A Lajta Magyarország határfolyója
2021. október 15. írta: Eperjesi Marcell

A Lajta Magyarország határfolyója

016_lajta.JPG

A „Lajtán túl” a szocializmus évtizedeiben egy sokat hangoztatott kifejezés volt. Egy folyó, ahonnan kezdődik a kapitalista Nyugat, és ahol végződik a keleti blokk.

A korábban Sárfolyónak is nevezett Lajta a Schwarza és a Pitten folyók összefolyásakor jön létre az ausztriai Lanzenkirchen községben, míg Mosonmagyaróvárnál folyik bele a Mosoni-Dunába. Bár összesen 182 kilométeres hosszúsággal büszkélkedhet, de nálunk csak 18 kilométeren keresztül halad, Magyarországra Hegyeshalomnál lép be.

A legnagyobb érintett települése a 44 ezres Bécsújhely (Wiener Neustadt). Ausztriában egy bizonyos szakaszon kijelöli Alsó-Ausztria és Burgenland tartományok határát. Osztrák területen csatornák veszik el vízének nagy részét, hogy azok kis vízierőműveket tápláljanak. Emiatt vízállása több helyütt igen alacsony, előfordul, hogy szinte teljesen szárazon fut.

A IX. század végétől a Kárpát-medencét elfoglaló, és a mai Nyugat-Európában „kalandozó” magyarok 955-ben Augsburgnál vereséget szenvedtek, amely véget vetett a nyugati hadjáratoknak. Ettől kezdve a németek fokozatosan szorították őket kelet felé, nagyjából az ezredforduló környéken lett a Lajta a Magyar Királyság nyugati határa.

A középkor több határrendeletében is a folyóra hivatkoztak. Feljegyzések vannak arról, hogy 1043-ban Aba Sámuel magyar király állapodott meg III. Henrik német uralkodóval a Lajta határfolyó jellegéről. 1411-ben Luxemburgi Zsigmond rendeletében mondta ki, hogy a Lajta maradjon a határ, amikor a lányát hozzáadta az osztrák herceghez.

A folyóról nevezték el a Lajta-menti csatát, ugyanis 1246-ban Bécsújhely közelében csapott össze II. Frigyes osztrák herceg és IV. Béla magyar király. Amely bár erősebb nehézlovasságának köszönhetően az előbbi győzelmével zárult, de ő maga elesett a csatában, amellyel kihalt a Babenberg-ház. Az így kialakult hatalmi vákumot a Habsburgok lovagolták meg, néhány évtized múlva már Ausztria urai voltak.

Akik később a magyar történelem alakulására is jelentékeny hatással bírtak. 1867-ben Ausztria és Magyarország egy államba bútorozott össze, amellyel létrejött az Osztrák-Magyar Monarchia. Bécsben informálisan a birodalom két felét Trans- és Cislajtania névvel illették, azaz „Lajtán innen” és „Lajtán túl” megbélyegzéssel, érzékeltetve az erőviszonyokat.

016_a_lajta_felulnezetbol_flickr_com.jpgA Lajta felülnézetből (fotó: flickr.com)

Az első világháborút követően, a Monarchia felbomlása után, az osztrák fél az etnikai határokra hivatkozva magának követelte a mai Burgenlandot, illetve Sopront és környékét. Ezen igényeiket az antant jóváhagyta a saint-germaini, majd a trianoni békeszerződésekben.

Amikor az osztrák csendőralakulatok birtokukba akarták venni a területet, magyar szabadcsapatok ezt megakadályozták, megkezdődött az ún. nyugat-magyarországi felkelés. Melynek betetőzéseként Prónay Pál kikiáltotta a kérdéses térség függetlenségét, a kérészéletű és a senki által el nem ismert Lajtabánságot.

A feszültség végül kompromisszummal zárult, a magyar kormány vállalta az irreguláris alakulatok lefegyverzését, cserébe viszont Sopronban és a környékbeli falvakban népszavazás dönthetett azok későbbi hovatartozásról.

Tehát a Lajta 1921-től osztrák tartományokat elválasztó vonal lett, és megszűnt Magyarország nyugati határa lenni. Ám a közgondolkodás mégis megőrizte annak, olyannyira, hogy a szocializmusban a vasfüggönyön túli, szabad világ szinonimájaként használták a Lajtántúl kifejezést.

De még ma is előfordul, hogy a sokat áhított nyugat kezdőpontjaként hivatkoznak a folyóra, mintha továbbra is határ lenne, de immáron egy évszázada nem az.

Forrás:
Lajta folyó eredete (hegyeshalom.network.hu)
Révész Tamás: Államalapítással Trianon ellen – a Lajtabánság (Bölcsészettudományi Kutatóközpont)
 
Borítókép:
A Lajta folyó az ausztriai Lanzenkirchen közelében (fotó: Wikipedia)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr5916722622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.16. 15:29:21

Mert a Trianon előtti Mo. képe máig meghatározza a magyar köznyelvet.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.10.16. 16:52:48

Habár földrajzilag már pontatlan kifejezés, semmi baj sincs vele.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.10.16. 17:00:18

Milyen kényelmes helyzetben volt a középkori-, és aztán a Monarchia keretében 1867-ben egy fél évszázadra újra a korábbi teljességében tündöklő magyar állam: itt a kontinens belsejében minden felől lakatlan magashegységek vízválasztó gerincei, széles folyók és tengerpart alkották a határait, és még itt ÉNy felől is egy folyócska, no meg a Lajta-hg. gerincvonulata.

]{udarauszkasz 2021.10.16. 17:47:12

www.youtube.com/watch?v=fHmnuNBFNzw
Lajta torkolat, Mosonmagyarovaron a Malomszertol a torkolatig. Kajakrol GoProztam.

Motorogre 2021.10.16. 19:12:41

Az Örkény Egypercesek sem egy percig tartanak. A Lajtával sincs semmi baj.

tamaszlav 2021.10.17. 08:16:34

Nem létezik olyan, hogy Burgenland. Őrvidék létezik, ideje lenne magyarul beszélni Magyarországon.

csorsza 2021.10.17. 08:50:41

@tamaszlav: Mondjuk, a nick-edet is lecserélhetnéd valami magyarra, rác helyett, ha már :)

]{udarauszkasz 2021.10.17. 14:08:50

Sopron is a tortenelmi Orvidekhez tartozik, es Szombathely kornyeke is.
Egyebkent a jelenlegi osztrak hatar ketoldalan levo kb 40 kmes sav mindig is kevert volt, nem egeszen magyar, de nem is egeszen nemet. Nekem gimiben a fele osztalytarsamnak valamilyen nemet csaladneve volt, Strobl, Drescher, stb, volt amelyiknek komplett nemet neve volt, sokan anyanyelvi szinten beszelnek nemetul a Kisalfold nyugati, eszaknyugati reszen. De komplett horvat falvak is leteznek, Bezenye, Kimle pl. Bezenyen pl a lakossag 80 szazaleka legalabbis horvat gyokeru, horvatul tanulnak az iskolaban, ilyesmi.
A mai Burgenland es a Nyugat-Dunantul gazdasagilag is teljesen osszefonodott az utobbi 30 evben, ezert volt ervagas, amikor lezartak a hatart, sok csaladot vagtak kette ezzel, koztunk az enyemet is.
Sok nacionalista a hatar mindket oldalan a koronavirus urugyen legszivesebben ujra visszaallitana a vasfuggonyt is akar.

gigabursch 2021.10.17. 17:21:37

Volt még utána is nyugatra hadjárat
Sőt abban az évben két hadjárat volt nyugatra.

gigabursch 2021.10.18. 07:56:35

@csorsza:
Ez elég hülyeség...
Próbáltad már más nyelveken megnézni, hogy a te nicked mit jelent?

csorsza 2021.10.18. 11:23:08

@gigabursch: Hülyeség hát. De nem is vergődök idegen hangzású nick-kel a magyar nyelvhasználatért :)
Nem néztem. Te tudod, mit jelent? Vagy honnan van? :)

gigabursch 2021.10.18. 11:40:42

Nem, nem tudom,

De képzeld a hsz-om előtt beütöttem a kugli fordítóba, hátha valamit felismer.

translate.google.hu/?sl=auto&tl=de&text=csorsza&op=translate

:-)
Szerintem nem ez...

Bandibacsi34 2021.12.30. 11:25:31

@gigabursch: Azaz!
A magyar hatar az Enns-ig(majdnem Linz) tartott az augsburgi csata idejen. Ez a terulet kvazi lakatlan volt Bajororszagig, csak később telepitettek be Nyugatrol.
süti beállítások módosítása