Woody Allen a nevelt lányát vette feleségül
2023. május 18. írta: Eperjesi Marcell

Woody Allen a nevelt lányát vette feleségül

083_woody_allen_as_alvy_singer_woodyallenpages_com.jpg

Mivel a barátnője lányával kezdett viszonyt, a közvélemény megbélyegezte a híres színész-rendezőt, akinek filmjeiben amúgy is visszatérő elem az érett férfi és a fiatal lány között kialakult szerelmi szál.

A New York-i kulturális élet két ismert alakja, a 34 éves Mia Farrow színésznő és a 44 esztendős Woody Allen színész/rendező/forgatókönyvíró 1979-ben ismerkedett meg egymással, egy évvel később már a nyilvánosság előtt is felvállalták egymást. Mindketten kétszeresen elváltak voltak, ám míg Allennek nem volt gyereke, addig Farrow három vérszerinti és három örökbe fogadott utódot tudhatott magáénak.  

Románcuk alatt Farrow további két babát adoptált, 1980-ban egy dél-koreai kisfiút, Mosest, míg 1985-ben egy újszülött texasi kislányt, Dylant. 1987-ben közös gyermekük is született, Satchel. 1991 decemberében Allen (is) örökbe fogadta Moses-t és Dylan-t.

Farrow hat gyermekének a második férje, André Previn zeneszerző volt az apja, köztük a Dél-Koreából 1978-ból adoptált, Soon-Yi Previnnek is. A kislányra 1976-ban találtak rá Szöul utcáin, ahol guberálással szerzett magának ételt. Egy árvaházban helyezték el, biológiai szülei kilétére sohasem derült fény. A hatóságok 1970. október 8-ra datált születési anyakönyvi kivonatot állítottak ki számára, ami értelemszerűen csak becsült dátum, ugyanis semmit nem lehet tudni a megtalálása előtti életéről.

083_soon-yi_9_evesen_vulture_com.jpgMia Farrow, Moses és Soon-Yi 1980-ban (fotó: vulture.com)

Amerikában Soon-Yi tanulási nehézségekkel küzdött, introvertált személyiség benyomását keltette, és az angollal sem birkózott meg könnyen. A lány állítása szerint ezek miatt Farrow sokszor bántalmazta fizikailag. 1991 szeptemberében kezdte meg egyetemi tanulmányait a Drew Egyetemen, majd a Columbia Egyetemen szerzett mesterfokozatot gyógypedagógiából.

Soon-Yi zárkozottsága miatt, 20 éves koráig szinte nem is beszélt Woody Alennel. Ebben akkor állt be változás, amikor egy focizás közben összeszedett sérülést követően, Allen felajánlotta neki, hogy elviszi az iskolába. Ezután már több időt töltöttek együtt, leginkább a New York Knicks kosárlabda-mérkőzéseit látogatták.

Titkos kapcsolatukra 1992 januárjában derült fény. Farrow átment Allen apartmanjába, mert az egyik gyermeke kabátját a férfinél felejtették. Allen nem volt otthon, Farrow pedig a telefonkagyló mellett egy köteg Polaroid-fotót vett észre, amelyeken egy meztelen nő képei voltak. Miután jobban szemügyre vette őket, kiderült, hogy azok mindegyikén Soon-Yi látható.

Miután Farrow felkérdezte Allent, az bevallotta, hogy a fényképeket előző nap készítette, körülbelül két héttel azután, hogy először szexelt Previnnel. Farrow és Allen ezután szakított, bár már hosszú ideje nem volt közöttük fizikai érintkezés.

083_woody_allen_with_mia_farrow_1989_thetimes_co_uk.jpgMia Farrow és Woody Allen 1989-ben (fotó: thetimes.co.uk)

A rosszmájú megjegyzések, miszerint a nevelt gyermekével kezdett viszonyt, azóta is kísértik a rendezőt. A közvélemény csak annyit konstatált a történetből, hogy Farrow lányát csábította el, ráadásul jelentős közöttük a korkülönbség (35 év).

Pedig a szexuális kapcsolatuk kezdetén a lány már az amerikai törvények szerint is nagykorú volt, lévén, hogy (a papírjai szerint) elmúlt 21 éves. A két fél megismerkedése kölcsönös beleegyezésen alapult, amelyet az is bizonyít, hogy a mai napig együtt vannak.

Ráadásul ekkorra Allen már elhidegült Farrow-tól, akivel egyébként sem volt szokványos a kapcsolata. Nem házasodtak össze és soha nem éltek együtt. Sőt, Allen elmondása szerint egyetlen éjszakát sem töltött Farrow lakásában, miképpen családi vacsorákon sem vett ott részt. A visszaemlékezések szerint még ruhája és fogkeféje sem volt a nőnél. A pár tagjai a Central Parkban laktak, de annak két különböző végén.

Farrow „hozott” gyermekeivel Woody Allennek nem alakult ki bensőséges kapcsolata, mivel nem akart kötelezettségeket vállalni. Tulajdonképpen egyáltalán nem vett részt a nevelésükben, így Soon-Yiében sem. A gyermekek sem apaként, hanem az anyjuk barátjaként tekintettek rá.

083_farrow_a_gyerekeivel_people_com.jpgMia Farrow és gyermekei, középen hátul Soon-Yi (fotó: people.com)

Allen 1992. augusztus 17-én beszélt először nyilvánosan a Previnhez fűződő kötelékéről. A Time magazinnak adott interjújában leszögezte, hogy "Nem vagyok Soon-Yi apja vagy mostohaapja", majd azzal zárta le a dolgot, hogy: „Van, akinek nem egyezik az ízlésével, elfogadom a kritikát, de ez a mi életünk”.

Későbbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy "Nincs logika ezekben a dolgokban. Találkozol valakivel, beleszeretsz, és ennyi. Nem éreztem, hogy ez nagy erkölcsi dilemma lenne számomra, csak azért, mert Mia lányáról van szó. Ez a tény nem bír jelentőséggel."

Allen elutasította azt a narratívát, hogy a Previnnel való viszonya valamilyen módon tükröződött a filmjeiben, amelyekben gyakran jelenített meg olyan kapcsolatokat, ahol a férfi lényegesen idősebb, mint a nő. Erről így beszélt: „Ez nem téma az életemben. Kétszer kötöttem házasságot, mindkétszer gyakorlatilag velem egyidős nővel. A másik két kapcsolatomban (Diane Keaton és Mia Farrow) is nem sokkal voltak fiatalabbak a nők."

Allen és Previn az olaszországi Velencében kötött házasságot 1997-ben. Két lányt fogadtak örökbe, a család ma is Manhattanben él.

083_woody_es_soon-yi_velenceben_mirror_co_uk.jpgWoody Allen és Soon-Yi Previn Velencében, 1997-ben

Bár nem témája a posztnak, de szükséges egy rövid kitérőt tenni a Woody Allent illető másik vádra. Mia Farrow azt állítja, hogy Allen 1992. augusztus 4-én beállított a hétvégi házukba, miközben ő vásárolt. Allen ekkor felvitte a hétéves Dylant a padlásszobába, és ott a nemi szervét fogdosta.

Allen ellen két vizsgálat is indult, amely nem támasztotta alá Mia és Dylan verzióját. Ugyanakkor a lány vallomásában ellentmondásokat fedeztek fel, és felmerült, hogy az elmondott történetet előre begyakorolta. Így az államügyész nem emelt vádat Woody Allen ellen, bár személy szerint úgy gondolta, hogy a színész molesztálta a kislányt, és csak azért nem vitte bíróságra az ügyet, mert meg akarta óvni Dylant a traumatikus tárgyalástól.

Allen és Farrow közös gyermeke, Satchel később újságíró lett, és Ronan-re változtatta a nevét. A New Yorker magazinnak írt oknyomozó cikkei fontos szerepet játszottak abban, hogy sikerült lebuktatni a többeket megerőszakoló Harvey Weinstein hollywoodi producert, akit azóta 39 év börtönbüntetésre ítéltek.

Mia, Dylan és Ronan a mai napig meg van győződve Woody Allen bűnösségéről, míg Moses szerint a vád alaptalan, és a Farrow-házban tapasztalt toxikus légkörről, valamint anyja manipulatív természetéről számolt be.

Allen és Farrow szakításával nemcsak a magánéleti, hanem az összesen tizenhárom (!) közös filmet eredményező szakmai együttműködésük is lezárult. Kooperációjuk gyümölcse például a Szentivánéji szexkomédia, a Zelig, a Kairó bíbor rózsája, vagy a Hannah és nővérei.

1992 szeptemberében mutatták be utolsó közös alkotásukat, Férjek és feleségek címmel. A filmben az Allen és Farrow által játszott karakterek házasságának fokozatos felbomlását lehet nyomon követni. A művet 1991 novembere és 1992 januárja között forgatták, pontosan abban az időszakban, amikor Allen és Previn titkos románca elkezdődött.

Forrás:                                                                                       
Akkor tényleg biztos, hogy Woody Allen pedofil bűnöző (index.hu)
Woody Allen nevelt lányukkal csalta színésznő párját: Mia Farrow így nyilatkozott a botrányról (Femina)
Woody Allen, Mia Farrow, and Soon-Yi Previn: Everything you need to know about their history and relationships (insider.com)
Woody Allen, Mia Farrow, Soon-Yi Previn (Wikipedia)
 
Borítókép:
Woody Allen Alvy Singer szerepében az Annie Hall című filmben (fotó: woodyallenpages.com)
                                                                                  
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr8218126714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2023.05.19. 06:00:30

Elég perverz egy család. Miféle házasság az, ahol soha nem éltek együtt?
süti beállítások módosítása