Az egerek szeretik a sajtot
2023. február 14. írta: Eperjesi Marcell

Az egerek szeretik a sajtot

079_jerry_sajttal_wallpapers_com.jpg

Bármelyik rajzfilmszereplő egér egy darab sajttal könnyedén levehető a lábáról. Persze a képernyőn jól működő történetek nem mindig állják ki a valóság próbáját.

Az egerek szinte mindenhol megtalálhatóak a Földön, kivéve az Antarktiszt és néhány óceániai szigetet. Termetük kicsi, farok nélkül átlagosan 10 cm hosszúak. Jellemzően karcsú testük, hegyes orruk, méretes bajszuk, és jól fejlett tapogatószőrük van. Általában kiváló a hallásuk és a szaglásuk. Leggyakrabban barna árnyalatúak, de fekete, szürke vagy fehér színben is előfordulhatnak.

Legalább nyolcszáz fajuk különböztethető meg, közülük a legismertebb a házi egér, amely az ember után a második legnagyobb egyedszámú emlősfaj a világon. Őt használják leggyakrabban a laboratóriumi kísérletekben, egyben az élővilág egyik legkártékonyabb fajának tartják, hiszen igénytelensége miatt szinte mindenhol talál magának búvóhelyet, akár az ember lakókörnyezetében is.

Bár a legtöbb egérfaj várható élettartama nem éri el a két évet, képesek hamar elszaporodni, 20-40 nap vemhességi idő után 8-10 utódot is világra hozhat egy nőstény. A kicsik vakon és szőrtelenül születnek.

079_hazi_eger_femina_hu.jpgA házi egér (fotó: femina.hu)

Az egerek népszerű szereplői a meséknek. Már az ókori görög Ezópusz fabuláiban feltűntek, ahogyan később La Fontaine-nél is. A legismertebb egér karaktereket már az animáció termelte ki: Mickey egér, Jerry, Speedy Gonzales és Stuart Little számít a legnagyobb névnek. Magyarországon pedig Nick Grabowski, az 1986-ban bemutatott Macskafogó szuperegér-ügynöke.

A rajzfilmekben gyakran találkozhatunk azzal a legendával, miszerint az egér kedvenc eledele a sajt. Emiatt egy egérfogót is automatikusan úgy képzelünk el, hogy egy sajtdarab van a csapda közepén. Azonban bármelyik kisállat-eledel árus, rágcsálóirtó, vagy hobbi-egértartó megerősítheti, hogy az egerek egyáltalán nem favorizálják a sajtot.

A napi tapasztalatok mellett, David Holmes, a manchesteri Metropolitan Egyetem állati viselkedés-kutatója által végzett kísérletekből is az derül ki, hogy az egerek leginkább a magvakat és a magas cukortartalmú gyümölcsöket szeretik.

A sajtok többségének erős illata van, az egereknek pedig nagyon kifinomult a szaglásuk, már csak ezért is idegenkednek tőle. Persze, mivel mindenevők, a sajtra is ráfanyalodnak, ha nincs más, ahogyan megeszik akár az elpusztult rovarokat vagy a papírt is.

A lágy sajt egyébként meglehetősen veszélyes lehet számukra, ugyanis nincsen öklendezési reflexük, sem őrlőfoguk, így egy puha sajtdarabtól akár meg is fulladhatnak.

079_egercsapda_vasarnap_com.jpgSztereotíp egércsapda (fotó: vasarnap.com)

Ezek után jogosan merül fel, hogy vajon honnan ered az egér és a sajt barátságának mítosza? Az biztos, hogy a kettő összekapcsolása régebbi, mint korunk rajzfilmjei, hiszen többszáz éves ábrázolásokon is látni lehet, ahogyan a nagy guriga sajt lyukaiból kikandikálnak az egerek.

A rejtélyre az a legvalószínűbb magyarázat, hogy az ember már többezer éve készít sajtot, és elég hamar rájött, hogy azt úgy kell tárolnia, hogy levegőzni tudjon. Ezáltal sokkal jobban elérhető volt az egerek számára, mint a cserépedényekben elzárt gabona vagy a plafonról lelógatott hús.

A kamrákba bejutó egerek előtt az éhezés, vagy az orrfacsaró és (számukra) rossz ízű sajt volt a választási lehetőség, így aligha meglepő, hogy az utóbbi mellett döntöttek. Hiába azért dézsmálták meg ezt az ételt, mert csak ehhez tudtak hozzáférni, ebből azt a következtetést vonták le az évszázadokkal ezelőtt élők, hogy az egerek imádják a sajtot. Ezt később átvették a mesekönyvek illusztrációi, a karikatúrák, végül a rajzfilmek.

Egy másik elmélet szerint elképzelhető, hogy az okokat a görög mitológiában kell keresni! Az ókori Görögországban Apollónt Egéristennek becézték, az ő egyik fia pedig Arisztaiosz volt, aki a legendák szerint megtanította az emberiséget a sajtkészítés rejtelmeire. Könnyen lehet, hogy ezt a két alakot összekapcsolták néhány freskón vagy festményen, és így terjedt el az a tévképzet, hogy az egerek szeretik a sajtot.

Bármelyik is az igazság, manapság már az emberek fejében a kis rágcsálók elválaszthatatlanok a sajttól.

Kapcsolódó a Tévhitoszlatáson:
A lemmingek tömeges öngyilkosságot követnek el
 
Forrás:
Egérfélék (Wikipedia)
Az egerek nem is szeretik a sajtot (index.hu)
Tényleg szeretik az egerek a sajtot? (origo.hu)
Az egér nem (kimondottan) szereti a sajtot! (abatox.hu)
A rágcsálók eledele – tények és tévhitek (vadalarm.hu)
Do Mice Like Cheese: Fact or Fiction? (earthkind.com)
 
Borítókép:
Jerry egy darab sajttal (fotó: wallpapaers.com)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr8218049108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2023.02.15. 10:34:48

Az egereket nem tudom. A korábbi macskánk is szerette, a kutyánk is szertné... igaz, ő odavan az almáért, répáért, macska- és lószarért is :) (nem viccelek, alig lehet elrángatni a macska, ló és emberi végterméktől. Utóbbit hajléktalanok által látogatott parkokban szokott találni :( )

Gyermekkorban szalonnabőrt raktunk az egérfogóba. A sajtot inkább megettük. :)

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.02.15. 11:12:58

@Mesterséges Geci: Igen a szalonnabőr, vagy sonkadarab az amit inkább szeretnek.

semmi hatalmat senkinek 2023.02.15. 15:02:33

Én élve-befogó egércsapdához midig is füstölt sajtot használtam, és abszolút működött, fél napon belül benne volt a lakásba bekommandózott - vagy a macska által betelepített* - egér...
* a macska imádta azt játszani egy időben, hogy kint a kertben fog egy egeret, behozza a lakásba, majd elengedi...:))

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.02.15. 16:38:12

Nekem tavaly nyáron átmenetileg lett egy egerem, az a konyhaasztalon fekvő, megbontott tábla csokoládémat rágta meg, az átokfajzat.

semmi hatalmat senkinek 2023.02.16. 02:08:48

@Androsz: Igen, a csokit szeretik...nálunk pár éve az ablakban álló csokimikulást kezdte meg a rosszéletű rágcsáló...

Motorogre 2023.11.16. 18:15:17

Erre mifelénk a csokis-keksz a kedvencük ! Sajtra rá se néznek.
süti beállítások módosítása