A szovjetek 1968-as prágai bevonulása után leváltották Dubcek pártfőtitkárt
2021. október 11. írta: Eperjesi Marcell

A szovjetek 1968-as prágai bevonulása után leváltották Dubcek pártfőtitkárt

015_alexander_dubcek.jpeg

A Varsói Szerződés csapatainak 1968-as csehszlovákiai bevonulása eltiporta a „prágai tavaszt”, melynek atyja a párt népszerű első titkára, Alexander Dubcek volt.

Csehszlovákia 1948-ban vált a keleti blokk részévé, miután a Klement Gottwald vezette Kommunista Párt (CsKP) puccsot hajtott végre, mellyel egy szovjetbarát, keményvonalas rezsim jött létre. A rendszer a 60-as évek közepére ugyan valamelyest konszolidálódott, de a diáktüntetések erőszakos kezelése ellehetetlenítette az akkori pártvezető, Antonin Novotny helyzetét.

Ekkor lépett színre, az egyébként szlovák Alexander Dubcek (1968. januárjában lett a CsKP első titkára), aki a közvélemény követeléseire reagálva próbálta megreformálni a szocialista államot. Eltörölte a cenzúrát, igyekezett bevonni a párton kívülieket a közéletbe, szabad választásokat, a magánvállalkozások engedélyezését, a cseh-szlovák viszony rendezését ígérte, és lépéseket tett a piacgazdaság elveinek alkalmazására.

Dubcek intézkedései széleskörű támogatottságot élveztek, a tömegek demokratikus átalakulást akartak, ezzel együtt felerősödtek a rendszerkritikus és szovjetellenes hangok. A szocialista államok vezetői attól tartottak, hogy megismétlődnek az 1956-os magyarországi események.

Mivel a sorozatos szovjet figyelmeztetések ellenére Dubcek nem lassított a tempón, a „prágai tavasz” napjai meg voltak számlálva. 1968. augusztus 20-21-i éjszakán a Varsói Szerződés csapatai (szovjet, lengyel, magyar és bolgár egységekkel) több oldalról átlépték a csehszlovák határt, és a Duna-hadművelet keretében irányításuk alá vonták az országot. A csehszlovák haderő nem tanúsított ellenállást, a megszállás 137 polgári halálos áldozatot követelt.

015_szovjet_csapatok_pragaban.jpgSzovjet csapatok Prágában (fotó: britannica.com)

Dubceket egy katonai gép padlójához láncolva Moszkvába szállították, majd utasították az általa épített rendszer békés lebontására, a reformok eltörölésére. Augusztus 27-én a televízióban könnyes szemmel arra kérte a nemzetet, hogy fogadják el a demokrácia és a szólásszabadság átmeneti korlátozását. Pozícióját ugyan megtarthatta, ám az „emberarcú szocializmus” rövid időszaka véget ért.

A csehszlovák társadalom leginkább sztrájkokkal, néhol tüntetésekkel reagált az őket ért sérelmekre. A leghíresebb protestáló Jan Palach egyetemista lett, aki önkéntes tűzhalállal vetett véget életének, a szovjetek bevonulása elleni tiltakozásul. Temetésén 750 ezren vettek részt.

Csak idő kérdése volt, hogy a visszafojtott indulatok elszabaduljanak, erre pedig a stockholmi jégkorong világbajnokságon, 1969. március 28-án, a szovjetek felett aratott 4:3-as csehszlovák győzelem szolgáltatott apropót. Mintegy százötvenezer ünneplő tódult a prágai Vencel térre, és bár kezdetben inkább a jéghoki-válogatottat éltették, a felvonulás hamar szovjetellenes rigmusok skandálásába csapott át.

A szovjet nagykövetség megtámadását még sikerült megakadályozni, az Aeroflot és az Intourist irodáinak szétverését már nem. Vidéken főleg szovjet felszabadítási emlékműveket, illetve szovjet laktanyákat és katonai járműket rongált meg a tömeg. 69 városban került sor tiltakozó demonstrációkra és zavargásokra.

015_jegkorong_zavargasok.jpgAz 1969-es "jégkorong-zavargások" (fotó: thedailybeast.com)

Dubcek helyzete ezután tarthatatlanná vált, erőteljes támadás indult személye ellen a szocialista sajtóban és diplomáciai körökben. A szovjetek félreérthetetlenül jelezték, hogy a „normalizálás” érdekében eljött a vezetőváltás ideje. A nyomásgyakorlás végül a CSKP KB 1969. április 17-i plenáris ülésén ért célt: a Kreml akkori kedvencét Gustáv Husákot nevezték ki első titkárnak. Politikai értelemben Dubcek nyolc hónappal élte túl a megszállást.

Elmozdítását követően parlamenti elnöki tisztséggel kínálták meg, melyet fél évig töltött be, majd ankarai nagykövetnek küldték. Abban reménykedtek, hogy disszidál, de ezt nem tette meg. 1970-ben kizárták a pártból, innentől semmilyen közéleti tevékenységet nem folytathatott, rendőri megfigyelés alá került, kiretusálták minden fényképről, amelyen szerepelt. A szlovákiai Erdészeti Szolgálatnál dolgozott nyugdíjazásáig.

Az 1989-es rendszerváltás, az ún. „bársonyos forradalom” után ismét az országgyűlés elnöke lett, majd a Szlovák Szociáldemokrata Pártot vezette. A szovjetek 1991-es kivonulását még megélhette, ám Csehszlovákia 1993-as kettéválását már nem, mert 1992. november 7-én meghalt, néhány héttel korábban, autóbalesetben elszenvedett sérülései következtében.

Forrás:
A Varsói Szerződés csapatai megszállják Csehszlovákiát (Rubicon)
Emberarcú szocializmust ígértek, szovjet tankokat kaptak (index.hu)
„Tankok nélkül puncik vagytok!” (Napi Történelmi Forrás)
Csehszlovákia 1968-as megszállása (felvidek.ma)
18 éven keresztül a nevét sem volt szabad kiejteni a prágai tavaszt levezénylő Dubceknek (Múlt-kor)
 
Borítókép:
Alexander Dubcek (fotó: felvidek.ma)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr8216717732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2021.10.12. 23:27:28

Igen, jó ez a megemlékezés.
Azért jelezném, 48-ban a szovjet-kommunista szuronyok segítségével tudott puccsolni a kitűnő "Klement Gottwald", akiről kis időre még a nagymúltú Ganz műveket is átnevezték (a keresztelés szó itt valahogy nem igazán stílusos...)
A kommunista Szovjetunió az akkor még nem mammogó Brezsnyevvel nem tűrte a proletárdiktatúra felpuhulását. Mentek Ágcsernyőn a tárgyalások...
Mi, magyarok egy 20 km-es hadoszloppal vonultunk be (tankok, FUG-ok százszámra). A Felvidéken ennek sokan örültek, ha már bevonultunk, ott kellett volna maradni... annak legalább lett volna értelme.

A mocskos KGB pribékek a szovjet kommunista párttal együtt nem merték ugyanazt megcsinálni, mint Magyarországon - tehát Dubcseket néhány társával kivégezni - s helyére állítani egy másik, gerinctelen, internacionalista kommunistát, mint mondjuk Klement Gottwald. Kevesebb Kádár János, Apró Antal, Biszku Béla, Münich Ferenc, Marosán, Horn és egyéb emberi hulladék volt. Nem lövettek saját magukra.
Dubcsek sokáig húzta, de utána jött a morbid vicc: Mivel fizetnek a csehek? Dubcsekkel...
Csak megtalálta a KGB azt a figurát aki felvállalta ezt a szégyenteljes lakáj szerepet... Husak figurájában.
Mi (a magyar hadsereg) pedig sajna hazatértünk.

Ehetetlen Odó 2021.10.26. 09:44:08

@apro_marosan_petergabor: Tegyük hozzá: a csehek elvesztették a moszkvai elvtársak bizalmát és így a Husák-éra évtizedei alatt a "csehszlovák" kormányt, minisztériumok vezető szintjeit, satöbbi, tótokkal töltötték fel. Prága legszebb negyedeit elfoglalták a tótok - a csehek utálták is őket, mint a leprát.
süti beállítások módosítása