Lutz Gizi fiktív személy
2021. október 23. írta: Eperjesi Marcell

Lutz Gizi fiktív személy

Lutz Gizi a magyar szlengben Gipsz Jakab női megfelelője. Ismeretlen egyénekre vagy az átlagember szinonimájaként használjuk, akárcsak az amerikaiak Jane Doe-t és John Doe-t.

Gipsz Jakabról nem tudni, hogy valós személy ihlette volna, viszont Lutz Gizi legkevésbé sem a fantázia terméke.

Lucz Gizella Franciska 1906-ban született Budapesten, Lucz Ferenc géplakatos mester és Köhler Katalin hetedik (utolsó) gyermekeként. Meg kell jegyezni, hogy bár mindenhol következetesen „Lutz”-ként hivatkoznak rá, ő maga Luczként írt alá.

Szülei Aradról költöztek a fővárosba, bár Lippa melletti szőlőjüket megtartották egészen 1918-ig. Apjának műszaki mérőeszközöket gyártó üzeme volt, többtucat alkalmazottal. Így magas nívón éltek egy újpesti házban, még cselédet is tarthattak.

Négy testvére nem élte meg a felnőttkort, ezért szülei rendkívül féltették, minden munkavégzéstől eltiltották. Gyerekkorától zongorázott, franciául és németül is beszélt, végül felsőkereskedelmi iskolát végzett. Jól kereső, mérnők bátyjától kapott egy Peugeot gépkocsit ajándékba, pedig akkoriban még nagyon kevés nő vezetett autót.

018_lutz_gizi2.jpgLutz Gizella (fotó: pestisracok.hu)

1927-ben a folyamőrségnél szolgáló sógora magával vitte az otrantói ütközet emlékére rendezett misére. Bár erről lekéstek, de az utána rendezett fogadáson ismerkedett meg az akkor 30 éves vezérkari tiszttel, Szálasi Ferenccel. Gizella az első pillanattól halálos szerelemre lobbant, csodálattal tekintett a férfira, akit rendkívül vonzónak tartott.

Bár igen gyorsan vőlegényként/mennyasszonyként mutatták be egymást, Szálasi világossá tette, hogy nem akar megházasodni, és gyereket sem szeretne. Politikai pályára készült, és ahogy fogalmazott, nem akart szerencsétlenné tenni egy gyermeket, ha az apjával történne valami. Nagyon szigorú erkölcsök szerint bánt kedvesével, például nem szerette, ha annak felhúzódott a szoknyája, vagy ha kirúzsozta a száját.

A jegyben járás hosszú időszaka alatt Lutz zongoratanításból és szülei támogatásából élt. Szálasi 1935-ben nyugdíjazását kérte, mert katonatisztként nem politizálhatott volna. Ezután hozzálátott a hungarizmusnak nevezett eszmerendszere terjesztéséhez. 1938-40-ig a szegedi Csillagbörtönben ült, mert a kormányzat az állam stabilitása szempontjából veszélyesnek tartotta tevékenységét. Párja ekkor is kitartott mellette és látogatta az elítéltet.

018_lutz_es_szalasi_ferenc.jpgSzálasi Ferenc és Lutz Gizella (fotó: harcunk.info)

Lutz közvetlenül nem vett részt a politikában, bár a hungarizmus alapjaival egyetértett. Mozgalmi tevékenysége kimerült abban, hogy a nyilas vezetők feleségei számára teaszalont üzemeltetett. 1944. október 16-án, Szálasi államfői kinevezésekor sem volt jelen, rádióban hallgatta az eseményt.

A front közeledtével a nyilas kormány nyugatra helyezte át főhadiszállását, Lutz családjával együtt követte a nemzetvezetőt. Mivel az országot 1945 áprilisának elejére már felszabadította/megszállta a szovjet hadsereg, Ausztriába menekültek tovább. A Salzburg melletti Mattseeben 1945. április 29-én Szálasi Ferenc és Lutz Gizella, 18 évnyi ismeretség után házasságot kötött. Pontosan ugyanazon a napon, amikor Adolf Hitler elvette Eva Braunt.

Mindössze hat napja tartott a frigy, amikor május 5-én, Szálasi amerikai hadifogságba esett. Október 3-án adták ki Magyarországnak, 1946. március 12-én pedig egy népbírósági tárgyalást követően felakasztották.

Lutzot szintén hazatoloncolták. Megjárt internálótáborokat, majd 12 évnyi börtönbüntetést kapott, végül az 1956-os forradalom előtt néhány héttel szabadult.

Szabadlábra kerülése után társbérletbe kényszerült és közérteket takarított. Később bedolgozóként kötött és varrt. Szerény jövedelmét az Amerikába emigrált bátyja által küldött javak pénzzé tételével egészítette ki. Az állambiztonság egy bizalmába férkőző orvos jelentésein keresztül megfigyelte.

1991-ben szerepelt Almási Tamás Ítéletlenül című dokumentumfilmjében. Az alkotásban bírósági ítélet nélkül, Kistarcsára internált korábbi női foglyokat szembesítettek Piroska nevű ávós őrükkel. Lutz Gizella így emlékezett meg benne Szálasiról: „Olyan szép ember volt, hogy az utcán mindig megfordultak utána az emberek. És olyan jó volt, és olyan okos volt” – mondta, majd megcsókolta egykori férje fotóját.

Nem sokkal a forgatás után, 1992-ben hunyt el. 

Forrás:
Ungváry Krisztián: 18 évet vártam erre a napra (Múlt-kor)
Tóth Eszter Zsófia: Hogyan lehet szeretni a Sátánt? (Pesti Srácok)
Ítéletlenül (dokumentumfilm, 1991, rendezte: Almási Tamás)
Történelmi Őrületek (Facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr7116733030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vejnemöjnen buzukizik 2021.10.24. 14:25:28

Ez nem a szuperárak XXXLutz reklám?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.24. 15:55:02

Dicséretes, hogy minden nyomás ellenére se tagadta meg szerelmét.

Vik% 2021.10.25. 09:20:49

Bennem maradt egy hiányérzet azzal kapcsolatban, hogy vajon mi volt annak az oka, hogy a "Lucz Gizi" kifejezés megragadt.

Almandin 2021.10.25. 12:56:10

Valószínűleg neki is lehetett szerepe a nyilas politizálásban, a teadélutánjain ugyanis nem vezettek jegyzőkönyvet:
magyarnarancs.hu/lelek/nyugodtan-lehet-ellenallni-121106
Ez emiatt már sose derül ki. Később, amikor lecsukták, ügyesen alakította a butuska nőt, aki csupán balszerencséjére épp Szálasiba szeretett bele. Láttam a dokumentumfilmet a kistarcsai internálásokról, az öreg Lutz Gizi bizonygatta, hogy ő Szálasit a külseje alapján szerette meg, mert állítólag nagyon szép férfi volt. Igaz, érdekében állt hallgatni is, nehogy még többet sózzanak a nyakába. Viszont az már sose derül ki, hogy valóban butuska volt-e, vagy aktívan részt vett a politizálásban. Mindenesetre Pető Andrea az utóbbit sejteti.
Mindenesetre a mondás igaz: a szerelem olyan, mint az alkohol: öl, butít és nyomorba dönt.

midnight coder 2021.10.26. 08:28:35

@Almandin: Ha aktív politikai szerepet vállal, annak nyoma maradt volna. Gyurcsányné politkai szerepvállalása is megmarad az utókornak.

Almandin 2021.10.26. 14:18:21

@midnight coder: Ne felejtsd el, hogy Dobrev Klára és Lutz Gizella más korban éltek. 80 évvel ezelőtt Magyarországon nemigen voltak női politikusok, a nők szerepe teljesen más volt, mint ma. A nők tipikusan háttérszereplők voltak, segítők, pl. egy teadélután jó eszköz lehetett arra, hogy valaki a nyilaspártban feljebb jusson a ranglétrán, mert Gizike majd beprotezsálja Szálasinál. Sajnos ez már sose derül ki, mivel nem készítettek a teadélutánokon jegyzőkönyvet. Az, hogy L.G. később is nyilas érzelmű maradt, néhány későbbi ügynökjelentésből derült ki.
pestisracok.hu/hogyan-lehet-szeretni-a-satant-ugynokjelentesek-szalasi-ferenc-ozvegyerol/
A rádió felé köpött, amikor abban a nyilasokat szidták.
Más kérdés, hogy azért hibáztatni valakit, mert nem a megfelelő emberbe szeretett bele, nem lehet. Különösen, hogy 1927-ben Szálasi még nem politikusként tevékenykedett, nem lehetett látni előre, milyen életutat fog bejárni. Viszont, mivel Sz. egy küldetéstudatos, skizoid pszichopata volt, valószínűleg nem maradt volna kapcsolatban sokáig Gizellával, ha a nőnek nagyon más politikai nézetei lettek volna. 18 évig voltak együtt, ez sokat elárul róluk. Gizinek szerintem tetszett a szerep, ami a nyilas vezető párjaként jutott neki, nem zavarta őt a zsidók tömeges, brutális legyilkolása. Nem tudjuk, soha nem derül ki, hogy néma cinkostárs volt, vagy pedig csak "elfordította a fejét". Szerintem nem volt olyan buta, mint aminek később magát mutatta (nyilván nem akart volna élete végéig ülni, vagy a férje sorsára jutni).
Voltak a nyilaspártban vérengző nők is, pl. Dely Piroska, aki egy hatodik kerületi társasházban vérengzést rendezett. Mivel akkoriban sok nőnek nem volt emancipálódásra lehetősége, sok nő a nyilas fegyveres szolgálatban, gyilkosságokban való részvételben emancipálódási lehetőséget látott.
Gizella valószínűleg a haláláig hűséges volt tömeggyilkos szerelméhez, aki csak a halála előtt vette nőül, és valószínűleg csalta is:
www.szombat.org/archivum/szeretot-tartott-szalasi-a-hollan-utca-10-ben-1373028933
Felmerült bennem az a lehetőség is, hogy Szálasi és a neje közt talán nem is volt szexuális kapcsolat. Soha. Szálasi egy őrült volt, aki a küldetéstudatával magyarázta, hogy sohasem nősül meg. Gizinek egy gesztus lehetett a házasság, ezzel tisztelte meg, mert érezte, hogy közel a vég (tisztára, mint Hitler, az a döbbenet, hogy egy napon házasodtak, pedig ezt nem tudhatták egymásról). Az állítólagos francia szerető arra kellett neki, hogy az "alantas" testi vágyait kielégíthesse, Gizellára valószínűleg mint valami szentre tekinthetett, akit nem akart "bemocskolni", arra más nőt tartott. Ez már sose derül ki. Akkoriban egy úrilány ritkán kockáztatta meg, hogy házasság előtt elveszítse a szüzességét, bár ki tudja. Szálasi súlyosan személyiségzavaros volt. Azok egy részére jellemző lehet a "Madonna-kurva komplexus", ez a pszichológia fogalom arra használatos, hogy valaki nem képes a szeretett nővel nemi életet élni, mert azt tisztátalannak tartja és prostituáltakkal, vagy más nőkkel éli ki testi vágyait. Skizoidoknál különösen gyakran előfordul ez.
süti beállítások módosítása