Három óceán van a Földön
2022. február 17. írta: Eperjesi Marcell

Három óceán van a Földön

041_ocean_parameter_sk_what-is-blue-ocean-strategy.jpg

Földrajzórán Csendes-, Atlanti- és Indiai-óceánról tanulnak a nebulók, és a hazai térképek zömén is csak ez a három óceán található.

Az óceánoknak a kontinensek között elterülő nagy kiterjedésű és mélységű, önálló áramlási rendszerrel rendelkező világtengereket nevezzük. A Föld felszínének 71%-át víz alkotja, ennek 97%-át teszik ki az óceánok. Átlagos mélységük, több mint háromezer méter. Tudományosan az oceanográfia foglalkozik velük, amely a hidrológia (víztan) egyik ága.

Az óceán szó a görög Ókeanoszból származik, amely világtengert jelent. A magyar nyelvbe a latin Oceanus átvételével került még az 1600-as évek elején, de használata csak a 18. század vége felé terjedt el. Az irodalomban a mérhetetlenül nagy szinonimájaként használták, így tett például Csokonai Vitéz Mihály vagy Ady Endre is.  

Arab kereskedők már a középkorban is viszonylag jól ismerték az Indiai-óceán északi vidékét, ahol kereskedelmi útvonalakat hoztak létre. Ám a modern európai oceanográfiai ismeretek a 15-16. századi portugál és spanyol nagy földrajzi felfedezésekkel kezdődtek. Később tudományos felfedező expedíciók is indultak, melyek közül a legismertebb James Cooknak az Endeavour (1768-71), illetve Charles Darwinnak a Beagle (1831-36) fedélzetén tett útja.

A Nemzetközi Hidrográfiai Szervezet (IHO) és a patinás National Geographic Society (NGS) öt óceánt tart nyilván. Közülük a leghatalmasabb, és egyben a legnagyobb átlagos mélységű a Magellán által elnevezett Csendes-óceán. Amerika és Ázsia közötti víztömeget foglalja magában, és kis híján egyedül kiteszi az összes óceáni vízfelület felét. Itt található a Föld legmélyebb pontja, a Marianna-árok is (11 034 m).

Nagyságban őt követi az Európát Amerikától elválasztó Atlanti-óceán, míg a dobogó harmadik foka az Ázsia és Afrika, valamint Ázsia és Ausztrália közé éket verő Indiai-óceáné.

Kevéssé ismert, hogy a nálunk Jeges-tengerként ismert víztömeg valójában egy óceán. A nemzetközi szakirodalomban Arctic Ocean, azaz Északi-sarki-óceán a neve, amely elárulja a földrajzi fekvését. A meglehetősen szegényes élővilágú, nagyjából kör alakú vízfelület legnagyobb részét egész évben jég borítja. Igaz, az északi-sarki jégsapka az éghajlatváltozás következtében fokozatosan csökken.

Az ötödik, még nem említett világtenger a Déli-óceán. Az IHO 2000-ben, míg az NGS csak 2021-ben nyilvánította óceánná, így ma még kevés térképen tüntetik fel. Korábban a három nagy óceán hideg nyúlványának tekintették. Az Antarktiszt öleli körül, és a déli szélesség 60. fokáig tart. Klímáját jelentősen befolyásolja a Nyugati-Szél-áramlás, amely távol tartja a többi óceán meleg vizeit az Antarktisztól. Ezáltal lehetővé válik, hogy a kontinens megőrizze hatalmas jégtakaróját.

041_oceanok_wikipedia.jpgAz óceánok elhelyezkedése (forrás: Wikipedia)

Az óceánoknak június 8-a a világnapjuk, melyet az ENSZ 1992-es Rio de Janeiro-i, környezetvédelmi csúcstalálkozóján jelöltek ki, hogy felhívják a figyelmet az óceánok védelmére.

Az óceánok méretei:

Vízfelület (millió km2)
Vízmennyiség (millió km3)
Átlagos mélység (m)
Óceánpart hossza (km)
Csendes-óceán
168.8 (46.6%)
669.9
(50.1%)
3,970
135,663 (35.9%)
Atlanti-óceán
85.1 (23.5%)
310.4
(23.3%)
3,646
111,866 (29.6%)
Indiai-óceán
70.6 (19.5%)
264.0
(19.8%)
3,741
66,526 (17.6%)
Déli-óceán
22.0 (6.1%)
71.8
(5.4%)
3,270
17,968 (4.8%)
Jeges-tenger
15.5 (4.3%)
18.8
(1.4%)
1,205
45,389 (12.0%)
Összesen
362.0 (100%)
1,334.9
(100%)
3,688
377,412 (100%)

 

Forrás:
Új óceánja lett a Földnek, a térképekre is rákerül (24.hu)
Hivatalosan is van egy ötödik óceán a Földön (index.hu)
There’s a new ocean now – can you name all 5? (National Geographic)
Volumes of the World’s Oceans (NOAA)
 
Borítókép:
Illusztráció az Atlanti-óceánról (fotó: parameter.sk)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr2817588216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2022.02.18. 09:24:30

Ez a déli óceán nagyon erőltetett dolog.
Az óceánok létrejötte tengeralatti hátságokhoz köthető, és mindegyik normális óceán közepén ott van a hátság, ami mentén kitágult egykor.
Az úgynevezett Déli óceánnál semmi ilyen nincs. Az egész olyan, mintha a fürdőkádam csap felőli részét kinevezném egy másik fürdőkádnak.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.02.18. 16:00:44

@Gazz: Ja hát ez hozzáállás kérdése, én már az Indiait is erőltetettnek tartom.
A bejegyzés címe viszont biztosan ez akart lenni? Nem hiányzik egy "Nem" az elejéről vagy egy kérdőjel a végéről?

gigabursch 2022.02.18. 19:13:17

Érdekes cikk, de...

1) a vizek a felszínt 'borítják' és nem 'alkotják'...
2) önálló áramlása számos tengernek van. Ebből hozzánk legközelebbi jelentős áramlású a Fekete-tenger. Belefolyik a sok DN (Duna, Dnyeszter, Dnyeper, Don) és kifolyik a Dardanellák-on. Tavaszi időszakban (ha jól rémlenek az adatok) akár 15 ezer m3/sec, míg szeptemberre ennek a negyede a kifolyás. Ezt a vizet a bejövő folyók táplálják.
3) Innen nézve nincs sok értelme a Déli-óceánnak, de onnan nézve nagyon is.
4) a Csendes inkább Békést jelent, csak hát így ragadt meg itthon...
5) Felejtsük már el az arabok dumát! Már két êvezreddel korábban a foniciaiak Melkart templomában a térképek termében komplett Földközi-tengerrt, Afrikai és az Indiai-óceán javát már lejegyeztek. Leírással és térképpel.
A kalózok még mindig rendelkeztek a saját útjaik és meneküléseik kapcsán - hogy stílszerű legyek - kalóz térképmásolatokkal.
Meggyőződésem, hogy Kolombuszek nem váltak mentek...

@Gazz:
A Csendes óceán közepén hol van hátság?
Ez a tűzgyűrű miatt től mindent arrébb...

@metáncsávó:
Igen, várjuk ki a végét

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.02.18. 19:36:04

@gigabursch: A Csendes óceán közepén hol van hátság?

Az elöregedett, már felemésztődő csendes-óceáni lemezen sehol. Illetve a Csendes-óceán dk-i része alatt ott a csendes-óceáni és a Nazca-lemezt tápláló Kelet-Csendesóceáni-hát. De ez nem fogja tágítani a csendes-óceánt, a kis Nazca-lemez idővel felemésztődik a Dél-Amerikai-lemez alá való bukásával (tovább magasítva az Andokot), miközben az Atlanti-hátság tovább "tolja" nyugat felé a Dél-amerikai-lemezt, ami viszont a Csendes-óceánt falja tovább.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.02.18. 19:48:55

@Gazz: Szerintem is hülyeség. A Déli-óceán kijelölésével mintha óceánt különböztetnénk meg óceánokon belül, mindenféle geológiai és földrajzi szükségszerűség nélkül.

HgGina 2022.02.19. 02:17:33

Marhaság. A Föld banán alakú.

Dan da Man 2022.02.19. 09:44:20

@Gazz: Jogos. Jár a pirospont.

Dan da Man 2022.02.19. 09:48:37

@gigabursch: Áááh! Mindenhez IS értesz.
A véresszájú libsizés (és egyéb baloldalhoz köthető csoportok és fajok ekézése) ezúttal szerencsére elmaradt.
Csak a "mindenki más hülye"-stílus örök.

Mondanám, hogy sajnállak, de minek hazudni?
De az biztos, hogy nem cserélnék veled egy percre sem, mert nyomorult egy életed lehet...

gigabursch 2022.02.19. 10:14:25

@Dan da Man:
Az üres sértegetéseid és a szellemi-, lelki alultápláltságod itt nem kérdéses, mert igazoltad a saját szellemi és emberi nivódat.
Hozzátenni a cikkhez nem tudtál és a hozzászólásom kapcsán sem hoztál semmilyen konkrétumot vagy épp cáfolatot.
Ezen túlmenően: fröcsögés helyett tudsz valami hozzá is tenni vagy inkább csak azért hörögsz, hogy innen is kihajitsanak...?
Ez nem a polildili, ahol azzal kell villogni, hogy milyen érzés londoni senkinek lenni.

gigabursch 2022.02.19. 10:25:28

@Dan da Man:
A lényeget kihagytam: SZŰRÉS

bordon 2022.02.19. 11:08:07

Az északi jegest még el tudom fogadni, de a délit azt nem adják be nekem.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2022.02.19. 13:32:39

Alapvetően rosszul állsz a "tévhitoszlatás" kérdéséhez. A legtöbb tévhit onnan ered, hogy az emberek gondolkodás nélkül kajálják be az eléjük tolt félinformációt, ami mellé valaki odatett egy kétes tekintélyérvet. Az oltásellenes is ortopéd orvosra hivatkozik. Ahogy te a National Geographic Society-re.

A gond csak az, hogy a National Geographic Society-hez kötődik némi média portfólió, ahol nem egyszer dönthettek arról, hogy mennyire ragaszkodnak a pontos fogalmazáshoz, sikerességhez, és mennyire mennek el a bulvár irányába.

Ha a hozzájuk így-úgy kapcsolódó széles médiaportfólió kapcsán akad olyan sorozat ahol a dramatizálás miatt vannak könnyek a vér mellett, de a tömeget, súlyt, eredő erőt, stb. olyan helyzetben sikerül keverni, ahol ennek jelentősége van, akkor azt hiszem tudatosan adták fel azt, hogy a "mit és hogyan hívunk helyesen, pontosan" kérdésben a szervezet, vagy bármely hozzá kötődő média komoly forrás legyen.

Alapvetően igaz az, hogy akár tudományban, akár jogban a szaknyelv a köznyelvtől különböző fogalmakat használnak. Sőt az is előfordul, hogy két különböző jogszabály, két különböző helyzetre eltérő definíciót használ ugyanahhoz a fogalomhoz...

Márpedig ezen a ponton fontos észre venni azt, hogy te azt támasztod alá csupán, hogy létezik EGY olyan nemzetközi szervezet, ami az óceánokat és tengereket vizsgálja, és létezik olyan fogalomrendszer ami alapján 5 óceánról beszélnek.

DE(!) ez nem a tudomány többsége, és az ő fogalomrendszerüket megvizsgálva az óceán fogalmuk más tengerre is ráillik. Ezt csak néhány helyen fogadják el, nem véletlen az sem, hogy nem akadémiákat soroltál fel, hanem az NGS-t...

Ha az IHO definícióját jónak tartanánk, az sem jelentené azt automatikusan, hogy a többi definíció nem jó, így a postod akkor sem lenne érvekkel alátámasztott, akkor sem látnánk a következtetésednek semmilyen alapját. Hiszen az általad említett definíció elfogadása esetén is lehet mellett más jó, akár szélesebb tudományos konszenzus mellett elfogadott definíció is.

Azon az alapon "tévhitet osztani", hogy Eperjesi Marcell kinyilatkoztatja, hogy az akadémiák, megannyi tudományág képviselői a hülyék, mert ők az (ál)tudományos ismeretterjesztő National Geographic előtt tisztelegve mindenki mást lehülyézve beállt egy álláspont mellé, nem éppen az a megközelítés, amivel a tévhiteket lehetne oszlatni.

Elsősorban azért, mert megannyi veszélyes tévhit is éppen úgy terjed, hogy a különböző helyeken eltérő módon használt fogalmakat mossák össze. Sovereign Citizen irányra is jellemző.

gigabursch 2022.02.20. 11:04:57

@Válasszunk:
Annyit azért érdemes hozzátenni, hogy manapság a videómegosztók bőven ellátottak jó természetfilmekkel, ahol a Földet nagyon jól bemutatják.

Ha valaki megnézi ezt:
www.youtube.com/watch?v=ab48glyA1Wk ,
akkor megismerheti kb. a 19 - 30. perc közötti szakaszban a bejegyzés szerinti Déli-óceán, mint megkülönböztetett térség természeti okát és eltérő működését.

Következtetés:
Érdemes természetfilmeket nézni.

Az már csak egy másik dolog, hogy nekem van szerencsém ismerni olyan magyar embert, aki VLCS kapitány, de korábban dolgozott az üvöltő 50-esek és 60-asok vonzatában. Az ő elmondása szerint az erre hajózók az egészet körbe déli-tengernek hívják, de ha jól rémlik akkor Fa Nándor se mesélt erről a vizekről másképp...

ez a nevem senki 2022.02.24. 05:43:00

higyjétek el nekem: 3 óceán van
tanultam földrajz órán, a földgömbömön is csak annyi van
a többi szenzáció hajhászás, feltűnési viszketegség, click bait és a többi stb
süti beállítások módosítása