Mekk mester valamennyi szakmájában csődöt mondott
2021. november 25. írta: Eperjesi Marcell

Mekk mester valamennyi szakmájában csődöt mondott

025_mekk_elek2.jpg

Mekk Elek a semmihez sem értő, nemtörődöm, öntelt kisiparos archetípusa, aki bár a 70-es évek szocializmusának terméke, mégis bármelyik korba behelyettesíthető.

Az animációs filmek olyan alkotások, amelyek készítésekor a mozgássorozatot vagy cselekményt kockánként hozzák létre és veszik fel. Számos alfaja létezik, nálunk ezek közül leginkább a rajzfilm, a bábfilm, a papírkivágásos film és a gyurmafilm terjedt el.

Az első magyar animációs tévéfilmsorozat az 1962-ben készült „Mi újság a Futrinka utcában?” című bábsorozat volt. Később is népszerű maradt ez a technika, hiszen a Rémusz bácsi meséi, a Mazsola és Tádé, illetve a Mirr-Murr kalandjai szintén bábalkotások voltak.      

A műfaj tehát a virágkorát élte, amikor a nemzetközi szinten is elismert Pannónia Filmstúdió 1973-ban belevágott a „Mekk Elek, az ezermester” című produkciójába. Meglehetősen erős alkotógárda jött össze Imre István rendező vezetésével.

A forgatókönyvet a rímhányó költő, Romhányi József írta, akinek a Mézga család és a Dr. Bubó története, illetve a Frédi és Béni szinkronja köszönhető. A bábokat a Tévémacit is megformáló Szabó László iparművész készítette. A dramaturg a számos gyermekkönyvet jegyző Bálint Ágnes volt. A gyors, ritmusos vágás Czipauer Jánoshoz köthető, aki később az Oscar-díjjal jutalmazott A légy című rövidfilmben is közreműködött, akárcsak a Vukban és a János vitézben.

025_romhanyi_jozsef_litera_hu.jpgRomhányi József (litera.hu)

Ám a sorozat legismertebb védjegye a zenéje, melyet Ránki György szerzett. Ez sokak szerint meglehetősen hasonlít a Deep Purple 1972-es Smoke on the Water című legendás számára. Ránki egy sokoldalú, számos műfajban megmerítkező és megannyi díjjal kitüntetett zeneszerző volt, írt operát (Pomádé király új ruhája, Az ember tragédiája), operettet, musicalt, oratóriumot és körülbelül ötven filmzenét. Legnagyobb slágerei a Párizsban szép a nyár és a Villa Negra románca.

A sorozatból tizenhárom, egyenként hétperces rész készült, a Magyar Televízió először 1974. november 30. és 1975. február 22. között tűzte műsorára. Mekk Eleknek Balázs Péter, Flórián papagájnak Szuhay Balázs kölcsönözte a hangját.

Mekk Elek egy ezermester kecske, aki a kontár „szakik” iskolapéldája. Házát tizenhárom cégér díszíti, mindegyik egy mesterséget jelképez. Állandóan vele van Flórián papagáj, aki rímekbe szedve igyekszik promotálni a mester szolgáltatásait. „Bejelentem nektek: Mekk Elek neves egyetemes ezermester e helyen telepedett mekk!” – kiálltja ki például az első rész elején.

A 13 cégér, azaz a Mekk mester által űzött szakmák:

  • asztalos
  • kőműves
  • cipész
  • kályhakészítő
  • kertész
  • szakács
  • lakatos
  • kútásó
  • hangszerkészítő
  • fodrász
  • molnár
  • kovács
  • szabó

Mekk Elek minden epizódban kipróbálja magát egyben, és bár kiderül, hogy rendelkezik halvány ismeretekkel ezekben, de valójában nem ért hozzájuk. „Az egyik mesterségemnek befellegzett, de sebaj, a maradék tizenkettőből majdcsak megélek. Csak rá ne jöjjenek, hogy semmihez sem értek.” – mormogja az orra alatt az első epizód végén, miután a juhoknak végzett asztalosmunkájával bizonyította alkalmatlanságát.

Mekk mesterben felfedezhetjük az ügyeskedő kisember és a „mindenhez is” értő egyén prototípusát. Aki szakértelembeli hiányosságait kreativitással igyekszik pótolni, ráadásul fitymáló okoskodás, tudálékosság jellemzi.

A kontár munkájáért még fizetséget is vár, általában nagy mennyiségű káposzta formájában, bár az egerektől a sót is elfogadja. Állandó geg a sorozatban, hogy a feldühödött megrendelők megkergetik, majd leverik azt a cégért a házáról, amely szakmában aktuálisan csődöt mondott.

Mekk Elek, az ezermester valamennyi epizódja (forrás: TATOIL58 / Videa)

Az ezermester olyan reformelképzelésekkel rukkolt elő, mint amikor a sertések óljának előbb a tetejét akarta összeeszkábálni, majd utána aláfalazni, de ezzel csak azt sikerült elérnie, hogy önmagát falazta be.

Nem jártak jobban a fázós medvék sem, akiknek a cseréptetejéből épített cserépkályhát, ami remekül működött, csak éppen fedetlenül maradt a ház. A tyúkok a lakatostudását vették igénybe, és sikerült is egy bivalyerős lakatot felszerelni a tyúkketrecre, egy gond akadt vele: csupán kívülről volt zárható.

A mosómedvének kútásóként lett volna szüksége rá, ő azonban U-alakban ásta fel a kertet, így természetesen nem ért el a talajvízig. Nyihaha Manci frizuraigazításért kereste fel, a botcsinálta fodrász pedig rábeszélte, hogy a fején hordja a farkát, a szerencsétlen kanca ezzel köznevetség tárgy lett. Hörcsög Ödön rozsot őröltetett volna vele, ám a sebtiben összetákolt szélmalma a nagy vihar hatására felrepült a levegőbe.

Így vagy úgy, de valamennyi Mekk Elekhez fordult ügyfél pórul járt, mikoris elérkezünk a sorozat záró részéhez. Ebben Tehén Helén rózsát szed magának, ám az egyik virág kiszakítja a selyemruháját. Ki máshoz fordulhatna bánatában, mint az eddig minden szakmában gyengének találtatott kecskéhez. Aki tehénmintásra férceli össze a megtépázott ruhaneműt, amivel elsőre nem nyeri el kuncsaftja tetszését, ám a többi állat bókja hallatán megenyhül.

Azok, akiket korábban Mekk mester az őrületbe kergetett inkompetenciájával, most elismerésüket fejezik ki neki, és respektálják a szabótudását. Mekk be is vallja, hogy a fércelő szabóság az egyetlen, amihez ért, és ünnepélyesen megígéri, hogy a jövőben csak ezzel fog foglalkozni. Flórián ennek hallatán a világba kiálthatja a sorozat zárásaként: „Éljen Mekk, a derék szabó, mostmár ő is közénk való!

025_-mekk_mester_mindeki_egyutt2.jpgA végére csak egyetlen cégér marad, a szabó (fotó: idezetekmindegykinek.hu)

Mekk Elek történtetét később számtalanszor ismételte meg a televízió, generációk nőttek fel rajta. Meseelőadás is készült belőle, sőt, még egy barkácsboltot is elneveztek róla. 2018-ban Kolodko Mihály kárpátaljai szobrászművész egy Mekk Eleket ábrázoló gerilla miniszobrot helyezett el a Széll Kálmán téren. A helyszínválasztás aligha véletlen: a Moszkva tér 3. alatt lakott 58 éven keresztül Koós Iván, a sorozat figuráinak és díszletének tervezője.

Forrás:
A legismertebb ezermester (szerviz24.hu)
Szily László: Gerillamódszerekkel állították fel Mekk Elek bronzszobrát (444.hu)
                                      
Borítókép:
Mekk Elek (fotó: nlc.hu)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr6316765248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.11.28. 12:28:12

SPOILER ALERT!

Ki kellett volna írnod, hogy lelövöd egy rakat epizód poénját.

Egyébként az egész animáció egy csoda: a bábok, az ötletek, a párbeszédek, a hangok...és olyasmit vitt véghez, ami önmagában is a magasba emeli: bevonult a magyar köznyelvbe, a hétköznapokba. valószínűleg nincs olyan ember, de egy adott generációs közegben semmiképp – nem csak azok között tehát, akik valaha felújítottak/építkeztek – aki ne ismerné a "Na, ez is egy igazi Mekk Elek!" kifejezést.
Mekk Elek egy magyar kulturális ikon, egy hungarikum.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.11.28. 13:18:58

@zord íjász: :-) Miért, végig akartad izgulni a sorozatot?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.11.28. 13:53:01

@Androsz: Én nem csak magamra gondolok ám. Tele vagyok empátiával. És én láttam tucatnyiszor minden részt, kívülről fújom a szöveget.

De képzeld el, milyen traumát élt át, aki még nem látta a sorozatot, és most a posztot olvasva lelőtték neki a poénokat. Az, de durva. Mintha Agatha Christie az első oldalon elárulta volna, hogy ki lesz a gyilok.

Motorogre 2021.11.28. 17:53:42

Megérdemelt a sorozatról a megemlékezés - egyike a hazai mesefilmgyártás gyöngyszemeinek! Köszönjük !!
Érdekes gyereknek-felnőttnek egyaránt. Bizony, a szükség kényszerítette rá a felnőtteket a sajátkezű megoldásokra (pl. kaláka építkezés) hajdan .
És most: nincs elég szakember, aki maradt: megfizethetetlen! Mekk Elekek és Elvirák - újra rajtatok az ország szeme !

CSOKKI MÁLNA 2021.11.28. 18:08:58

Pont mint Karigery..:)))

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.11.28. 20:02:50

@zord íjász: A gyerekek huszadszor is felolvastatják maguknak a kedvenc mesét, akkor is, ha kívülről fújják. Nekik egy spoiler nem akadály. A nagyok már mindannyian ismerik ezt a sorozatot. Sérülékeny korcsoportnak ott maradnak a kamaszok, őket most megfosztotta néhány katartikus pillanattól a poszt, de ők úgyis csak azon problémáznak, hogy nem tudunk meg semmit Mekk Elek múltjáról és indítékairól, és egyébként is készüljön egy több évados sorozat csak a papagájjal.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.11.29. 06:03:46

@Androsz: "...de ők úgyis csak azon problémáznak, hogy nem tudunk meg semmit Mekk Elek múltjáról és indítékairól, és egyébként is készüljön egy több évados sorozat csak a papagájjal."

:-) Ezt díjazom.

jozsef_121 2021.11.29. 08:52:59

Az nagyon erőltetett, hogy a zenéja hasonlítana a SOTW-hoz. Blackmore egy koncerten improvizálva nagyon elszállt módon esetleg játszhatott volna valami hasonlót. De a ritmusa egészen más tartományban van. A hangjegyek meg csak nagyon halványan követnek egy hasonló mintát, abban az értelemben, hogy fel-le ugrálós. De ha egymás mellé tennéd a kettőt, akkor a mese zenéjében minimum 5-6 hangjegyes cirkalmazások lennének, illetve bizonyos hangjegyek nem stimmelnének.

Ennél jüval nyilvánvalóbb hasonlóságokat alig tettek szóvá.

Például, ha már Blackmore-nál vagyunk:

Blackmore: Carry on Jon és Gary Moore: The Loner.

jozsef_121 2021.11.29. 08:56:19

@jozsef_121: igazából még azok a cikkcakkok is ellentétes irányban vannak.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.11.29. 09:41:25

Zseniális mese, melynek főhőse, a kétbalkezes polihisztor tökéletesen mutatja, hogy ebben az országban remekül érvényesül az önfényezés és minden a kontraszelekcióra épül. :)

gigabursch 2021.11.29. 12:58:36

Szeretnivaló sorozat.
Az elmúlt 3-4 évtized nemzetközi szemetei fasorban sincsenek ehhez képest.

para_noir 2021.11.29. 13:17:29

Gyerekemmel épp egy két hete kattantunk rá, 15 hónapos, és a Bogyóbabóca már unalmas neki, szörföltünk a youtube-on, hogy mi jön be neki, a Mekk Mester nyert, hangosan ujjong ha elkezdődik, bár nyilván nem érti, de a figurák, a hangok, hogy lassan mozognak a bábok, ez mind tetszik neki, és én is imádom, vizuálisan is nagyon izgalmas, de a hangok visznek mindent, szakadni tudok pár szereplőn, az első részben például, mikor a birkamama kiáltja, hogy "Fizesd ki a fokossal" na ott besírok mindig. Zseniális az egész, és állati, hogy van lezárt vége, én nem is emlékeztem gyerekkoromból, hogy végül ért is valamihez a mester.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.12.02. 06:15:49

Teljesen hasonló jellemfejlődésen ment át pár évtizeddel később Borivoje Surdilovics, a Forró szél című, egy egész ország által szintén imádott másik sorozatban.
:-)))
süti beállítások módosítása