Roswellben földönkívüliek zuhantak le 1947-ben
2022. április 19. írta: Eperjesi Marcell

Roswellben földönkívüliek zuhantak le 1947-ben

051_ufo_wired_com.jpgA világ legismertebb UFO-észlelése nem sokakat érdekelt a maga korában, a legenda elterjedéséhez egy sci-fi író fantáziájára volt szükség.

1947-re, a második világháborúban egy oldalon álló Egyesült Államok és Szovjetunió ideológiai, gazdasági és katonai riválisokká váltak. Bár ekkor még az USA a világ egyetlen atomhatalma, ám a meginduló hidegháborús fegyverkezési versenyben csak idő kérdése volt, hogy a szovjetek is azzá váljanak (ez 1949-ben következett be).

Az amerikaiak megakadályozni tehát nem tudták, hogy ellenségük atombombát gyártson, de pénzt és technológiát nem sajnálva igyekeztek minél több információt megszerezni, hogy hol tartanak a szovjet fejlesztések.

051_atombomba_teszt_wikipedia.jpgKísérleti atomrobbantás Új-Mexikóban (kép: Wikipedia)

Új-Mexikó mindig is az amerikai hadsereg kísérleti terepének számított. Itt végezték el az atombomba tesztjét 1945. július 16-án, hogy aztán három héttel később élesben is bevessék Hirosimában és Nagaszakiban. Az államban a meglehetősen alacsony népsűrűség és a sivatagos környezet ellenére (vagy éppen ezért) nyolc légibázis található, többek között Roswellben is van egy.

Abban a Roswellben, amely tele van farmokkal és ranchekkel, de még ma is csak 50 ezren lakják. Bár a semmi közepén fekszik, mégsem lehet azt állítani, hogy marginális település volna. A közelben lőtték le Billy, a kölyköt, a vadnyugat legendás figuráját, itt található a világ legnagyobb mozzarella-üzeme, Demi Moore színésznő pedig e városban született.

1947 nyarán az Egyesült Államok valóságos UFO-lázban égett. Kenneth Arnold hobbipilóta állítása szerint kilenc csillogó, korong formájú, azonosítatlan objektumot látott repülni, mintegy 2000 km/órás sebességgel, Washington államban tett útja során. A június 24-i esetet a sajtó gyorsan felkapta, a repülő csészealj kifejezés is ekkor terjedt el. A cikkek hatására többszáz UFO-észlelést jelentettek a hatóságoknak Amerika-szerte.

1947. június 14-én William „Mac” Brazel állattenyésztő egy tanyán dolgozott, amikor nagy területen szétszóródott, alufóliára és gumira emlékeztető, ezüstös törmelékre lett figyelmes. Telefon és rádió nem volt a ranchen, így három hétig nem különösebben foglalkozott a „leletekkel”.

Július 5-én a közeli új-mexikói Corona településre utazott, ahol hallott az utóbbi napok UFO-őrületéről. Mivel úgy gondolta, hogy a talált törmelékek szintén idegenektől származhatnak, ezért értesítette a helyi seriffet. Aki viszont a közeli légibázis hírszerzési tisztjét, Jesse Marcel őrnagyot riadóztatta, aki munkatársaival kiszállt a helyszínre és begyűjtötték a talált mintákat.

Maga a terület egyébként 120 kilométerre fekszik Roswelltől, lényegesen közelebb van Coronához, mégis az előbbi neve forrt össze a maradványokkal. Július 8-án a Roswell-i légibázis kiadott egy közleményt, amely szerint a légierő emberei egy „repülő korong” roncsait szedték össze, amellyel azt sugallták, hogy azok földönkívüliekhez tartozhattak.

Az anyagot ezután a texasi Fort Worth-be szállították, és már másnap előálltak egy módosított sajtóközleménnyel, amelyben kijelentették, hogy csak egy meteorológiai ballon zuhant le. Marcel bemutatta a roncsokat a sajtó képviselőinek, ezek között azonban nem voltak olyan mechanikai műszerek, amelyekből motort vagy hajtóművet lehetett volna készíteni.

051_jesse_marcel_sajtotajekoztato_livescience_com.jpgJesse Marcel bemutatja a maradványokat egy sajtótájékoztatón (fotó: livescience.com)

A roswelli eset két napig volt hír a helyi újságokban, az országos média ingerküszöbét nem érte el. Ezek után 31 évig senki sem foglalkozott vele, azonban 1978-ban egy Stanton Friedman nevű UFO-kutató interjút készített, majd dokumentumfilmet forgatott Marcellal. Az egykori hírszerző itt már azt állította, hogy soha nem hitt a ballonos verzióban, mert véleménye szerint olyan törhetetlen anyagot tartott a kezei között, amilyennel nem találkozott korábban.

Története azonban mesélésről mesélésre változott, ellentmondásokba keveredett, ráadásul kiderült, hogy hazudott a második világháborús múltjáról, miszerint többször kitüntetették és lelőtték a gépét. A szenzációhajhász bulvárlap National Enquirer, majd az In Search of… című tévésorozat is foglalkozott Marcel sztorijával, de még így sem vált közismertté Roswell neve.

Az igazi áttörést Charles Berlitz sci-fi író 1980-as könyve jelentette. Berlitz olyan népszerű, ám tudományosan nem alátámasztott témákkal foglalkozott, mint például Atlantisz, a Bermuda-háromszög veszélyessége, vagy a Philadelphia-kísérlet. A Roswell-incidens címet kapó műve szerint egy idegen jármű repült az új-mexikói sivatag felett, hogy megfigyelje az Egyesült Államok atomfegyver-tevékenységét. Ám az űrhajó egy villámcsapás következtében lezuhant, a fedélzeten utazó idegenek meghaltak, a kormány pedig eltitkolta az esetet.

A könyvben esett szó először a hadsereg által ismeretlen helyre szállított idegen testekről, pedig ezeket még Marcel beszámolói sem tartalmazták. Berlitz remekül érzett rá a hetvenes évek végi korszellemre, amely kormányellenes volt, ugyanakkor az idegen civilizációkkal való kapcsolatfelvételt óhajtotta (lásd: a Star Wars és a Harmadik típusú találkozások sikerét).

051_charles_berlitz_alchetron_com.jpgCharles Berlitz (fotó: alchetron.com)

Az 1990-es évektől a téma még felkapottabbá vált, újabb írások láttak napvilágot, amelyekben egyre több halott ufonauta szerepelt, és egy második (sőt valahol harmadik) lezuhanási helyszín. 1995-ben érkezett el a következő mérföldkő, ekkor került bemutatásra az Idegen boncolása című „doku”.

Ray Santilli filmje egy Roswellben lezuhant földönkívüli boncolását mutatta be, a rendező állítása szerint a felvételeket egy nyugdíjas katonától kapta. A nemzetközi szenzációt keltő néhány perces anyagról azonban kiderült, hogy hamisítvány.

051_idegen_boncolasa_newyorkpost_com.jpgRészlet az Idegen boncolása című hoaxból (fotó: New York Post)

A Szovjetunió 1991-es felbomlásával némely hidegháborús katonai információt feloldottak a titkosítás alól. Így 1994-ben a légierő már bevallhatta, hogy Roswellben valójában egy mikrofonokkal felszerelt légköri szonda zuhant le, melyet a Mogul-projekt keretében használtak.

Az akció célja az volt, hogy a nagy magasságban szálló szerkezet, érzékelői segítségével információt szerezzen arról, ha a szovjetek valahol atombombát robbantanak. A program 1947-ben indult, de 1949-ben elkaszálták, mert találtak egyszerűbb módszereket is a robbantások bemérésére, például szeizmográfokat.

A meteorológiai ballonról szóló történet hazugság volt, hiszen értelemszerűen nem akarták felfedni a szupertitkos Mogul-projektet, ám azt nem indokolták meg, hogy miért földönkívüliekről szólt a hadsereg első sajtóközleménye. 1997-ben a légierő újabb információkat közölt az esettel kapcsolatban, melyet A Roswell-jelentés, az ügy lezárva címmel adtak közre.

051_mogul_projekt_quora_com.jpgA Mogul-projekthez használt légköri szonda, egy ilyen zuhant le Roswellben (fotó: quora.com)

A hadsereg magyarázatát sokan nem fogadták el, így a mai napig burjánzanak az üggyel kapcsolatos összeesküvés-elméletek. Roswell a világ UFO-fővárosává vált, a település a földönkívüliek iránt érdeklődő turistákból él. Három UFO-múzeum működik a területén és minden év július 2-án UFO-világnapot tartanak. Jóformán az összes bolt, étterem vagy szálloda az UFO-ipart hivatott kiszolgálni, még a helyi McDonald’s is csészealj formájú. A város hivatalos pecsétjén pedig egy zöld űrlény (is) található.

051_roswell_pecsetje_wikipedia.jpgRoswell város pecsétje (forrás: Wikipedia)

Forrás:
Vajon tényleg UFO zuhant le Roswellben? (Random / Youtube)
Roswell incident (Wikipedia)
Kicsi zöld idegenek helyett próbababák lehettek a roswelli földönkívüliek (Múlt-kor)
70 éve valami lezuhant Roswellben (Index)
Roswell incident (Britannica)
 
Borítókép:
wired.com
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr1217811119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metata 2022.04.20. 08:35:44

Hány bőrt lehet még lehúzni, erről az UFO-témáról? Régóta lehet tudni, hogy ezeknek a jelenségeknek a hátterében titkos katonai kísérletek álltak és állnak.

Cserny mster 2022.04.20. 09:48:06

Volt erről egy kisfilm. A roncsok balsafából és alufóliából voltak és egy valóban katonai célú, oroszokat figyelő rendszer részeit képező antennaféle dologra utaltak. A gyártóját is előkerítették, valamelyik kisebb egyetem műszaki tanszéke gyártotta le. Annyira értéktelen volt, hogy csak nagyjából szedték ossze a maradványokat. (Maradt az UFO-hívőknek is...)

bandiras2 2022.04.20. 11:10:50

Hamár UFO incidens, akkor a Teheráni '76-os sokkal érdekesebb.
Részt vett benne az iráni légierő, némi civil légiforgalom, meg tanúként az amerikai légierő tisztjei a földről.
Csak azért nem volt hulla, mert az F4 az még rudazattal épült a fly by wire rendszer helyett. Ha a készültséget F14 esek adják, akkor nem ússzák meg gépvesztés nélkül.

]{udarauszkasz 2022.04.21. 06:28:49

A balsafa mellett azert talaltak furcsa dolgokat is,pl, a foliat,ami osszegyurve visszanyerte az alakjat. A memoria otvozeteket tudtommal ekkor meg nem fejlesztettek ki....
Azonkivul magyarazatra szorul a viszonylag egyoldali fejlodes a vilag valamennyi technologiaja teren. A felvezetok,az elektronika, szamitastechnika,robotika teren par evtized alatt nagyobb fejlodest ertunk el,mint az elozo 3000 evben... Az urutazasokat viszont meg mindig azokkal a raketakkal bonyolitjuk le,amelyek a kinaiak altal par ezer evvel ezelott feltalalt tuzijatekok kemiai toloerejere alapoznak. Na jo van ionhajtomu,de egy papirlap sulyanak megegyezo toloerovel nem igazan alternativa az emberes urutazasban...
Azonkivul mintha az egesz fejlodes kezdene kifulladni,es ujra a 20.sz eleji legkor kezdene eluralkodni mindenfele.

Robert Sőregi 2022.04.21. 16:40:19

@]{udarauszkasz: Arról a fóliáról nincs videós bizonyíték, csak valaki beszélt róla. Tehát lehet hazugság, mint a többi dolog. Az is lehetséges, hogy esetleg már volt a hadseregnek ilyen, csak titkosított volt.

Reactor 2022.04.30. 16:48:35

A hadsereg is ugyanúgy hazudozik, ha érdekében áll. Ott se csupa igazmondó csillagszemű juhász van, akad bőven gumigerincű talpnyaló,akiket az aktuálpolitika megvehet.
Mindenesetre, ha "juefók" nem léteznek, kíváncsi volnék, az USA miért pisál el dollármilliárdokat rájuk.
süti beállítások módosítása