A tevék vizet tárolnak a púpjukban
2022. január 15. írta: Eperjesi Marcell

A tevék vizet tárolnak a púpjukban

035_dromedar_nektek_eoldal_hu.jpg

A tevék a sivatag hajói, mostoha körülmények között tesznek meg hosszú utakat, ott ahol semmilyen táplálékban nem reménykedhetnek.

A tevéknek három faját különböztetjük meg:

  • Egypúpú teve (dromedár): leginkább Észak-Afrika és a Közel-Kelet száraz és sivatagos területein él, tizenhárommillió példányra becsülik a számukat.
  • Kétpúpú teve (baktrián): Közép-Ázsiában él, populációja mára másfélmillióra fogyatkozott.
  • Vadteve (Camelus ferus): a kétpúpú tevére nagyon hasonlít, ám genetikailag némileg eltér tőle, vadon él, és mára nagyon kevés, kb. ezer példány maradt belőlük.

A tevét az ember körülbelül 5000 évvel ezelőtt háziasította. Hosszuk 3 méter körüli és 2 méter magasak. A hímek tömege 400 és 650 kg közötti, a nőstények valamivel könnyebbek.

Ha nincsenek karámban tartva, a tevék csoportokba verődnek, melyeket egy kifejlett hím és több nőstény alkot. Erősen szociális kötődésűek, üdvözlésként egymás arcába fújnak.

A hímek úgy mérkőznek meg egymással a nőstények feletti uralomért, hogy miközben egymás körül lehajtott fejjel köröznek, megpróbálják megharapni a másik lábát vagy fejét, és igyekeznek a másikat feldönteni. Miután a vesztes teve visszavonul a küzdelemből, a győztes meghempergőzik a földön, ezzel a földhöz dörzsöli a feje hátulján található szagmirigyeket. A domináns hím az összes nősténnyel párosodik.

A nőstények általában egy utódot hoznak a világra, 13-14 hónapnyi vemhességet követően. A csikónak csak akkor kezd púpja nőni, amikor az anyatejről átáll a növényi táplálék fogyasztására. Szaporodásra kb. 20 éves korukig képesek, várható élettartamuk körülbelül 40 év.

A teve általában szelíd, de rúgni és köpni szokott, ha fenyegetve érzi magát. Akár 65 km/h sebességre is képes felgyorsulni, míg hosszútávon 25 km/órás átlaggal bír futni, de inkább a lassabb haladás jellemző rá. Sajátos tulajdonsága, hogy futás közben mindkét, ugyanazon az oldalon lévő lábát egyszerre mozgatja, nem úgy, mint a ló. A dromedár valamivel szívósabb 200 kg terhet is képes nagyobb távolságra szállítani, míg a kétpúpú ennek a felét.

035_a_ketpupu_teve_financialtribune_com.jpgA baktrián (fotó: financialtribune.com)

A tevék teljes mértékben alkalmazkodtak a sivatagi élethez. Lábuk kétujjú patában végződik, amelyhez hatalmas párnák csatlakoznak, hogy minél kevésbé süppedjenek bele a homokba. Orruk és fülük becsukható, ha homokviharok érkezik, míg a szemeit két sor hosszú szempilla és bokros szemöldök védi.

A dromedár mellkasa és térde szarupárnával rendelkezik, mely megvédi a perzselő sivatagtól, amikor lefekszik. A teve az izzadását is szabályozza, a testét borító finom gyapjú hőszigetelést végez, ezért teste nem melegszik túl.

A tevét tejéért, húsáért, szőréért, teherszállításra és versenyzésre tenyésztik. Tejhozatala napi 4 liter körüli, a tevetej kifejezetten egészséges, a nomád pásztorok rendszeresen fogyasztják. Húsa kedvelt csemege, elsősorban a bordát és a karajt fogyasztják.

A kétpúpú teve szőréből a kasmírhoz hasonló kiváló minőségű fonal készül. Igavonóként- és málhásállatként remek segítsége az embernek. Teveversenyeket pedig elsősorban az Arab-félszigeten rendeznek, dromedárok részvételével.

A teve hőség idején akár egy hetet is kibír ivás nélkül. Ugyanakkor 5–10 percen belül 100 liter folyadékot vesz magához, ha erre lehetősége van, és a sós vizet is megissza. A teve vastag bőrű erős szájával képes megenni a tüskés bokrokat, illetve bármilyen, a más állatok számára ehetetlen sivatagi növényzetet.

A teve növényevő, kérődző állat, a gyomra a táplálékot többször is megemészti, szinte mindent kinyerve ezzel a módszerrel az alacsony tápértékű élelemből. Ha elegendő tápláléka van, „túleszi” magát, a fölösleget zsír formájában tárolja a púpjában.

Tehát a hátukon található púpban nem vizet, hanem tartalék tápanyagot raktároznak, így ha nem jutnak élelemhez és vízhez, ezt a zsírraktárt használják fel a túléléshez. Amikor a teve szervezete lebontja a púpban lévő zsírt, víz és energia szabadul fel.

Ez a „biológiai raktár” lehetővé teszi a tevéknek, hogy hosszú ideig vándoroljanak a forró és kietlen sivatagban anélkül, hogy megálljanak élelmet keresni, vagy inni. A tartalék zsírkészlet felélésével a púp összezsugorodik, viszont amikor a teve feltankolja magát, a púp ismét megtelik, és függőleges helyzetet vesz fel. 

Forrás:
Szomor Anikó: Tudja-e, mi van a teve púpjában? (origo.hu)
Tudja-e, hogy mivel van tele a teve púpja? (origo.hu)
Hogy bírja a teve víz nélkül? (ng.24.hu)
 
Borítókép:
A dromedár (fotó: nektek.eoldal.hu)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr1716813954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.01.15. 18:10:09

ki van ez találva

Motorogre 2022.01.15. 19:35:38

. A fajták bemutatása érdekes. Azt hogy a púpban nincs víz, a bölcsisek is tudják már. A zsír lebontása általában glicerinhez és zsírsavakhoz vezet, azt lenne érdekes olvasni (akár egy link révén), hogy is megy végbe az a zsír-víz konverzió ... és pl. "Élet 250 kg felett" esetben miért nem ?

gigabursch 2022.01.15. 20:21:02

S a Feszty-körképen is jönnek a tétovatevék.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2022.01.16. 09:38:05

@Motorogre: A biológiai oxidáció végterméke mindig víz és szén-dioxid, energiafelszabadulás közben, persze.

gyulaszu 2022.01.16. 12:31:08

Ha "víz és energia" szabadul fel, akkor végső soron mégiscsak vizet tárol...

gigabursch 2022.01.16. 13:03:42

@gyulaszu:
Igazából ennek a tápanyag => letaktátozás => lebontás metabolizmus lêpcsőknek jó lehetne a teljes folyamatában lévő apró, az emberitől eltérő különbségeket jó lenne ismerni, hátha 4 mrd túlhízott ember problémáját lehetne tök jól helyre tenni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.16. 15:53:54

"Teveversenyeket pedig elsősorban az Arab-félszigeten rendeznek, dromedárok részvételével."

Na meg teve-szépségversenyeket. Nemrég volt hír, hogy már ott is csalnak, nemrég botoxszal kezelt tevéket zártak ki egy versenyről. :D

Motorogre 2022.01.16. 20:19:38

@Fermentátor: értem én hogy nem értem. Pl. falom a győri kekszet, bomlik bennem a szénhidrát és energiám is van bőséggel - mégis szomjas vagyok. Fehérjét is , zsírt is próbáltam - még mindig szomjas vagyok...

De igen: nincs definiálva mit értünk víz-tározáson? Egy palack oxigén: csak hidrogén kell hozzá és voilà ...

A poszt inkább arról szól, hogy miért kevés a teve folyadékigénye, hogy tudja fenntartani pl. az ionegyensúly ilyen körülmények között., A válasz az első kérdésemre valószínűleg egy biokémiai szakcikkben lesz - azt véltem remélni hogy a poszter (ha nem is szakember) találkozott ilyennel. Az lett volna a laikus de tudomány iránt érdeklődő olvasónak.
Köszönöm

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2022.01.16. 20:45:11

@Motorogre: A tested 65%-a víz, a győri kekszenek valamivel kevesebb. Ezért IS kell magadhoz venni némi vizet (meg azért is, mert közben folyamatosan használsz el vízet, pl. nyáltermelésre, újabb sejtek létrehozására vagy csak hőszabályozásra). Viszont amit a teve beépített a szervezetébe, elraktározott lipidként, azaz egyfajta hosszabb energiaraktárként az közben már nem kér enni. Azaz, inni. A zsírok lebontása során a folyamat bekapcsolódik a biológiai oxidációba, a citromsavciklusba. Végül a zsarok maradéktalanul átalakulnak CO2-dá és vízzé. alimento.blog.hu/2015/03/28/zsirok_anyagcsere_attekintes

A palack oxigén nem minősül víztározásnak kémiai értelemben sem, mert nincs benne hidrogén. Viszont a zsírok vagy szénhidrátok molekulá iban ott a H és az O is. Pl: C6H12O6+6O2=6CO2+6H2O + energia. A biológiai oxidáció egyszerűen. Ebbe a folyamatba csatlakozik be úgy féltávnál :D a zsírok lebontása is.

gigabursch 2022.01.16. 21:58:53

@Fermentátor:
Ami azt illeti a szlnhidrátnak elég magas a víztartalma a lebomlási folyamat végére. Ha úgy vesszük...
Elvi síkon a teve olyan, mint a fremenek cirkóruhája, csak épp teremtésileg.

Motorogre 2022.01.17. 12:16:29

@Fermentátor: Köszönöm, bár nem vagyok szakmabeli, ezeket kb. tudtam.
Nem vagy humorodnál (a száraz keksz, gázpalack ..) sebaj.
A javasolt linket végigolvastam, érdekes.

De mindez érvényes a lóra, szarvasmarhára is - azaz nem tudtuk meg (a posztból főleg nem), hogy mi a teve speciális biokémiája, ami lehetővé teszi különleges tulajdonságát.
Offolom a témát, tolok egy kis szénhidrátot mert ebédidő ...
süti beállítások módosítása