Köbüki a Mézga család 30. századi rokona
2024. február 19. írta: Eperjesi Marcell

Köbüki a Mézga család 30. századi rokona

099_mzx_desmondwallace_wordpress_com.jpg

A Köbüki becenév hallatán a többség egy jövőben élő, szakállas, fura szerzetre asszociál, aki elképesztő masinák küldésével igyekszik könnyíteni „ősei” életén.

A Magyar Televízió 1970-ben mutatta be a Pannónia Filmstúdió 13 részes animációs sorozatát, Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai címmel. A történet ötletgazdája (és rendezője) Nepp József volt, aki Romhányi József költőre bízta a rímes párbeszédeket, míg az ismert főcímzenét Deák Tamás komponálta.

A mese főszereplői a budapesti Ökörcsíny utcában élő, négytagú Mézga família (és nem a Kökörcsin utcában, ahogy azt gyakran tévesen idézik). A családfő a bérelszámolóként dolgozó, kétbalkezes, leginkább enni és szivarozni szerető Mézga Géza. Felesége, Rezovits Paula állandóan panaszkodó, örök elégedetlenkedő figura, aki mindig rákényszeríti akaratát a férjére. Az összes rész végén hangot ad annak a meggyőződésének, hogy „bárcsak Hufnágel Pistihez ment volna feleségül”.

A házaspár nagyobbik gyermeke, Kriszta idegesítő, bakfis karakter. Folyton pengeti a gitárját, gyakran vihog, többször kiderül, hogy meglehetősen együgyű. Van egy Maffia nevű macskája. Sokszor konfliktusba kerül az öccsével, ilyenkor visszatérően azt mondja: „Anya, szólj rá!” Kettejük civakodása adja a sorozat fő humorforrását.

099_mezga-csalad_7300_hu.jpgMézgáék (forrás: 7300.hu)

A család legfiatalabb, ugyanakkor legértelmesebb tagja, a már-már zseni kiskamasz, Aladár. Egyetlen hű szövetségese a kutyája, Blöki. A zárkózott fiú szívesen vonul vissza a szobájába, ahol kreativitásának és műszaki érzékének köszönhetően a háztartásban használatos tárgyakból új találmányokat barkácsol. Ezekhez legtöbbször az apja holmijait használja fel, akit ez rendszeresen kihoz a sodrából.

Az egyik ilyen kísérletezgetése közben (amikor egy régi rádiót alakított át adóvevővé), sikerült felvennie a kapcsolatot a jövőbeni családtagjukkal, MZ/X-szel (amely azt jelenti, hogy Mézga törve X-szel).

A majdani hozzátartozó a 30. században él, a Rákosszentmihályi toronyváros egyik szférakarcolójában. 125 éves, és éppen az érettségi vizsgájára készült, amikor az éterben belebotlott Mézgáékba. Olyan tantárgyakat tanult az iskolában, mint például az atomkori történelem, vagy a primitívősgéptan.

MZ/X lombikbébiként született, egy lombikikertestvére és egy műtáptejtestvére van. Újmagyar nyelven beszél, amelyet egy „gondolatátvivő kézi készülék” segítségével képes Mézgáék „ómagyarjára” fordítani.

Géza és Aladár sohasem habozik segítséget kérni „távoli” rokonuktól a mindennapjaik során felmerülő problémák kezelésére. MZ/X 30. századi eszközök küldésével igyekszik támogatni „felmenőit”, melyeket fénypostával juttat el hozzájuk. A „csomagok” rendszerint Aladár szobájának még ki nem nyitott ablakán keresztül érkeznek, amely emiatt (visszatérő gegként) mindig betörik.

A küldemények eleinte lenyűgözőek és kivételezetté teszik Mézgáékat, hiszen így olyan gépek kerülnek a birtokukba, amellyel senki más nem rendelkezik. Ám ezek használata mindig a visszájára fordul Géza túlzott elbizakodottsága, telhetetlensége, illetve MZ/X intelmeinek figyelmen kívül hagyása miatt.

099_telepes_hiperrobot_mafab_hu.jpgMZ/X fénypostával eljutatott egyik gépe, a betört ablakkal (forrás: mafab.hu)

A sorozatban jónéhányszor elhangzik a „Köbüki” megnevezés. Sokan azt hiszik, hogy ez MZ/X-re vonatkozik, miközben éppen ő hívja Mézga Gézát Köbükinek.

Ez a becézés az MZ/X és Géza közötti rokoni kapcsolatot hívatott jelezni: ükapjának ükapjának az ükapja, azaz „köbükapa”, röviden „köbüki”.

Ezzel szemben Mézga Géza „Öcsi” néven szólítja leszármazottját.

Mézgáék történetéből még további két széria készült. A Mézga Aladár különös kalandjaiban (1973) a fiú éjszakánként minden részben más-más bolygóra utazik, Gulliverkli 5-re keresztelt, saját készítésű, felfújható űrhajójával, amelyet amúgy egy hegedűtokban tárol. Az útjaira elkíséri az addigra már beszélni és olvasni is tudó Blöki.

A harmadik évad Vakáción a Mézga család címmel, 1980-ban került a nagyközönség elé. A család (a kiállhatatlan Máris szomszéddal kiegészülve), Paula gyerekkori szerelmének, Hufnágel Pistinek a meghívására Ausztráliába utazik. Akit ugyan nem lelnek ott meg, viszont a hazaút során megannyi kalandba keverednek, és közben bejárják a világot.

MZ/X, aki az első sorozat mind a 13 részében szerepelt, a többi szériában már nem tűnik fel, még csak meg sem említik a családtagok, mintha sohasem létezett volna.

 

Az MZ/X által Mézgáénak küldött eszközök:

1. rész: Verivizó Transzmisztor (valóságkép-sugárzó készülék)

2. rész: Antimag Motor (hároméltű, 1000 lóerős motor, 30 évnyi üzemanyaggal) és Kozmosz-Fluidox (spray, amellyel az autót le kell fújni, hogy ellenállóbb legyen)

3. rész: Telepes Hiperrobot (fonódirekciós, házimunkát végző robot) és Robotdirektor (szekrényméretű gép, amely kényszeríti a családot, hogy végezze el a házimunkát)

4. rész: Elektrontelepes minierősítő (2 MW-os, vezeték nélküli hangfal)

5. rész: LUXNIX-tabletta (a kapszula lenyelésével láthatatlanná lehet válni)

6. rész: Akerkiter (akaraterő-kitermelő, a használója környezetében mindenki engedelmessé válik)

7. rész: Duroxigén Búrafejlesztő Palack (szifon, a megnyomásával buborék képződik a család körül, amely felrepíti őket egy űrhajóra)

8. rész: Pszichoidiótikus Agyvizenyőgerjesztő Oldat (okosítószer, melynek dühkitörés a mellékhatása)

9. rész: Góliát-védőfólia (melegházi viszonyokat teremtő óriási bura) és Növserbeskész (Növekedés Serkentő Besugárzó Készülék)

10. rész: Időkibővítő készülék (időgép, amely segítségével visszamennek a XIII. századba)

11. rész: Memumo (időjárás-irányító berendezés)

12. rész: Hiperultrakivonat (pirula, amely biztosítja az egész heti élelemszükségletet)

13. rész: Mag-lak (körpanorámás, hipermodern ház)

 

*(A sorozat 1970-es bemutatásakor ebben a sorrendben vetítették a részeket)
 
Kapcsolódó a Tévhitoszlatáson:
Mekk Mester valamennyi szakmájában csődöt mondott
 
Forrás:
MZ/X (Wikipedia) 
Mézga család (Wikipedia)
„Olyan, mint a vadnyugat: zenebona, ricsaj” – 55 éve költözött be az életünkbe a Mézga család (kepmas.hu)
54 éve debütált a televízióban sokak nagy kedvence, a Mézga család (ujsagmuzeum.hu)
Sorozatklasszikusok: A Mézga-család I. (comment.blog.hu)
Ő volt a magyar Walt Disney: a ceruzavirtuóz Nepp József élete (ujsagmuzeum.hu)
100 éve született Romhányi József, "a rímhányó" (nfi.hu)
Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai, 1-13 rész (ok.ru)
 
Borítókép:
MZ/X (fotó: desmondwallace.wordpress.com)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr2518329347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása