Peter Falk dédapja Falk Miksa volt
2022. május 31. írta: Eperjesi Marcell

Peter Falk dédapja Falk Miksa volt

058_columbo_24_hu.jpgA Falk Miksa utcában felállított Columbo-szobor turistalátványosság lett és konzerválta a két Falk rokoni kapcsolatáról szőtt legendát.

Falk Miksa 1828-ban született, elszegényedett pesti zsidó családban. Tizenöt éves korától már újságíróként, német nyelvű lapoknak dolgozott, később bölcsészdoktori oklevelet szerzett. A szabadságharc bukása után a bécsi takarékpénztárban kapott állást. Ezzel párhuzamosan folytatta zsurnaliszta karrierjét, cikkeiben Ferenc József abszolutista rendszerét bírálta. Tevékenységét Deák Ferenc és Széchenyi István is elismeréssel illette, a „legnagyobb magyart” többször meglátogatta a döblingi elmegyógyintézetben.

Falk Deák híveként sürgette a kiegyezést, így a Habsburg-államhatalommal többször is meggyűlt a baja. Miután egyik cikkében a magyar alkotmányosság helyreállítását követelte, sajtóperbe fogták, amelyben hat hónapos fogházra ítélték és elvették a doktori címét. Az „éles tollú” újságíróra felfigyelt Erzsébet császárné (Sisi) is, aki a bécsi udvarba hívatta, és arra kérte, hogy tanítsa meg magyarul.

A kiegyezést követően Falk a patinás Pester Lloyd főszerkesztője lett. E mellett a politikában is aktív szerepet vállalt: 1869 és 1905 között országgyűlési képviselő volt, a korszak legerősebb pártjának (Szabadelvű Párt) színeiben működött. Feleségével nyolc gyermeket neveltek fel. 1905-ben visszavonult a közélettől, majd 1908-ban elhunyt.

058_falk_miksa_cultura_hu.jpgFalk Miksa (fotó: cultura.hu)

Már két évvel a halála után közterületet neveztek el róla, a Szent István körútat és a Kossuth teret összekötő utca viseli a nevét, amelyet a viharos történelem során többször átkereszteltek. A „zsidómentesítés jegyében” Juhász Andor utcára változtatták 1943-ban, aki a Horthy-korszak igazságügyi politikájának egyik vezető alakja volt. A második világháború után visszaállt az eredeti állapot, hogy aztán 1953-ban Néphadsereg utca legyen belőle. Az 1990-es rendszerváltás óta ismét Falk Miksa utcának hívják.

A Falk Miksa utca a budapesti műkereskedelem központja, számos aukciósház és galéria található itt, közülük a Kieselbach Galéria és a Virág Judit Galéria a legismertebb. Az utca körút felöli bejáratánál áll egy életnagyságú szoborkompozíció, amely a Columbo című amerikai krimisorozat hadnagyát és a kutyáját ábrázolja.

A nyomozó a tévéből jól ismert mozdulattal vakarja a fejét, miközben a következő kérdésére gondol. A kezében szivarcsutka található, mellette pedig a Kutya nevű, hosszú fülű basset houndja ül.  A szobor tervére 2013-ban írt ki pályázatot Rogán Antal, akkori belvárosi polgármester. A művet Fekete Géza készítette el, költsége 14 millió forintba került, és 2014-ben adták át a nagyközönségnek.

058_columbo-szobor_hungarytoday_hu.jpgA Columbo-szobor (fotó: hungarytoday.hu)

A Columbo 1968 és 2003 között futott, összesen 69 rész készült belőle (az egyiket például a 24 éves Steven Spielberg rendezte). A sorozatban nem titok, hogy ki a gyilkos, azt az első pillanattól látja a néző. Főhőse, Frank Columbo olasz származású los angeles-i nyomozó, akinek nincsen gyermeke, míg a felesége sohasem tűnik fel a képernyőn. Columbo egy ütött-kopott ballonkabátban jár, és egy lestrapált Peugeot 403-as kabrióval közlekedik.

A felső társadalmi osztályokból jövő elkövetők elsőre sohasem veszik komolyan, amelynek a külső megjelenése és tettetett naiv viselkedése az oka. A detektív a gyanúsítottat általában addig faggatja a látszólag nem perdöntő apróságokkal, amíg az a folyamatos kérdezősködés miatt ideges lesz és akaratlanul bizonyítékokat tár fel. Visszatérő geg, hogy a nyomozó a kikérdezés utáni távozásakor visszafordul az ajtóban, hogy „csak még valamit” kérdezzen a gyanúsítottól.

058_columbo-poz_digitalhungary_hu_2.jpgA jellegzetes Columbo-póz (fotó: digitalhungary.hu)

Columbo szerepét eredetileg Bing Crosbynak ajánlották fel, ám az idős színész már nem akarta magát elkötelezni egy sorozat mellett, így végül az 1927-ben, New Yorkban született Peter Falk kapta meg a lehetőséget. Falk szülei zsidó származásúak voltak, apja ruhakereskedést üzemeltetett, míg az anyja könyvelőként dolgozott.

A hároméves Peternél ideghártya-daganatot diagnosztizáltak, emiatt a jobb szemét el kellett távolítani, így üvegszemmel élte tovább az életét. A középiskola után szakács lett az amerikai kereskedelmi flottánál. Később politológiát tanult, majd államigazgatásból diplomázott. Megpályázott egy állást a CIA-nál, de nem vették fel, így aztán Connecticut állam költségvetési hivatalánál helyezkedett el gazdasági elemzőként. Ez idő alatt is fellépett színtársulatokban, végül 29 évesen hozta meg a végleges döntést, hogy csak a színészettel kíván foglalkozni.

A kezdeti Broadway-sikereket elég gyorsan filmes elismerések követték. 1961-ben, ő lett az első színész, aki ugyanabban az évben Oscar- és Emmy-díjra is jelöltek. Érdekes, hogy ekkor még gengszter és gyilkos karaktereket alakított, igaz ezek még mellékszerepek voltak. Első főszerepét az O’Brien perei című tévésorozatban (1965-66) kapta, ahol egy ügyvédet játszott. A világhírnevet azonban a nagysikerű Columbo hozta meg számára. Pályafutását öt Grammy-díj és egy Golden Globe szegélyezte. Falk 2011-ben, 83 éves korában hunyt el.

058_peter_falk_trials_of_o_brian_hungarytoday_hu.jpgPeter Falk pályája elején (fotó: hungarytoday.hu)

Halála után Magyarországon szinte azonnal felvetették, hogy szobrot állítsanak a tiszteletére. Az sem volt kérdés, hogy hol: a Falk Miksa utcában, hiszen már évtizedek óta keringett az a városi legenda, hogy Peter Falk részben magyar származású és Falk Miksa dédunokája. A két Falk közötti rokoni kapcsolat annyira a fősodorban volt, hogy az Origo azt tényként közölte a színész nekrológjában.

Azonban Csiffáry Gabriella főlevéltáros már 2011-ben igyekezett eloszlatni a tévhitet: „Közel egy éve kutatok Peter Falk magyar gyökerei után, s bizony csak az anyai ágon találtam némi nyomra. Falk Miksával való rokonsági kapcsolatot nem is tudom, hogy honnan vették. Minden egyes leszármazottjának megnéztem az anyakönyvi bejegyzését, s bizony nem találtam semmiféle bizonyítékot.”

Manapság, a családfakutató oldalak elterjedésével már sokkal könnyebb információkhoz jutni egy-egy híresség felmenőivel kapcsolatban. Például a geni.com honlapot böngészve kiderül, hogy Peter Falk családjának apai ága (tehát ahonnan a nevét örökölte) teljes egészében oroszországi. Édesapja már New York-ban született, ám apai nagyszülei még az Orosz Birodalomban.

Az anyai ág ennél változatosabb: lengyel, cseh és magyar felmenők színesítik a palettát. Az egyik dédanya, Englander Eszter néven, 1851-ben Magyarországon látta meg a napvilágot. Azonban ennyiben ki is merül Peter Falk Magyarországhoz fűződő kapcsolata.

Forrás:
Ki az a Falk Miksa, akiről a régiségboltok utcáját elnevezték? (divany.hu)
Hároméves volt Peter Falk, amikor elvesztette jobb szeme világát (ujsagmuzeum.hu)
Nem Peter Falk alakította először Columbo hadnagyot, akinek keresztnevét sosem árulták el (hirado.hu)
Peter Falk dédapja Falka Miska volt? (urbanlegends.hu)
Columbo, azaz Peter Falk tényleg magyar származású volt? (promotions.hu)
 
Borítókép:
Peter Falk Columbo szerepében (fotó: 24.hu)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr317845245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása