Kim Dzsongun Észak-Korea elnöke
2021. augusztus 25. írta: Eperjesi Marcell

Kim Dzsongun Észak-Korea elnöke

002_kim_dzsongun.jpg

Joggal hihetnénk, hogy egy teljhatalommal felruházott és számos címmel teleaggatott vezető, egyben országának elnöke is.

Ám Észak-Koreától, ettől a világtól elzárkózó, távol-keleti ütközőállamtól megszokhattuk, hogy a legkevésbé sem a máshol bejáratott panelek szerint működtetik a politikát.

Kim Dzsongun legfontosabb, jelenleg is betöltött pozíciói:

  • A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Államügyi Bizottságának elnöke
  • A Koreai Munkapárt főtitkára
  • A Koreai Munkapárt Központi Katonai Bizottságának elnöke
  • A Koreai Néphadsereg főparancsnoka
  • A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság marsallja

Mint azt láthatjuk, nincsen közötte a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elnöke poszt.

Habár a „népi Korea” születése 1948-ra vezethető vissza, magát az elnöki hivatalt csak az 1972-ben, a Legfelsőbb Népi Gyűlés által ratifikált, ún. szocialista alkotmány hozta létre. Addig Kim Ir Szen, az államalapító „Nagy Vezér”, miniszterelnökként és a Koreai Munkapárt főtitkáraként kormányozta vaskézzel a tévesen sztálinistának bélyegzett, valójában a dzsucse-ideológiát követő államot.

Az 1994. július 8-án, szívroham miatt bekövetkező halálával a hatalom fiára, a később „Kedves Vezetőként” elhíresült Kim Dzsongilre szállt. Aki már nem vette fel az elnöki titulust, a cím betöltetlen maradt.

A KNDK alkotmányát 1998. szeptember 5-én módosították, az elnöki tisztséget megszüntették, létrehozván az örökös elnök intézményét. A preambulumba a következő szöveg került:

„A Koreai Munkapárt vezetésével a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a koreai nép nagy becsben tartja Kim Ir Szen elvtársat, mint a Köztársaság örökös elnökét…”

 

ap17194444086481.jpgKim Ir Szen, Kim Dzsongil és Kim Dzsongun (fotó: Korean Central News Agency)

A Koreai NDK elnöke így az idők végezetéig Kim Ir Szen marad. Ezért lehetséges az, hogy a 2011-ben Kim Dzsongil örökébe lépő „harmadik generációs Kim”, az 1984-es születésű Kim Dzsongun „csak” a már fentebb tárgyalt címeket tudhatja magáénak.

Nem mintha ettől nem élet és halál ura lenne ennek a szürreális, 25 milliós lakosságú zárványnak.

Forrás:
Eternal leaders of North Korea (Wikipedia)
List of Kim Jong-un’s titles (Wikipedia)
                                        
Borítókép:                      
Kim Dzsongun (fotó: cnn.com)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr10016670402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandibacsi34 2021.12.30. 11:00:47

"Addig Kim Ir Szen, az államalapító „Nagy Vezér”, miniszterelnökként és a Koreai Munkapárt főtitkáraként kormányozta vaskézzel a tévesen sztálinistának bélyegzett, valójában a dzsucse-ideológiát követő államot."
Mondjuk az, hogy mi a sztalinizmus is jo kerdes. Nem ideologia, hanem politikai rendszer:

Bandibacsi34 2021.12.30. 11:03:19

@Bandibacsi34: Allando dinamizmus, rendszeresen valtogatott politikai iranyvonal, koncepcios kirakatperek, fegyverkezesi hajsza, a magantulajdon üldözése.
Sok szempontbol IV Szep Fülöp vagy VIII. Henrik is sztalinista volt, joval Sztalin előtt..
süti beállítások módosítása