A My Lai-i mészárlás fő felelőse életfogytiglannal bűnhődött tettéért
2021. november 10. írta: Eperjesi Marcell

A My Lai-i mészárlás fő felelőse életfogytiglannal bűnhődött tettéért

022_a_c_szazad_tagjai2.jpg

My Lai az amerikai hadseregnek a vietnámi civilekkel szembeni kegyetlenkedésének a szimbóluma, de az egyetlen ahol legalább kísérlet történt az elkövetők felkutatására és megbüntetésére.

Az 1954-ben kötött genfi egyezménnyel lezárult az indokínai háború, a franciák elismerték Vietnám függetlenségét. Azonban az északi részt uraló, Ho Si Minh-vezette kommunisták, illetve a délit felügyelő Bao Dai-hoz hű erők máshogy képzelték el az ország jövőjét.

A területet a 17. szélességi fok mentén kettévágták, közöttük demilitarizált övezetet hoztak létre. 1955-ben egy referendumnak kellett volna döntenie a déli rész további sorsáról (az újraegyesítésről), ám ezt soha nem tartották meg.     

A kettéosztottság állandósult, Bao Dai-t Ngo Dinh Diem követte, akinek a vezetésével megalakult a Vietnámi Köztársaság. Eközben az északiak háborút indítottak az ország egyesítéséért, akiket a délen működő gerillaszervezet, a Vietkong támogatott. Az Egyesült Államok beállt Diem mögé, hiszen a dominóelv és a Truman-doktrína volt politikájuk középpontjában, a kommunizmus további terjedésének kívánták gátat szabni.

Kezdetben csak néhányszáz katonai tanácsadóra és kiképzőre, illetve fegyverszállításokra korlátozódó segítség fokozatosan bővült, hiszen világossá vált, hogy a déliek hadserege nem fogja tudni megakadályozni az északiak előrenyomulását. Végül 1965-ben már amerikai harcoló alakulatok is megjelentek Dél-Vietnámban, amelyet ekkor már a Diemet kivégeztető Duong Van Minh irányított.

022_amerikai_katonak_bevetesen_eu_usatoday_com.jpgAmerikai katonák egy vietnámi bevetésen (fotó: eu.usatoday.com)

Amikor 1967 decemberében a 20. gyalogezred 1. zászlóaljának C százada, a Hawaii-on kapott dzsungelharcászati kiképzést követően Vietnámba érkezett, már általánossá vált a felismerés, hogy a háború aligha megnyerhető. Ugyanis hiába verték vissza az északiak és a gerillák próbálkozásait, hiába bombázták az északi területeket, azok utánpótlása, szovjet és kínai segítséggel szinte kiapadhatatlannak bizonyult.

A C századot Quang Ngai tartományban vetették be, ahol a legkritikusabb volt a helyzet. Hamar belekerültek a Vietkong által 1968. január 30-án indított Tet-offenzívába, ahol egy általános felkelés kirobbantása volt a kommunisták célja. Ezt nem sikerült elérniük, viszont jelentékeny veszteségeket okoztak az amerikaiaknak.

Mire elérkezünk a tárgyalt naphoz a C század már 28 emberét vesztette el, létszámuk 105 főre fogyatkozott. Igyekeztek felkutatni a civilek között megbújó gerillákat, ám egy idő után minden civilben a potenciális Vietkong-harcost látták. Revansvágy lett úrrá rajtuk, frusztrációjukat fokozta, hogy szinte egy láthatatlan ellenséggel harcoltak, az elesett katonák zömével orvlövészek, illetve aknák, csapdák és aknavetőtűz végzett.

A század hírszerzőtisztje azt állította, hogy 1968. március 16-án az összes My Lai-i civil a piacon lesz, aki a faluban marad (becslése szerint 2-300 fő) az mind gerilla. Frank Barker alezredes, a My Lai-i akció parancsnoka, a falu teljes lerombolását adta utasításba, ideértve a talált alagutak betemetését, az élelmiszer-készletek megsemmisítését és az állatok leölését. Arra azonban nincs egyértelmű bizonyíték, hogy a lakosság likvidálását is parancsba adta volna.

Bár semmilyen ellenállásba nem ütköztek, az amerikai katonák a délelőtt 8-tól nagyjából 11-ig tartó öldöklésben gyakorlatilag lemészárolták a falut, beleértve a csecsemőket, az aggastyánokat és a nőket is. Az áldozatok pontos száma a mai napig vitatott, de nagyjából 350-400 között lehet valahol.

A katonák csoportosan erőszakoltak meg nőket. A gyilkosságokat sokszor brutális módon hajtották végre, a végtagok levágása, az agyonszurkálás, a kibelezés, a skalpolás vagy a nyelv kivágása csak néhány a szörnyűségek tárházából.

022_my_lai-i_meszarlas.jpgMy Lai-i civil áldozatok (fotó: authentiktravel.com)

A hivatalos jelentés 128 vietkong halottról és 3(!) zsákmányolt fegyverről szólt. Ez a durva aránytalanság már akkor sokaknak szemet szúrt. My Lai egyáltalán nem tekinthető egyedi esetnek a vietnámi a háborúban, de ez volt az egyetlen, amelyből „ügy” lett.

Hogy ez így alakult, az leginkább egy bizonyos Ron Ridenhour nevezetű helikopteres géppuskásnak köszönhető, aki bár egy másik alakulatnál szolgált, ám a mészárlásban résztvevő katonák beszámolóiból egy részletes anyagot állított össze. Hazatérte után, ezt elküldte többek között Nixon elnöknek, a Pentagonnak, a külügynek, és számos képviselőnek.

Sokat segített a téma felszínen tartásán, hogy napvilágot láttak az öldöklésről készült fényképek. Ron Haeberle hadifotós dokumentálta az eseményeket, két fényképezőgéppel dolgozott, és csak az egyik tekercset adta le a hadseregnek, a másikat hazavitte magával, melyeket később nyilvánosságra hozott.

Az események feltárására két nyomozás indult, az egyiket a hadsereg Bűnügyi Nyomozati Osztálya indította a magyar származású André Feher vezetésével, aki még Vietnámba is elutazott, hogy minél több tanút tudjon kikérdezni. A másikban pedig William Peers altábornagy stábja igyekezett felgöngyölíteni az incidenst követő eltusolási kísérleteket.

Vádemelésig 26 katona ügye jutott el, többek között Ernest Medina századosé, a C század parancsnokáé, William Calley hadnagyé, aki az 1. szakaszt vezette, illetve Oran Henderson ezredesé, aki elrendelte a támadást, és aki később igyekezett hamis jelentéseivel eltüntetni a nyomokat. Frank Barker ekkora már meghalt szolgálatteljesítés közben, így őt nem lehetett felelősségre vonni.

A nyomozás fényt derített arra is, hogy ugyanezen zászlóalj B százada, szintén ezen a napon a szomszédos My Khe településen rendezett vérfürdőt, 90-100 halottal.

022_william_calley.jpgWilliam Calley (fotó: Wikipedia)

A megvádolt egyének közül a hat katonatisztből álló esküdtszék egyedül William Calleyt ítélte el. 1971. március 29-én találták bűnösnek 22 dél-vietnámi civil meggyilkolásában. Büntetését március 31-én határozták meg: életfogytiglani börtönbüntetés és kényszermunka, melyet a kansasi Fort Leavenworth fegyházban kellett (volna) letöltenie.

Másnap (!) azonban Richard Nixon elnök a verdiktet házi őrizetre módosította, és intézkedett arról, hogy az elítéltet a georgiai Fort Benning katonai bázisra szállítsák. Calley a házi őrizetben repülőgépmodelleket épített, levelező tanfolyamokat végzett, illetve háziállatokat vásárolt és tartott.

1971. augusztus 20-án a büntetését 20 évre mérsékelték. 1974. február 27-én Calleyt egy bíró szabadlábra helyezte, mert véleménye szerint nem kapott tisztességes tárgyalást. Egy új eljárásban 10 évre redukálták a szabadságvesztését. Ezért 1974. június 13-án újra őrizetbe vették, de felebezett és már szeptember 25-én óvadék ellenében ismét szabadult.

A jogi zűrzavar 1976. szeptember 10-én zárult le, ekkor az utolsó ítéletet helybenhagyták. Mivel a feltételes szabaduláshoz szükséges időt letöltötte, így már nem kellett visszamennie az őrizetbe.

Tehát hiába olvashatjuk sok helyen, hogy Calley életfogytiglant kapott a tettéért, valójában bő három évet kellett csak lehúznia, azt is egy laktanyában, „házi őrizetben”. Calley jelenleg 78 éves, és a floridai Gainesville-ben éli nyugdíjas éveit.

Az Egyesült Államok 1973-ban kihátrált a háborúból. A magukra maradt déliek egyre kisebb területre szorultak vissza, végül az északiak 1975. április 30-án foglalták el Saigont, az utolsó déli hadállást. A két országrész 1976-ban hivatalosan is egyesült, és létrejött a Vietnami Szocialista Köztársaság. A háborúnak mintegy 4 millió civil áldozata volt, körülbelül 650 ezer északi, 250 ezer déli és 58 ezer amerikai katona halt meg.

Forrás:
Monty H.: „Megölni mindent, ami mozog!” (vietnamihaboru.blog.hu)
Monty H.: Mészárlás a címoldalon (vietnamihaboru.blog.hu)
Harmat Árpád Péter: A Vietnámi háború története (1955-1975) (Történelem cikkek)
Vérfürdő My Lai-ban (Múlt-kor)
                                                         
Borítókép:
A C század néhány tagja (fotó: medium.com)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr9716751550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2021.11.12. 12:13:03

A háború mocskos dolog, ma is ugyanez történik, senkinek ne legyen kétsége.
Tiszta háború nem létezik, mocskos mind.

horex · http://horex.uw.hu/ 2021.11.12. 12:47:30

A hazájukat szolgálták.
Kis túlkapás volt,de nem lehet csodálkozni, hogy a gerillák/vietkong alattomos harcmodorán elborúlt az agyuk.

horex · http://horex.uw.hu/ 2021.11.12. 12:50:57

@horex: "Frank Barker alezredes, a My Lai-i akció parancsnoka, a falu teljes lerombolását adta utasításba, ideértve a talált alagutak betemetését,"
Mire kellettek a falunak alagútak, kéregvasút épült volna?

blaubner 2021.11.12. 13:18:42

a fene tudja, hogy ilyen helyzetben kiből mikor tör elő az állat, ha az ellenség pont a civilek mögé és közé bújva gyilkol, akkor hol a határ a katonák és a békés lakosság között?

azért kíváncsi lennék, hogy a vietnamiak 40 év kommunizmus után vajon most is ho si minh-re szavaznának-e.

bsand 2021.11.12. 14:49:51

@horex: Te komplett hülye vagy, öreg!

Örömhernyó 2021.11.12. 15:24:16

@blaubner: Ho Chi Minh hatalmas tiszteletnek örvend Vietnámban. A nemzet atyja. Az, hogy szocialista zászló alatt harcolt, az egy kortünet, akkoriban szinte minden függetlenedni vagyó gyarmat szabadságharcosai, ha kezdetben nem is voltak kommunisták, akkor később már csak azért is azok lettek, mert a nyugati imperialisták ellen (imperialista itt szó szerint értendő, hisz gyarmatbirodalmakat tartottak a nyugati országok) kőbaltával meg bambuszlándzsával nagyon nehéz harcolni. Úgyhogy kellettek a szovjet, keletnémet, jugoszláv, csehszlovák fegyverszállítmányok. Ezért lett Castro is kommunista, bár egy nemzeti forradalmat vezetett, hamar rájött, hogy a szovjetek nélkül nem bírja megvédeni Kubát az amerikaiaktól.

@horex: Mocskos, gyáva szaremberek voltak, gyereket és idős asszonyokat erőszakoltak és öltek meg. Sajnos pont így viselkedtek az amerikaiak és szövetségeseik (ausztrálok, britek) Afganisztánban is. Annyi terrorbombázást hajtottak végre, hogy a wikipédián órakig olvashatsz róluk, nyilvánvalóan civileket gyilkoltak.

Megjegyzem pont Vietnám az az ország, ahova ha az amerikaiak visszamennek, akkor nem igazán haragszanak rájuk, mármint emlékeznek, elítélik az amerikai agressziót, de nem késelik meg az amerikak turistákat ezért. masként tekintenek a múltra, nem abban élnek.
Irakban, Afganisztánban és más amerikai agresszió által sújtott országokban ez azért nem így van, ott elég hamar lelövik az amerikaiakat. Sőt a nem ellenség Pakisztánból se biztos, hogy épségben tér haza az amerikai turista.

A vietek amúgy nem egy überkedves nép, elég modortalanok, átgázolnak rajtad, a külföldieket nem szeretik, de a pénzedért kiszolgálnak.

Az idő a vieteket igazolta. Ho Chi Minh népszerűsége töretlen. Az, hogy politikailag egypártrendszer van, az nem jelenti, hogy a gazdaság is kommunista.

További érdekesség, hogy Kínával szemben Amerika pont Vietnámot erősíti meg, nem kevés pénzt önt az országba, még fegyvereket is szállít nekik, mert a vieteknek elege lett az orosz állami fegyverkereskedelem szerződésszegéseiből, nem engedik az oroszok a technológia tanszfert se, az oroszok a vietek ősellenségeinek, a kínaiaknak is szállítanak, ezért az amerikaiakkal kezdtek üzletelni a vietek. Amerika Vietnámot Kína ellensúlyaként akarja felerősíteni, mert Kína terjeszkedik a Dél-Kínai-tengeren és ez Vietnám (és más országok) érdekeit sérti.

ember100 2021.11.12. 15:30:48

@horex:
Helló !

Eszednél vagy ???? A hazájukat szolgálták 5.000 km re Vietnámban ??
Gerilla harc ? Ja az amcsik nem napalmot , szórtak , nem voltak mesterlövészeik , nem lövöldöztek hanem kaláccsal dobáltak .......
Te TÉNYLEG ?????

Örömhernyó 2021.11.12. 16:18:28

@ember100: Jegyezzük meg, hogy az amerikai kormány által szerződött cégek a mai napig küzdenek Vietnámban az Agent Orange nevű vegyi anyag felhalmozott készleteinek megsemmisítésével. Dollár százmillió mennek el egy-egy volt amerikai támaszponton felhalmozott rohadó hordók megsemmisítésére. Amerika olyan mocskos háborút vívott idegen földön, hogy alig bírjak helyrehozni. Ennyit arról, hogy a tiszta tekintetű amerikai kiskatona mit művelt ott. Nem véletlenül nyertek a vietek. Az amerikaiak is látták, hogy a háborújuk vállalhatatlan. Amerika ma "barátként" térne vissza Vietnámba, hogy a vieteket megnyerje egy Kína elleni kelet-ázsiai koalícióhoz.

horex · http://horex.uw.hu/ 2021.11.12. 17:47:32

@ember100: Ja, és amcsi gyerekek/asszonyok felrobbantottak olyan éttermeket is ahol jellemzően vietnamiak söröztek
Te mi a francot szólnál ha valamely bajtársad hasonlóan robban fel?
Igen, a magyar hadsereg is a hazájáért harcolt, ha rossz hasonlat is ide

Már kérdeztem, miért voltak alagutak a faluban,

major.os 2021.11.12. 17:50:11

Akármi volt az előzménye, aljas megoldás volt, az biztos. Ha a történetet folyamatában látjuk, érdekes dolgok derülhetnek ki, de jogi szempontból ezek legfeljebb enyhítő tényezők lehetnek. A Vietkong is használt jogi szempontból nem vállalható módszereket, de a nemzetközi közvélemény ezt elnézte. A győztes meg csupán önmagának kell számot adjon.
Lehet szentimentálisan is érvelni, lehet nemzetközi jogi szempontból is, és a kettő nem lesz soha tökéletesen fedésben. Pl. virágzott mifelénk is a partizán-romantika, ami egyben elő is készítette a hazafias széplelkeket a legendáris kiegészítések befogadására is. Magyarán, nem egészen úgy történt minden, mint a regék szólnak, de a puszta valóság elég színtelen lenne. De ez más téma. Lényeg, hogy a partizán-logika szerint a megszállók ellen bármilyen eszköz megengedett (ld. SZU, Vietnám, Franciao., Olaszo., Szlovákia, Jugoszlávia, stb., stb.). A nemzetközi jog viszont mást mond, függetlenül, hogy polgárháborúról vagy agresszióról van szó. Persze fontos tisztázni, hogy mit értünk „partizán” (katonaként nem azonosított személy/csoport) alatt. Hol ér véget a „hazafi”, az „antifasiszta”, és hol kezdődik a mészáros, terrorista, stb. Ebből a szempontból a jelenlegi USA- (és részben orosz-)-doktrína némiképp eltér a mainstream vonaltól. Nemzetközi konfliktus esetén azonban ez utóbbira nem tennék egy petákot sem.
Nem kell olyan messzire mennünk, hogy a fenti történet logikáját megértsük. Ha egy 20 mp-es feltartásért életveszélyes „büntetőfékezésbe” kezd az autópályán a fószer, mit várhatnánk tőle, ha háború van, és fegyvert adtak a kezébe?

2021.11.12. 19:44:34

"Az emberfaj mocskos holmi, a Föld úgyszintén, és nemkülönben maga."

lacko61 2021.11.13. 09:03:56

Nem az elítéltek bűneit vitatom, de akik oda küldték őket, a politikusok ugyan olyan felelősek, és kiváncsi lennék a mi katonáink különbek lennének-e, mi után pár bajtársat elveszítenek és gyűlölik és egyben félnek is. A háborút elítélem, és azokat is akik kirobbantják, vagy játszadoznak azzal.

Kirándulás · http://www.adventures.hu 2021.11.13. 09:35:24

@blaubner: Mit érdekli már őket, az össze ideköltözött európába.

oassasa 2021.11.13. 20:32:22

@horex: Ki mondta, hogy voltak ? Az utasításban szerepelt, hogy be kell temetni az alagutakat, de az nem derült ki, hogy voltak vagy sem.

USA hadseregének semmi keresni valója nem volt Vietnámban és senki sem jogosította fel őket a civil lakosság lemészárlására.

kéki béla 2022.01.23. 23:38:35

@horex: aha. A saját hazájukat védő rohadék vietkong vs a hős amcsi betolakodók...

kéki béla 2022.01.23. 23:39:40

@horex: sokaknak meg rád ésa magadfajta parazita patkányokra, amint látom.

kéki béla 2022.01.23. 23:40:22

@oassasa: kb mint az iraki atomarzenál?
süti beállítások módosítása