A napraforgó mindig a Nap felé fordul
2023. augusztus 30. írta: Eperjesi Marcell

A napraforgó mindig a Nap felé fordul

092_napraforgo_bbc_com.jpg

A napraforgó sokaknak a kedvenc nyári virága, sárga szirmai és barnás belseje más növényekkel összetéveszthetetlenné teszi. Megjelenése számos festőt megihletett, például Van Goghot is.

A napraforgó az őszirózsafélék családjának tagja, meleg- és fényigényes. A szárazságot jól, a fagyot viszont nem tűri. Többtucat fajtája létezik, de nagyüzemi termesztésre csak az 1-2 méter magas, nem elágazó típusok alkalmasak.

Az átlagosan 40 centiméter átmérőjű napraforgófej több ezer (!) aprócska virágból áll (fészekvirágzat), amelyek az ún. tányérban helyezkednek el. Ennek a szélén sárga szirmok találhatók, ezek a beporzó rovarokat csalogatják.

Virágzási ideje általában július és szeptember között van, ami 25-40 napig tart, a növény ezután kiszárad. Mindegyik virágból napraforgómag sarjad, melyet kemény héj borít.

092_erett_napraforgomagvak_tomege_a_feszekviragzat_tanyerjan_agrarinform_hu.jpgÉrett napraforgómagvak tömege a tányérban (fotó: agrarinform.hu)

A napraforgót többféle módon hasznosítják:

  • A magból napraforgóolajat sajtolnak, ebből leginkább étolaj és bioüzemanyag készül, de a margarin és a szappan gyártásának is fontos összetevője. 
  • A napraforgóolaj a gyógyászatban kenőcsök alapanyagául szolgál, ugyanis vitaminokat, növényi zsírokat és fehérjét tartalmaz. 
  • A mag bele fogyasztható nyersen vagy pirítva (szotyola). 
  • A szirmaiból készített tea vízhajtó, lázcsökkentő és sebgyógyító hatású. 
  • Dísznövényként is funkcionál: van cserepes, háttér- és takarónövény változata.

092_disznapraforgo_kertpont_hu.jpgDísznapraforgó (fotó: kertpont.hu)

A napraforgót az Észak- és közép-amerikai indiánok már 3000 évvel ezelőtt ismerték. Európába a spanyol hódítók hozták át (1569), ahol a 19. századig elsősorban dísznövényként használták, míg fel nem fedezték, hogy kiváló olajnövény.

Magyarországon még a második világháború után is alapvetően takarmánynövényként tartották számon, és csak az 1970-es évektől változott meg ez a hozzáállás, amikor a napraforgóolaj keresett exportcikké vált. Manapság az ország szántóföldjeinek több mint 10%-át foglalja el.

092_etolaj_mezohir_hu.jpgÉtolaj (fotó: mezohir.hu)

A napraforgó onnan kapta a nevét, hogy a fejlődésben lévő (fészekvirágzatot tartalmazó) feje nappal úgy változtatja a "nézési irányát", hogy mindig a Nap felé fordul. Egy lassú, keletről nyugatra történő forgást mutat be, majd éjszaka visszaáll a „kezdőpontjába”.

Azért teljesíti ezt az „utat”, mert a Nap követésével (heliotropizmus) jelentős energiatöbbletre tesz szert. A meleg virágtányér pedig vonzóbb a beporzó rovarok számára, mint más növények virágai.

A napraforgó virágzása körülbelül a vetés utáni 60. napon kezdődik. A virágfej súlya innentől kezdve fokozatosan nő, és túlságosan nehézzé válik ahhoz, hogy a napraforgó mozgatni tudja. Így a virágzás beindulása után befejezi a forgolódást, és „beáll” keleti irányba.

A legtöbb napfény délről érkezik, de mivel errefelől akkor süt intenzíven (a délutáni órákban), amikor sokszor borús az idő, a felhők megszűrik a déli irányú fény egy részét. Bár keletről (ahol a Nap kel) kevesebb napsugár jön, a derültebb korai óráknak köszönhetően mégis több éri el belőlük a földfelszínt.

A „keletre nézésének” tehát egyértelmű előnye a többi iránnyal szemben, hogy maximalizálja a virágzat által elnyelt fényenergiát. Ezenkívül biztosítja a növényre lecsapódott harmat reggeli elpárolgását, amivel csökken a gombásodás veszélye.

Forrás:
Ezért fordul keletnek az érett napraforgó (24.hu)
Nem is a Napot követik a napraforgók? (index.hu)
Napraforgó (növényfaj) (Wikipedia)
Mikor virágzik a napraforgó? Hány napig virágzik a napraforgó? (hellovidek.hu)
Miért fordul a napraforgóvirág kelet felé? (ttk.elte.hu)
 
Borítókép:
Sunflower (fotó: bbc.co.uk)
                                                       
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr1518203685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása