Az egyiptomi piramisokat rabszolgák építették
2022. augusztus 22. írta: Eperjesi Marcell

Az egyiptomi piramisokat rabszolgák építették

068_piramisok_24_hu.jpg

Az utóbbi évtizedekben zajló ásatások átírták a korbáccsal agyondolgoztatott piramisépítő rabszolgák történetét.

Az i. e. 4. évezredben, a Szahara kiszáradása miatti elsivatagosodás arra kényszerítette az északkelet-afrikai közösségeket, hogy a Nílus mentén hozzanak létre településeket. Az ókori Egyiptom az i. e. 30. században jött létre, a Nílus-delta vidékén fekvő Alsó-Egyiptom és az attól délre elterülő Felső-Egyiptom egyesítésével.

Az egyiptomi birodalom a történelem leghosszabb életű kultúrája, ilyen-olyan formában a 7. századi arab hódításig fennmaradt, igaz, a függetlenségét többször elvesztette (pl. a rómaiak által).

Az egyiptomi társadalom élén a király, azaz a fáraó állt, akit a Napisten (Ré) fiának tartottak, így korlátlan hatalommal rendelkezett. A fáraó után a főpapok, a hadvezérek, a főtisztviselők, az írnokok, a papok, a katonák, majd a kézművesek és a földművesek következtek a hierarchiában. Utóbbi két réteg volt a nagy építkezések (csatorna, gát- és templomépítések) motorja. A társadalmi ranglétra alján a rabszolgák álltak.

Az egyiptomi államot jólét, magas szintű tudomány és kultúra, jól szervezett közigazgatás és hadsereg jellemezte. Ezek miatt képesek voltak olyan korabeli építészeti csúcsteljesítmények elérésére, mint a karnaki templom, az alexandriai világítótorony, vagy a piramisok.

068_pharoszi_vilagitotorony_4444k_blog_hu.jpgAz alexandriai világítótorony (forrás: 4444k.blog.hu)

A piramisok a fáraók temetkezési helyei voltak és mind a Nílus nyugati partján épültek. A fáraó sírkamrája általában a piramis alatt kapott helyet. Az egyiptomiak hite szerint a piramison keresztül jutott fel a fáraó lelke a túlvilágba. A piramis azt jelenti, hogy a „fölemelkedés helye”.

A piramisok hallatán a legtöbben az egyiptomi civilizáció teljes idejére gondolnak, pedig valójában csak egyetlen korszak, az Óbirodalom (i.e. 27-22. század) jellegzetes építményeiről van szó. Később már méreteiben és minőségében is silányabbak készültek.

Az első (még lépcsőzetes) piramist Dzsószer fáraó építette az i. e. 27. században, míg az utolsót I. Jahmesz az i. e. 16. században.

068_dzsoszer-piramis_archeaology_org.jpgDzsószer fáraó piramisa (fotó: archeaology.org)

A piramisok építése a talaj elegyengetésével és tömörítésével kezdődött. Ezt a tájolás követte: a csillagok állásának segítségével határozták meg az építmény oldalait és sarkait. Majd megépítették a földalatti kamrákat és csak ezután kezdődött meg a kőtömbök lefektetése, rámpák segítségével.

A kőtömböket rézötvözetből készült fűrésszel vágták méretre, a csiszoláshoz kvarcport használtak. A kövek átlagosan 2.5 tonnát nyomtak és fából készült csúszkán szállították őket. Könnyebb mozgatása érdekében előtte felvizezték a homokot. Egy-egy tömb vontatásához 12-20 emberre volt szükség.

A gúla alakú piramisokat csiszolt mészkőlapokkal fedték le, így a négy homlokzat fehér és sima felületű volt. Ezek a lapok manapság már nem találhatóak meg a piramisokon, mert az évezredek során leestek vagy elhordták őket a területet elfoglaló arabok.

068_piramisepites_enlacejudio_com.jpgPiramisépítés (forrás: enlacejudio.com)

Az egyiptomi piramisépítés legjelentősebb alkotásai a Kairótól délre fekvő, gízai síkon felállított Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz piramisai. Itt található a Szfinx is, amely Khephrén fáraót ábrázolja, oroszlántesttel.

A három közül a Kheopsz-piramis a legnagyobb, melynek a felhúzását az uralkodó i.e. 2580 körül rendelte el. A munkálatok húsz évig folytak, amely során 2,3 millió kőtömböt kellett a helyére illeszteni. Ezek összesen 6 millió tonnát nyomtak, a munkások így napi 800 tonnányi kőtömbbel járultak hozzá az építkezéshez.

A Gízai Nagy Piramisnak is hívott emlékmű felépítéséhez kőfejtők, kőfaragók, szállítómunkások, építők, ácsok, rézolvasztók, téglavetők és szerszámélezők összehangolt tevékenységére volt szükség. Egy időben körülbelül húszezer munkás dolgozott rajta, 4-5 ezren állandóan, a többiek néhány hónapos váltásokban, amely után visszamentek a falujukba.

Kheopsz fáraó piramisa bekerült az ókori világ hét csodája közé, és ez az egyetlen, amely közülük mindmáig fennmaradt. Az eredeti magassága 146,5 métert ért el, és ezzel több mint 3800 évig a Föld legmagasabb építménye volt. Az 1311-ben felavatott, 160 méteres lincolni székesegyház taszította le a trónról.

068_gizai_nagy_piramis_smarthistory_com.jpgA Gízai Nagy Piramis (fotó: smarthistory.com)

A piramisokkal kapcsolatos vélekedéseket sokáig a görög történetíró, Hérodotosz írásai határozták meg. Ő terjesztette el azt a hiedelmet, hogy a piramisokat rabszolgák építették. Hérodotosz sohasem járt Egyiptomban, beszámolóját a korabeli legendákra és történetekre alapozta. Az ő idejében a gízai piramisok már kétezer éve álltak.

De a tévhit rögzüléséhez hollywoodi filmek is hozzájárultak, amelyekben a zsidók rabszolgaként építik a piramisokat (pl. a Tízparancsolat című alkotásban). Ez a narratíva azért kizárt, mert az utolsó piramis régebbi, mint ahogy a zsidók megjelentek Egyiptomban.

068_rabszolgak_pinterest_com.jpgA piramisépítő rabszolgák ábrázolása (forrás: pinterest.com)

Egészen a közelmúltig az egyiptomi múltat a nyelvészet és a művészettörténet módszereivel próbálták megfejteni. A fordulópontot Mark Lehner amerikai régész munkája jelentette, aki 1979-től a szfinx feltárását, majd 1984-től a Gízai-fennsík Feltérképezése elnevezésű projektet irányította.

A vezetésével folytatott ásatásoknak köszönthetően kerültek napvilágra azok az épületek, amelyek a piramisépítő munkások lakhelyéül szolgáltak. A városban (amely egészen közel fekszik a piramisokhoz) raktárakat, műhelyeket, pékségeket, kövezett járdákat tártak fel.

Hal- és marhacsontokra is ráleltek, mindkettő drága élelmiszer volt akkoriban. A becslések szerint a Kheopsz-piramis építése során napi 1800 kg-nyi hús került a munkások asztalára (elsősorban kecske, bárány és marha). Az egyiptomiak alapvető tápláléka a kenyér volt, így a nagy mennyiségű húsfogyasztás jól táplált munkaerőre utal.

Ez a kiváló minőségű élelmezés azt bizonyítja, hogy a piramisépítők nem lehettek rabszolgák, hiszen őket nem tartották volna ekkora becsben. Ráadásul a leletek azt mutatják, hogy a munkások jó fizetségért dolgoztak, viszont a rabszolgák természetesen nem kaphattak ellentételezést.

068_gizai_piramisok_hatterben_kairo_sciencefocus_com.jpgA gízai piramisok manapság, a háttérben Gíza, amely Egyiptom második legnagyobb városa (fotó: sciencefocus.com)

A gízai piramisok közvetlen közelében két temetőt is feltártak. Ezek a piramisépítők sírjai voltak, akik az építkezés során hunytak el. A maradványaik mellett találtak olyan tárgyakat, amelyekre a kor hitrendszere szerint a halottak túlvilági utazásához volt szükség. Ez az odafigyelés is mutatja, hogy szabad emberek (kézművesek és földművesek) feküdtek a sírokban. Rabszolgákat egyébként sem temettek volna olyan helyre, amely ennyire közel van a fáraó nyughelyéhez.

Az építőmunkások eltört, majd beforrt csontjainak az elemzése során megállapították, hogy ugyanazt az orvosi ellátást kapták, mint a kor előkelői. A törött csontot az orvos helyretette, ezután valamilyen ásványi anyaggal, majd mézzel kezelte, és vászonkendőbe csomagolta. Az ókori Egyiptomban a törött csontok gyógyítása nagy szakértelmet és sok időt igényelt, amit egy rabszolga nem kaphatott volna meg.

Amikor a piramisok épültek, a rabszolgák száma még nagyon alacsony volt Egyiptomban. Nem állt rendelkezésre belőlük az építkezésekhez szükséges többtízezres mennyiség. A rabszolgák a háborúk alatt ejtett hadifoglyokból kerültek ki, viszont az Óbirodalom idején az egyiptomiak még ritkán keveredtek háborúkba.

Forrás:
Az egyiptomi piramisok (A történelem nagy rejtélyei)
Myth debunked: The pyramids were not built by slaves (historyofyesterday.com)
Who Built the Pyramids? (harvardmagazine.com)
Kik építették a piramisokat? (hirado.hu)
10 érdekesség az egyiptomi piramisokról (Múlt-kor)
10 érdekesség az egyiptomi piramisokról (cartourmagazin.hu)
 
Borítókép:
A gízai piramisok (fotó: 24.hu)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr5317913187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.23. 13:17:17

Rabszolga eleve oda se mehetett. Ezek szent építkezések voltak.

steery 2022.08.23. 13:51:00

Az egyiptomi és más területeken lévő piramisok egy részét az atlantiszi civilizáció mérnökei építették kb. 13.000 évvel ezelőtt, olyan technológiával, ami jelenleg nem áll a rendelkezésünkre (még a létrehozásához szükséges tudás sem). Ezen nagy piramis építési projekt előtt és után is készültek különböző helyeken (Bosznia, Mexikó), különböző technikákkal, különböző piramisok, különböző célokra, ami némiképp megnehezítette megértenünk a nagy piramis építési projekt okát és célját.
Az atlantiszi csillagászok észlelték a Földhöz közelítő, később, általunk Holdnak elnevezett égitestet és kiszámolták, hogy össze fog ütközni a Földdel, teljesen elpusztítva azt. Ezért a Föld akkori egyenlítője mentén rohamtempóban felépítettek egy csomó, megfelelő anyagú, méretű, tájolású és belső szerkezeti kialakítású oktaédert, félig a talajba süllyesztve. Ezek felső részét látjuk mi piramisnak, az alsó részéről (a talajba mélyedó gúláról) meg nem tudunk kb. semmit. Ezen építményekbe (a kamrákba) beszereltek olyan gépeket, berendezéseket, amik óriás gravitációs rezonátorokká változtatták az oktaédereket. Akkoriban a Föld forgástengelye még merőleges volt az ekliptikára, az egyenlítő átment Gíza területén és más volt a forgásidő is. A Földnek akkoriban nem volt holdja. Minden nap kétszer, amikor az egyenlítő vonalán sorakozó piramisok fölött (a zeniten) delelt a Nap, illetve éjfélkor, amikor a nadíron állt a Nap, néhány percre bekapcsolták az adott piramisba épített rezonátort, amivel befolyásolták a Föld-Nap gravitációs kölcsönhatást egy picit. Ennek eredményeként a Föld keringési pályája fokozatosan megváltozott, eltolódott kicsit kifelé, távolabb kerülve a Naptól.
Így amikor a Hold megérkezett (nem tudjuk, honnan), nem csapódott a bolygóba, csak súrolta azt, nagyjából Atlantisz szigete fölött, részben belépve a légkörbe. A kataklizma óriás villamos kisüléseket okozott a két égitest közt, illetve gigantikus szökőárat, földrengéseket, vulkánkitöréseket. Elhúzta a bolygó forgástengelyét a jelenlegi állásszögbe és megváltoztatta a forgásidőt is. Aztán a Hold pályára állt a Föld körül és néhány ezer év alatt stabilizálódott a helyzete a ma ismert pályán. Eközben még néhányszor elhaladt a Földhöz nagyon közel, újabb szökőárat okozva, amit bibliai özönvízként ismerünk, cirka 5.700 évvel ezelőtt. A mamutok ezen katasztrófa miatt fagytak villámgyorsan halálra Szibériában, ahogy az ottani mérsékelt éghajlat hirtelen hideggé változott. A katasztrófa megsemmisítette az atlantiszi királyságot és külgyarmatait a különböző kontinenseken. Csak néhányan élték túl az Andokban és más helyeken felépített óvóhelyeken (alagútrendszerekben), barlangokban, akik utána őskori körülmények közt tengődtek évezredekig, majd az éghajlat stabilizálódása után elkezdték újjáépíteni a civilizációt Afrikában, Mezopotámiában, Indiában és a két Amerikában.
Az atlantiszi civilizáció tudásának egy részét sikerült átmenteni, ezen kőtáblákat, papiruszokat sokáig Egyiptomban őrizték, az alexandriai könyvtárban összegyűjtve őket, amit aztán az évezredek emberi ostobaságai szépen megsemmisítettek, szétloptak.
Kheopsz fáraóról úgy tudjuk, hogy okos ember volt, megértette az ősi feljegyzéseket és a mérnökeivel úgy döntöttek, hogy tatarozni fogják (kijavítják, újjáépítik) az akkor már elég rossz állapotban lévő oktaédereket Gízában, amik túlélték a kataklizmát. Kheopsznak valószínűleg az volt a terve ezzel (földre szállt istennek képzelte magát), hogy újra működésbe hozza a gravitáció manipuláló rendszert és visszaállítja a világunk régi rendjét: visszatolja a Földet a korábbi pályájára és visszahúzza a forgástengelyt a régi irányába, módosítja a forgásidőt is. De nem rendelkeztek a feladat megvalósításához szükséges technológiai (ipari és tudományos) háttérrel, mivel az oktaéderekbe beépített rezonátorok addigra eltűntek. Leszerelték, elszállították, szétlopták, tönkretették őket, a maradékot megette a rozsda. Kheopsz tatarozásának nyomai máig láthatók a gízai piramisokon.
A Holdról ennek kapcsán annyit tudunk még, hogy a Naprendszeren kívülről származik és mesterséges létesítmény. Nem tudjuk, kik, hol, miért építették, hogy került ide és miért vált lakatlanná valamikor régen? A belsejében található egy óriási, kb. 2000-2500 km átmérőjű barlang, aminek a falán körben egy hatalmas, édesvizű óceán található légkörrel. A sarkvidékeknél van benne két nagy sziget. Az üreg közepén egy újonnan (csak pár ezer éve) beszerelt mesterséges napocska világít és fűt. Tehát a Hold állomás jelenleg újra lakott, az atlantiszi túlélők ide beköltöző utódai működtetik, akiknek itt a Földön is vannak rejtett bázisaik több helyen. Az ő tevékenységüket észleljük UFO jelenségként.

Ponyvaíró néger 2022.08.23. 15:23:02

Rézfűrészekkel daraboltak össze 2,3 millió követ és úgy összetolták, hogy egy gillette pengét nem tudsz két kő közé betolni... jó kis kézifűrészek lehettek mi?
Fákon görgették felfele a 2,5 tonnákat mi? Utána meg cipőskanállal a helyére igazgatták a köveket? (Margit noormális?!)
Miért nincsenek ábrázolások a piramis falain?
Miért nem ábrázolják az ókori falfestmények sehol a piramisokat? Egyet mutass amelyiken rajta van.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.08.23. 17:05:11

Tudományos tévhitek napjainkban azok, amit régen az akkori tudományos ismereteink szerint tanítottak nekünk az iskolában, azóta viszont a tudomány fejlődésével, már többet és máshogy tudunk ezekről a kérdésekről. Jellemzően egy emberöltőn belüli intervallumot elemzünk. Jöhetnek persze ezen kívüliek is, csak azt nem venném be a listába.

1. A dinoszauruszok óriási gyíkok voltak ( a madarak elődei is )

2. A naprendszernek 9 bolygója van (volt 10 is, de most 8 lett)

3. Valakinek a jobb, valakinek a bal agyféltekéje domináns ( kitaláció , áltudomány)

4. A haj és a köröm halálunk után is nő (nem nő)

5. Az anyag legkisebb építőelemei az elektron, proton, neutron (vannak kisebbek is )

6. A Neandervölgyiek ostoba vademberek voltak (nem teljesen...tudtak kötelet fonni és a dárdáik is hatásosak voltak)

7. Föld kora 2 milliárd év ... (majd 4,7 milliárd év)

8. Világegyetem kora hasonlóan változó volt

9. Ősrobbanás tényként volt tanítva. (nem az ... és már éppen megbukóban van)

10. A teremtés történetek egyike a sokból, tényként volt tanítva. (nem az ... és az amiről szó van, éppen megbukóban, vagy már meg is bukott)

11. A Dunning-Kruger hatás általánosan igaz.... (Inkább kamu és 2000-ben Ignobel-díjat kapott)

12. "Isten" kívül áll a tudományon... (semmi sem áll kívül ... már van Tudományos Isten)

13. Az ateizmus álláspontja tudományos (nem az ... metafizikai áltudomány)

14. A vegyiparnak nincs hulladéka... ( tudjuk van)

15. Teológia tudomány ... (nem az, áltudomány)

16. Nyelvészet tudomány ... ( inkább csak ismeret, van tudományos és áltudományos része is)

17. A nyelv különböző területein érezzük a különféle ízeket

18. Az űrben nincs gravitáció (van ott is)

19. A világ legnagyobb állata a kék bálna, növénye a mamutfenyő ... (mára már egy gomba a legnagyobb élőlény )

20. A víznek (H2O) három "halmaz"-állapota van ...(mára négy lett)

21. A piramisokat rabszolgákkal építették ... és sírkamrának ... (nem rabszolgák és máshova is temetkeztek)

22. A Kolumbusz fedezte fel Amerikát .... és felfedező volt (inkább csak szerencsevadász és kupec )

23. Edison találta fel a villanykörtét ( előtte is volt már ... csak a tökéletesítésében vett részt )

24. Három egyistenhitű vallást ismerünk, a zsidó, kereszténység, iszlám ... ( inkább 30-nál is többet)

25. Különféle hittan oktatás ( hittan ... majd az ellenkezője ... és megint hittan)

26. Definíciót nem lehet bizonyítani (sokféle van ... és a reális definíciót pl. kell. Egy komolyabb lexikont forgatva 10-20 fajta definícióról is olvashatunk.)

27. A földi élet körforgása fotoszintézis és napfény nélkül nem lehetséges ( mélytengeri kürtőknél lévő élőlények cáfolták)

28. E = M x C2 .... C= gyorsulás / sebesség /fénysebesség /fénysebesség vákumban ???? - elemzés alatt

29. Magyarország 1000-től állam csak ...( Nem igaz, mert előtte ~ 104 évig szintén állam voltunk, fejedelemség)

30. Ha nem hiszel Istenben, akkor ateista vagy. Nincs más lehetőség. ( Marhaság és hamis dilemma érvelési hiba... nagyon sok más lehetőség van)

31. Nagy kezdőbetűs " Isten" istenből csak egy van ... ( Nem igaz és annak is van külön neve is)

32. Öt érzékünk van.... ( jelentősen több van)

33. A szén-dioxid a fotoszintézis, így a földi élet egyik létszükséges anyaga. ... ( most meg "szennyező" és "káros" anyag lett .... itt az utóbbi a hibás felfogás. Helyesen esetleg CO2 többletről lehetne értekezni. Vagy optimális egyensúlyi állapotról. )

34. Valamiről sokat és rendszerezve tudni tudomány ... ( nem az, nem elégséges feltétel ... az max ismeret lehet csak)

35. Az agyunk kapacitásának kb 10%-át használjuk csak ki. ... (nem igaz ... csak egy elterjedt téveszme)

36. A kettes típusú cukorbetegség krónikus és visszafordítgatatlan. Örökre megmarad. ... (Ma már tudjuk, hogy az esetek többsége a test zsírfeleslege eltüntetésével, azaz fogyással és aztán súlytartással megoldható, gyógyítható.)
süti beállítások módosítása