA pilisborosjenői várrom a közelmútban (fotó: egerhirek.hu)

A török sereget a Magyar Honvédség ötezer kivezényelt sorkatonája alakította, akiket a távoli tömegjelenetekben kétezer „felfújható bakával” egészítettek ki. A janicsárokat meglehetősen sztereotip módon, olykor félmeztelenül ábrázolták, amely a történelmi kutatások szerint nem mondható hitelesnek. A hódoltság korában nem volt szokás meztelen testrészeket mutogatni, egyrészt vallási okok miatt, másrészt ezzel jelentősen csökkent a védelmi hatékonyság.

Bakivadászok ezen kívül is kiszúrhattak néhány malőrt: az egyik jelenetben a halálos lövést szenvedő várvédő saját hasába vágta a nyílvesszőt, míg egy másikban a hatalmas tüzes kereket elindító katona a Magyar Néphadsereg gyakorlóruháját viselte. A török katonák közül néhányon honvédségi bakancs volt látható. 

Azonban nemcsak valódi hibák, hanem városi legendák is beépültek a köztudatba, ilyen például a háttérben elhaladó Ikarus busz és Trabant, a jelenetben maradt szódás szifon, vagy a Dobó kapitány lábánál éktelenkedő cigarettacsikk. A legismertebb közülük minden bizonnyal a karórát viselő török figurája.

A tévhit alighanem már a film bemutatása előtt is létezett, ennek oka pedig egy újságcikk lehetett. Az Ország-Világ című hetilap 1968. július 31-i számában egy riportot közölt a készülő film forgatásáról. A tudósításhoz csatolt werkfotókon néhány janicsár karórában volt látható.

081_karoras_statisztak_orszag-vilag.jpgKarórás statiszták az Egri csillagok próbáján (fotó: Ország-Világ, 1968. július 31. / Arcanum)

A két héttel későbbi lapszámban egy olvasói levélben rá is kérdeztek az oda nem illő tárgyakra, amire a szerkesztőtől az a felelet érkezett, hogy a fotókon szereplő statiszták még csak jelmezpróbát tartottak, azonban a forgatáson már nem viselték a karórákat.

081_olvasoi_level_orszag-vilag_1968_08_14.jpgAz Ország-Világ egyik olvasói levele az 1968. augusztus 14-i számban (forrás: Arcanum)

Később újabb, a felvételek szüneteiben készített fényképek kerültek nyilvánosságra órákat viselő janicsárokról. Így a „karórás török” legendája a nemzeti kulturális emlékezet része lett, bár a filmben senki nem láthatta.

081_janicsar_ora_urbanlegends_hu.jpgElől egy karórás török az Egri csillagok forgatási szünetében (fotó: urbanlegends.hu)

Forrás:
Gárdonyi Géza, az ismeretlen ismerős (kultura.hu)
Tényleg volt karórás török az egri vár ostrománál? (port.hu)
Kiskatonák, tevék, bakik – ötvenéves az Egri csillagok (Magyar Hang)
Nem volt karórás török az Egri csillagokban – 10 kulisszatitok a filmről (hirado.hu)
“Kedves elvtársak, imához!” – 15 érdekesség az Egri csillagokról (nullahategy.hu)
Egri csillagok (filmarchiv.hu)
Gárdonyi Géza utca (Beszélő utcanevek)
Dobó esküje (Ország-Világ, 1968. július 31.)
Ország-Világ válaszol (Ország-Világ, 1968. augusztus 14.)
 
Borítókép:
egerhirek.hu                                                                                
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr9418099618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása