A Népliget a IX. kerület része
2021. augusztus 28. írta: Eperjesi Marcell

A Népliget a IX. kerület része

166237_nepliget.jpg

A Groupama Aréna közelsége, a Fradi utánpótlás-bázis és kézicsarnok szinte összeforrasztotta Ferencvárost a Népligettel.

Budapest legnagyobb, 129 hektár területű közparkját a kiegyezést követő évben, 1868-ban alapították. Előtte homokbányaként és szeméttelepként funkcionált.

A Városliget századeleji kiépülése során fokozatosan szorultak ki a helyi vurstli mutatványosai, és leltek új otthonukra a Népligetben. A terület fokozatosan benépesült, a Horthy-korszak szabadidő- és szórakoztató központjává nőtte ki magát.

A mai pangás közepette nehéz elhinni, de egykor mozi, vendéglők, cukrászdák, céllövöldék, cirkusz, dodzsem, barlangvasút, körhinta fémjelezték a Népligetet. Itt üzemelt Közép-Európa legnagyobb és leghosszabb hullámvasútja, ide telepítette legendás bábszínházát Kemény Henrik. Sőt, egykor autó- és motorversenyek benzingőze is megcsaphatta a kilátogató nagyérdeműt.

A Ferencvároshoz köthető szálak ellenére a Népliget teljes egészében a X. kerületben, közismertebb nevén Kőbányán található. A IX. kerülettől  az Üllői út szeparálja el, míg a nyolcadiktól a  Könyves Kálmán körút.

003_nepliget_madartavlatbol.jpgA Népliget madártávlatból (fotó: koki.ezalenyeg.hu)

A Rákosi-rendszer állomosításai véget vetettek a park felívelő korszakának és lassú, mai napig tartó hanyatlás lett az osztályrésze. Bár itt-ott adott magáról életjeleket, pl. a Planetárium, a Jurta Színház, vagy az E-Klub képében, ám idővel ezek a kezdeményezések is elhaltak. Manapság kong az ürességtől, leszámítva az FTC sportlétesítményeit és egy kutyaiskolát.

2019-ben ambiciózus tervet lengetett be az FTC, miszerint három és fél éven belül megépítik a népligeti Fradi-várost. A gigászi projekt során uszodát, jégpályát, kézilabdacsarnokot húznának fel, a kajak-kenut leszámítva valamennyi, tehát összesen 17 szakosztály többezer sportolója végezhetné itt a napi edzéseit.

Bár a kivitelezés megcsúszni látszik, ám ha megvalósul, az alighanem komoly területrendezést vonna maga után. Ezzel pedig egy új fejezet nyílhatna a jobb sorsra érdemes park, immáron másfél évszázados történetében.

Forrás:
A Népliget története (futás.net)
Nyáron elkezdődhet a Fradiváros építése (Origo.hu)
                                        
Borítókép:
A kihalt Népliget (fotó: pestbuda.hu)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr4416673136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horrorpornó bábszínház 2021.08.30. 13:30:51

A Jurta Színház ugyanaz az épület, mint az E klub (helyesen így kellene írni, még ha ők maguk is hibásan írják is), most épp Liget diszkó, de volt Morrison's 3 is.
A Planetárium ilyen állapotba jutásáért a felelőst fel kellene akasztani, Európa-hírű hely volt, amíg működött.

Az pedig kifejezetten jó, hogy nincs ott semmi, legalább van még egy nyugalmas park a fővárosban, ami mára az O1G-nek köszönhetően már a Városligetről sem mondható el.

A kézilabdacsarnok-förmedvény sajnos már majdnem készen van. Nem lett volna szabad megengednie Karácsonynak és Baranyinak. Teljesen fölösleges, lehetett volna a helyére hasznos és értelmes dolgokat építeni.

A Népliget egyébként nem a IX., hanem a X. kerülethez tartozik. A két kerület közti határ az Üllői út.

Leooo 2021.08.30. 23:47:11

@horrorpornó bábszínház: Ha elolvasod az egészet, akkor te is tudhattad volna, le van írva a blogbejegyzésben szépen...és akkor nem kell az utolsó mondatod!

horrorpornó bábszínház 2021.08.31. 15:13:38

@Leooo:
A keretes részt nem néztem, de most, hogy mondod, tényleg. Csak akkor meg nagyon hülye a cím.
süti beállítások módosítása