A Kansas City Chiefs egy kansasi csapat
2021. december 26. írta: Eperjesi Marcell

A Kansas City Chiefs egy kansasi csapat

031_kansas_city_chiefs_hsn_com.jpg

A Ewing-család ihletője, a dúsgazdag, dallasi Hunt-família által birtokolt Kansas City Chiefsről nem könnyű eldönteni, hogy melyik állam reprezentánsa.

A Hunt-család az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb famíliája, a klán vagyonát 15 milliárd dollárra becsülik. Felemelkedésük a matekzseni H. L. Hunttal kezdődött. Az iskolai oktatást megvető férfi már fiatalon arkansasi gyapotültetvényeket igazgatott, bár nem túl sok sikerrel.

Lényegesen eredményesebb volt pókerezésben, egyszer száz dollárból százezret kártyázott össze. Nyereményét kelet-texasi olajmezők vásárlásába invesztálta. Ösztönös üzleti intuíciója busásan megtérült, ugyanis az 1930-as években ezen a területen volt a világ legnagyobb ismert olajkészlete.

Az olajmágnás magánélete is izgalmas volt, ugyanis egyszerre két családot „tartott fent”, amiért bigámia vádjával illették. Három nőtől összesen tizenöt gyermeke született. A Dallas sorozat alkotói bevallottan róla mintázták Jock Ewing karakterét. Huntot a Fortune magazin 1957-ben a nyolc leggazdagabb amerikai közé sorolta.

Tizedik gyermeke, Lamar Hunt a sportbefektetések iránt mutatott érdeklődést. Dallasban szeretett volna egy amerikai focicsapatot alapítani, de az NFL (National Football League) előjárói erre nem adtak engedélyt, ugyanis a városban már működött a Cowboys.

Lamart az elutasítás nem tántorította el, hiszen ezek után nemcsak a Dallas Texans nevezetű gárdáját kreálta meg, hanem szervezett egy ligát is, azzal a nem titkolt céllal, hogy konkurenciát teremtsen az NFL-nek. Ez lett az 1960-ban útjára indított AFL (American Football League), amely nyolc csapattal rajtolt, köztük természetesen a Texans-szal.

031-_lamar_hunt.jpgLamar Hunt (fotó: Wikipedia)

Lamar Hunt a Texans székhelyét 1963-ban elköltöztette, ugyanis Dallas csak szűkösen tudott eltartani két proficsapatot. Roe Bartle polgármester invitálására Kansas City lett az új állomáshely, a várostól megkapták használtara a Municipal Stadiumot. Nevüket Chiefs-re cserélték, amely amúgy a polgármester beceneve (The Chief, azaz a főnök) volt.

Az AFL egyre növekvő népszerűsége miatt Lamar kitalálta, hogy az AFL és az NFL bajnoka küzdjön meg egymással egy szuperdöntőben, amellyel eldönthetik, hogy ki a világ legjobb csapata. Ez lett a Super Bowl, melyet 1967-ben rendeztek először. A két liga huszonhat csapata végül 1970-ben egybeolvadt, így az AFL megszűnt. Ma harmincketten alkotják az NFL mezőnyét.

A Kansas City Chiefs kezdeti időszakában egy sikercsapat volt, három AFL-trófeát nyertek, illetve ők diadalmaskodtak a két liga egyesülése előtti utolsó Super Bowlon, 1970-ben. Ezután történelmükben fél évszázadnyi ínséges időszak következett, amely alatt egyszer sem sikerült a nagy fináléba bemenetelniük.

A rossz széria 2020. február 2-ával zárult le, amikor nemcsak bejutottak, hanem megnyerték a Super Bowlt. A Miamiban rendezett mérkőzésen az irányító Patrick Mahomes vezetésével a San Francisco 49ers-t múlták felül 31:20 arányban, egy szenzációs 21:0-ás utolsó negyednek köszönhetően. A sikert Lamar Hunt már nem élhette meg, jelenleg a fia, Clark Hunt irányítja a klubot.

A diadal után Donald Trump amerikai elnök a Twitteren gratulált a Chiefsnek: „A nagyszerű Kansas államot, és végső soron az egész Egyesült Államokat is képviseltétek. Az egész ország büszke rátok!”

Trump rosszul tudta, a Chiefs otthona, az Arrowhead Stadium ugyanis Missouriban található. Technikailag két Kansas City létezik, az egyik Kansasben, a másik Missouriban, habár a két település gyakorlatilag egybeolvadt.

A missouri felén 508 ezren laknak, mellyel az USA 38., és egyben az állam legnépesebb városa, megelőzve a jóval ismertebb  St. Louist. A kansasi oldalon 156 ezren élnek, amely a harmadik helyre elég az államban, Wichita és Overland Park mögött.

031_arrowhead_stadium_dronegenuity_com.jpgArrowhead Stadium, a Chiefs otthona (fotó: dronegenuity.com)

Missouriban lévő Kansas Cityt 1850-ben alapították, a Kansas és a Missouri folyók találkozásánál. A város tehát a folyóról kapta a nevét. Kansas állam ekkor még nem is létezett, csak 1861-ben, 34. államként csatlakozott az Amerikai Egyesült Államokhoz. Ez mindössze néhány hónappal a polgárháború kitörése előtt történt.

Kansas az Unió mellett tette le a voksát, hiszen itt sohasem volt rabszolgatartás, míg Missouri határterület volt, ami azt jelentette, hogy az állam egyik része az unionistákat, míg a másik a Konföderációt támogatta.

A térséget emiatt intenzív katonai tevékenység jellemezte, Kansas City szomszédságában zajlott le a híres westporti csata, amelyen túlerejének köszönhetően az unionista északiak győzedelmeskedtek, ahogyan aztán az egész polgárháborúban is.

1872-ben az államhatár kansasi oldalán öt kistelepülés egyesült, és egy nagy, közös várost gyúrtak magukból. Annak ellenére, hogy a másik oldalon már létezett egy Kansas City, ugyanígy nevezték el magukat is.

A két város az idők folyamán egybeért, és metropolisszá fejlődött. Kansas City hiába alkot egységet, és hiába csak a State Line Road (Államhatár út) választja el őket egymástól, a két állam külön törvényei érvényesek rájuk.

031_state_line_road_city-data_com.jpgA State Line Road, balra a kansasi, jobbra a missouri oldal (fotó: city-data.com)

A missouri oldalon 4.2, míg a kansasin 6.5 százalék a forgalmi adó. Kansasben sokáig 18, míg Missouriban 21 év volt az alkoholfogyasztás alsó határa, így a State Line Road előbbi oldalán érte meg jobban kocsmát nyitni. 1985-ben aztán Kansasben is felemelték huszonegyre, amely mamár standarddá vált Amerikában.

Habár mindkét államban érvényben van a halálbüntetés, Kansasben 1965 óta nem végeztek ki senkit, míg Missouriban csak az elmúlt 10 évben 23 elítéltnek adtak be méreginjekciót.

Forrás:
Miért nincs Kansas City Kansas államban? (Index / Ma is tanultam valamit!)
5 érdekesség a Super Bowl-győztes csapat mögött álló dúsgazdag olajdinasztia kalandos történetéből (forbes.hu)
Az igazi Jockey Ewing esete az ezüsttel (penzcentrum.hu)
 
Borítókép:
A sisakon található a Kansas City Chiefs lógója (forrás: hsn.com)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr516792988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása