Petőfi a Nemzeti Múzeum lépcsőin is elszavalta a Nemzeti dalt
2021. szeptember 19. írta: Eperjesi Marcell

Petőfi a Nemzeti Múzeum lépcsőin is elszavalta a Nemzeti dalt

009_petofi.jpg

Történelmi emlékezetünk egyik megkövült képe a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, a Nemzeti dalt vehemensen szavaló Petőfi Sándor idealizált figurája.

1848 elején Európa valósággal forrongott. Palermóban elűzték a Bourbon uralkodót, Párizsban megdöntötték Lajos Fülöp alkotmányos monarchiáját. A Habsburg-birodalom fővárosában, Bécsben pedig a valódi döntéshozó, Metternich herceg intézkedései ellen lázongott a nép.

Ebben a puskaporos hangulatban írta meg a korszellemre reflektáló költeményét Petőfi, naplója tanúsága szerint 1848. március 13-án. A Nemzeti dal eredetileg „Rajta magyar, hí a haza!” felkiáltással indult volna, ám a költő ezt egy bizonyos Szikra Ferenc nevezetű joghallgató barátja javaslatára átírta, a mindenki által ismert változatra. 

009_petofi_nemzeti_dal_versnaptar_blog_hu.jpgPetőfi Sándor: Nemzeti dal (forrás: versnaptar.blog.hu)

A reformellenzék teszetoszaságával elégedetlen radikális ifjúság 1848. március 15-ére, reggel 8 órára gyülekezőt hívott össze a Fillinger kávézóba, melyet a köznyelv a korábbi tulajdonos után továbbra is Pilvaxnak hívott.

A terv az volt, hogy tömegbe verődve elindulnak, és városszerte kihirdetik az Irinyi József által megfogalmazott követeléseiket, a 12 pontot. Ám megdöbbenésükre a megbeszélt időpontra csak hatan jelentek meg. Petőfi itt szavalta el először a Nemzeti dalt.

A kompánia felkerekedett és az Újvilág utcai orvosi egyetem felé vették az irányt, majd az Egyetem tér következett, a mérnök- és jogászhallgatók felségterülete. A tanórák leálltak, heves felszólalások zajlottak, a felsőoktatásban résztvevők egy emberként csatlakoztak a forradalmárokhoz. Petőfi természetesen mindkét helyszínen elzengte költeményét.

A kezdetben féltucatnyi társasághoz folyamatosan csapódtak, olyannyira, hogy 10 óra környékén már ötezres tömeg gyűlt össze. A felbátorodott  nép úgy döntött, hogy érvényt szerez Irinyi kiáltványának első pontjának, a sajtószabadságnak.

Ezért a Hatvani (jelenleg Kossuth Lajos) utcai Landerer és Heckenast nyomdához iramodtak, amelyet annak rendje és módja szerint lefoglaltak. A 12 pontot és a Nemzeti dalt nagy példányszámban kinyomtatták, és talán mondani sem szükséges, de Petőfi itt is elmondta versét, a nap folyamán immár negyedszer, de egyben utoljára.

A Petőfi, Irinyi, Vasvári és Jókai által vezetett elégedetlenkedők dél körül „ebédszünetre” vonultak, és abban állapodtak meg, hogy délután háromra gyűlést hívnak össze a Múzeum térre. Itt elkezdték osztogatni a Landereréknél sokszorosított „szórólapokat”, és a házfalakat is teleaggatták velük.

Az egyetemisták és a pesti polgárok mellett a közeli Széna piacon (ma Kálvin tér) tartott marhavásáron lévők is hozzáverődtek a sokadalomhoz, így körülbelül tízezren hallgathatták a gyújtó hangú beszédeket.

Petőfi egy rövid szónoklatot biztosan tartott, de ha elszavalta volna már ekkor kultikus művét, egészen biztosan megemlékezik róla naplójában, lévén, hogy roppant hiú ember volt. 

009_petofi_a_nemzeti_muzeumnal.jpgGyorsan a folklór része lett a versét a múzeum lépcsőin szavaló Petőfi (forrás: Digitális Képarchívum) 

Hogy mégis miért rögzült a Nemzeti Múzeum oldalpárkányán a költeményét előadó Petőfi képe? Három lehetséges magyarázat:

  • Már 1848. április 22-én, a Pesti Divatlap mellékletében megjelent a megzenésített Nemzeti dal kottája, ahol Petőfit ezzel a jellegzetes pózzal ábrázolják.
  • 1900-ban bölcsészhallgatók állítattak emléktáblát a Múzeumkertben, melyre rákerült, hogy a lánglelkű énekes „a magyar szabadságnak első szabad dalát e helyről szavalta el”.
  • Erősíti a tévhitet az 1953-ban készült Feltámadott a tenger című film is, ahol Görbe János alakítja Petőfit ebben a kitalált szituációban. 
Forrás:
Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt a Nemzeti Múzeum lépcsőin (Hahner Péter: Legújabb 100 történelmi tévhit)
Magyarország története (2009-10, dokumentumfilm-sorozat, 27. rész)
Ami a történelemkönyvekből kimaradt: ez történt valójában március 15-én (hellovidek.hu)
                             
Borítókép:           
Petőfi Sándor portréja, Barabás Miklós litográfiája (forrás: femina.hu) 
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr5816693670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.09.20. 10:23:15

Szóval van két forrás - Pesti Divatlap és az emléktábla - amelyek szerint elszavalta ott és akkor. Plusz a népi emlékezet. Ezzel szemben az egyetlen ellenérv, hogy a hiú Petőfi biztosan beleírta volna a naplójába, ha ott is elszavalta volna... :-o
Hááát... remélem, hogy a történelmi események általában ennél erősebb tényanyaggal vannak megtámogatva vagy megcáfolva... ;-)

Bobacska 2021.09.20. 12:39:24

@Frady Endre: Most ott tartunk, hogy vagy elszavalta Petőfi a múzeumnál, vagy nem. De hogy Görbe János elszavalta, az tuti! Hogy hányszor, azt nem tudjuk, de a filmben egyszer benne van.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.09.20. 12:39:25

Manapság petőfi egy koszos, migatyánkos hajléktalan lenne, azt hiszem...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.09.20. 13:01:20

@Bobacska: Szerintem, amíg a NASA nem vallja be, hogy feltalálta az időgépet és nem mutatja be az 1848 március idusán készített felvételeit, addig csak találgathatunk... :)

Weißkopf 2021.09.20. 13:28:39

Emlékeim szerint Debreczeni József már vagy 10 éve cáfolta a Múzeum előtti Talpra, magyar szavalatot.

gigabursch 2021.09.20. 14:38:33

@Weißkopf:
Az az ember már ezerszer megcáfolta önmagát.
Igazából azt se tudja melyik a segge és melyik a feje. Mert akkora seggfej...

@Frady Endre:
Jajj, hát idehaza, a magyartalan, tudománytalan ákádémijja országában mutass csak egy történészt, akit befolyásolnak a leírt tények.

1934-ig folyékonyan hazudták, hogy Mátyás visegrádi palotája humbug.
Aztán kiásták.
Utána sehol egy bocsánatkérés, vagy annyi, hogy tévedtünk. Mármint a tudomány. Neeeem. Ilyet ezektől sose várj...
De még sorolhatók százával a hasonló esetek.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.09.20. 14:49:01

@gigabursch: A Bibliában szerepelt az efezusi színház. "Szakértők" évszázadokig támadták a Bibliát, hogy fércmű, hiszen Efezusban sosem volt színház. Aztán kiásták... :)
Vigyázni kell ezekkel a régészekkel! :)

gigabursch 2021.09.20. 15:19:14

@Frady Endre:
Akárcsak Schliemann és Trója.
Pedig ő csak elolvasta az Iliászt.
Bezzeg a foteltudósok...,azok mindig mindent jobban...

Persze a nagy, a nemzetközi, a tudományos bocsánatkérés még mindig sehol.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.09.20. 15:21:02

@gigabursch: Ha jól fizető az állás (ill. ülés), akkor szívesen lennék foteltudós... :)

kéki béla 2022.01.23. 23:27:10

Egyébként a gengszterváltás előtt ezt így tanították történelem és/vagy magyarórán.

Más lapra tartozik, hogy kevés írót/költőt sikerült anno úgy megutálnom, mint a sanyát... :D
süti beállítások módosítása