Angela Merkel az NDK-ban született
2021. december 09. írta: Eperjesi Marcell

Angela Merkel az NDK-ban született

028_a_gyermek_angela_merkel_egy_szocilaista_kituntetessel_businessinsider_com_2.jpg

A Németországot 16 éven keresztül irányító Merkelről sokan tudják, hogy az NDK-ban nőtt fel, ám születésének körülményei már kevésbé közismertek.

A 2021. december 8-án leköszönt német kancellárnak komoly lengyelországi kötődése van, a felmenőitől pedig nem volt idegen a közéleti szerepvállalás. Apai nagyapja, Ludwik Kaźmierczak fiatal korában részt vett a lengyel függetlenségi harcokban. Később azonban Berlinbe költözött, ahol rendőrként helyezkedett el, majd házasságot kötött egy német nővel.

Az anyai nagyapa, Willi Jentzsch tanárként és iskolatitkárként dolgozott. Egy időben Danzig képviselőtestületének tagjaként politizált, míg a felesége Elbing város jegyzőjének a lánya volt. Bár a családnak ez az ága német nemzetiségű, mind Danzig (Gdańsk), mind Elbing (Elbląg) mamár Lengyelországban található.

Ludwik Kaźmierczak fia, Horst négyéves volt, amikor 1930-ban a család Kasnerre németesítette a nevét. Erre az időre tehető, amikor az eredetileg katolikus família evangélikus hitre tért át. Horst Kasnert komolyan érdekelte a vallás, a felsőoktatásban is errefelé orientálódott, 1948-54 között előbb Heidelbergben, később Hamburgban hallgatott evangélikus teológiát.

A tanulmányai közben feleségül vette Herlind Jentzsch latin- és angoltanárt. A képzés végén, 1954. július 17-én, az NSZK-beli Hamburgban megszületett első gyermekük, aki az Angela Dorothea Kasner nevet kapta.

028_angela_kasner_time_com.jpgAngela Dorothea Kasner (fotó: time.com)

Az egyetem elvégzése után Horst Kasnert az egyháza, az NDK-ban található Perlebergbe küldte lelkipásztori szolgálatra. Felesége és a három hónapos lányuk vele tartott, tehát a kis Angela Kasner mindössze ennyi ideig élt Nyugat-Németországban.

Ekkor az 1949 óta kettéosztott Németország közötti határ még nem volt teljesen lezárva és a berlini falat sem húzták még fel. 1961-ig két és félmillióan költöztek keletről nyugatra, a másik irányba azonban elenyésző volt a mozgás.

1957-ben a család továbbállt, de maradtak keleten, a Berlintől 90 km-re északra található Templinbe tették át a székhelyüket, hogy Horst egy hitoktató központban taníthasson. A szülők halálukig ebben a 17 ezres brandenburgi kisvárosban éltek. Angela Kasner itt végezte alsó- és középfokú tanulmányait, két fiatalabb testvéréhez, Marcushoz és Irenehez hasonlóan. Előbbi elméleti fizikus, utóbbi terapeuta lett később.

Horst megkötötte a maga kompromisszumait a rezsimmel, ennek következtében utazhatott külföldre, miközben bírálta az NSZK társadalmi rendszerét, és nem támogatta az újraegyesítést. Az egyházi személyek többségétől eltérően, gyermekei előtt nem záródott be a felsőoktatás ajtaja. Angela Kasner a lipcsei Karl Marx Egyetemen tanult fizikát, 1978-ban diplomázott, kitűnő eredménnyel. Különösen matematikából és oroszból nőtt az évfolyamatársai fölé.

1977-ben, 23 évesen feleségül ment a szintén fizika szakos egyetemista Ulrich Merkelhez, akinek felvette a vezetéknevét. Azonban 1981-ben hirtelen elköltözött tőle, de megállapodtak, hogy a nőé lehet a mosógép, míg a férfinél maradhatnak a bútorok. Egy évre rá hivatalosan is elváltak, ám Angela Merkel megtartotta egykori férje nevét, amelyen az 1998-ban, Joachim Sauerrel történt házasságkötése sem változtatott.

028_angela_ulrich_1975-ben_9geg_com_2.jpgAngela Kasner és Ulrich Merkel 1975-ben (fotó: 9geg.com)

Angela Merkel 1978 és 1990 között a kelet-berlini Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kémia Intézetében dolgozott, 1986-ban kvantumkémiából doktorált. Az állampártba, a Német Szocialista Egységpártba (SED) nem lépett be, de annak ifjúsági szervezetébe (FDJ) igen, ahol állítása szerint csak kulturális tevékenységet végzett. 

A berlini fal leomlását egy szaunában élte át, miután az emlékezetes nap (1989. november 9.) csütörtökre esett, és ő minden héten ezen a napon szaunázni ment egy barátnőjével. Mikor késő este hazafelé tartott, és szembesült az eseményekkel, azért átment Nyugatra, ahol megívott egy sört, de másnap kötelességtudóan bement a munkahelyére.

A történelmi változások a politika irányába terelték, egy marginális jobbközép párt, a Demokratikus Ébredés szóvivője lett. Minimális támogatottságuk ellenére a kormánykoalíció részei lettek, Merkel pedig a Lothar de Maizière vezette kabinet helyettes kormányszóvivőjévé vált. Ez volt az NDK történetének egyetlen demokratikus választása, a kormány felhatalmazása mindössze néhány hónapig, az újraegyesítésig tartott.  

A már egységes Németországban Merkel a Kereszténydemokrata Unióba (CDU) lépett be. Az 1990. decemberi választásokon egy meklenburg-előpomerániai körzetből jutott be a törvényhozásba, a Bundestagba, melynek egészen 2021-ig tagja maradt, összesen nyolcszor nyerte meg a választókörzetét.

028_angela_merkel_1991-ben_jolie_de_2.jpgAngela Merkel 1991-ben (fotó: jolie.de)

1991 januárjában politikai mentora, Helmut Kohl kancellár nőügyi- és ifjúsági miniszternek nevezte ki, majd 1994-től környezetvédelmi miniszterré. Kohl kislányomnak (mein Mädchen) szólította patronáltját, és a sors furcsa fintora, hogy végülis ő „számolt le” a párton belül kellemetlen tehertétellé váló négyszeres kormányfővel (1982-98).

Az 1998-as választási vereség után Kohl belekeveredett egy illegális pártfinanszírozási botrányba, ekkor Merkel nyílt levelet tett közé a Frankfurter Allgemeine Zeitungban. Ebben komoly kritikát fogalmazott meg Kohllal szemben, és tulajdonképpen felszólította a pártot, hogy szabaduljon meg tőle. Az írás keltette hullámok Kohl politikai pályafutásának végét jelentették.     

Merkel ezek után is jól keverte a lapokat, mert 2000-ben már a CDU elnöke, majd 2002-től az ellenzék vezetője lett. 2005-ben választást nyert a CDU-CSU pártszövetséggel, így ő lett az első nő, aki betölthette a kancellári posztot.

Végül 2021-ig, Helmut Kohlhoz hasonlóan négy cikluson keresztül birtokolhatta e pozíciót. A négyből háromszor nagykoalícióban, tehát a szocdemekkel karöltve irányította az országot.

Több válságot is kezelnie kellett, például a 2008-ban kitört gazdasági világválság begyűrűzését, vagy a görögök által előidézett euróövezet válságát, amely az eurozóna szétesésével fenyegetett. Az ukrajnai válság, vagy a 2015-ös menekültválság szintén a megoldandó problémák körét gyarapította, akárcsak a Brexit vagy a koronavírus-járvány.

028_a_tavozo_merkel_es_jellegzetes_keztartasa_portfolio_hu_2.jpgAngela Merkel kancellár jellegzetes kéztartásával (fotó: portfolio.hu)

Angela Merkel az idők folyamán az Európai Unió de facto vezetője lett, ám ideológiátlan, víziók nélküli politikája miatt sokszor kritizálták. A német nyelvben pedig meghonosodott a merkeli politikára ’oly jellemző „merkeln” ige, amely a döntések halogatását jelenti, arra várni, hogy a problémák majd maguktól megoldódnak.

Angela Merkelnek gyerekkorában Kasi volt a beceneve, kancellárrá válásakor pedig Angie. Neki nem született gyermeke, de a hosszú hatalomban töltött idő után a németek manapság már csak Muttiként, azaz anyaként emlegetik.

Forrás:
Chancellorship of Angela Merkel (britannica.com)
Az örök Mutti (mandiner.hu)
Néhány legenda Angela Merkelről (index.hu)
Angela Merkel öt évig volt házas első férjével (femina.hu)
Angela Merkel (ScienceBits)
 
Borítókép:
A gyermek Angela Kasner egy szocialista kitüntetéssel (fotó: businessinsider.com)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr616778858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0rdas 2021.12.10. 08:46:16

Vagy pontatlan a szöveg, vagy nem értem. A cím kijelentő módban írja: Tanti az NDK-ban született. A szövegben egyértelmű az NSZK vonal:
"A képzés végén, 1954. július 17-én, az NSZK-beli Hamburgban megszületett első gyermekük, aki az Angela Dorothea Kasner nevet kapta. Az egyetem elvégzése után Horst Kasnert az egyháza, az NDK-ban található Perlebergbe küldte lelkipásztori szolgálatra. "
Akkor hol született?

Másik érdekesség:
"Horst megkötötte a maga kompromisszumait a rezsimmel, ennek következtében utazhatott külföldre, miközben bírálta az NSZK társadalmi rendszerét, és nem támogatta az újraegyesítést. "
Magyarul spicli lett és az államhatalom elvtelen embere.

0rdas 2021.12.10. 08:47:08

@0rdas: Csak a blog címét nem olvastam el :)))))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.10. 09:09:51

Közismert, hogy nyugaton született, majd gyerekkorában a szülei az NDK-ba költöztek.

CSOKKI MÁLNA 2021.12.10. 09:50:41

Az egykori NDK kiszes elévülhetetlen érdemeket szerzett a CDU balra tolásában. Remélem ellenzékben visszatalálnak a helyes útra. Nem sok család volt annak idején egyébként, aki a nyugat-németektől a kelet-németekhez akart költözni. Ők igen..

Robert William 2021.12.10. 10:31:25

@CSOKKI MÁLNA: Lehet hogy küldték a kedves papát.

arthurthedent 2021.12.10. 12:12:29

Kommunisták, bolsevikok, tünkretesznek mindent.

Almandin 2021.12.10. 13:52:49

Jellemét szépen mutatja Kohl hátbaszúrása. Hataloméhes egy nő, először behízelegte magát Kohlnál, utána meg a hátán kapaszkodott fel a hatalomba.

csakeztengedte 2021.12.10. 14:09:17

Putyinnal csencsel. Orbánt hagyta lopni és Illiberális államot építeni. Egy igazi alvó kommunista ex-stasi ügynök, aki mindig is az oroszoknak segített.

pizo 2021.12.10. 15:09:16

@csakeztengedte: Az, és Putyin tud is róla mindent. Ahogy dagadtkáról is. Ezzel tartotta őket sakkban.

Zoli

CSOKKI MÁLNA 2021.12.10. 21:40:05

@pizo:

Vajon Ferkóról is tud mindent Vladimir Vladimirovics? Végülis Kláriferije jó néhányszor járt a medve barlangjában..

kewcheg 2021.12.10. 23:08:25

@CSOKKI MÁLNA: vagy például ott volt Dean Reed, aki szintén fordítva volt bekötve. Hollywoodból a DEFA vagy tököm tudja melyik ossie filmstúdióba.....

lenörd hofstadter 2021.12.11. 08:03:45

A kommunista potentátok közelsége és a komcsi rendszerszemlélet hibátlanul meglátszott abban, hogy orbán seggét védte majdnem a teljes ciklusa alatt, aki cserébe a neki juttatott ellopható ezer milliárdokért telepumpálta a német nagyipar kihelyezett egységeit éhbéres, kizsákmányolt és megfélemlített rabszolgákkal.

pizo 2021.12.11. 08:46:16

@CSOKKI MÁLNA: Szinte biztos hogy tud Gyurcsányról is mindent. Csak - úgy tűnik - kevesebb kompromittáló dolgot tett, mint dagadtka, ezért kevésbé zsarolható.

Zoli

citrix 2021.12.11. 10:19:25

Putyinról is pár szó. A Szovjetunióban született, jó képességeivel a KGB berkeiben az ezredesi rendfokozatig lépegetett felfelé. Az NDK-ban volt a szovjet titkosszolgálat helyettes vezetője, Lelkiismeretesen szolgálta/szolgálja esküjéhez híven hazáját a szovjet államot ami mára orosz lett. Aki felesküdött a kommunista államra, a KGB-ben szolgált. Módszerei követik a szovjet állambiztonsági szervnél elsajátított eljárásokat, ideológiát. Persze nagyon demokratikusan váklasztotta meg a nép, ahogy az arrafelé szokásos...

CSOKKI MÁLNA 2021.12.11. 10:28:53

@pizo: Furcsány játszotta át az oroszoknak a MOL-t, és nem Orbán. Ha utóbbi zsarolható lenne még mindig Putyinékè lenne, és nem kellett volna visszaadniuk Paks II. beruházás elnyeréséért cserébe.

CSOKKI MÁLNA 2021.12.11. 10:32:58

@citrix: Ugyanezzel Horn, Megyó, vagy a KISZ-KB titkár Furcsány esetében miért nincs problémád? Ráadásul ők egy idegen hatalom kiszolgálói is voltak..

pizo 2021.12.11. 10:42:08

@CSOKKI MÁLNA: Ha dagadtka nem zsarolható, akkor mondd meg kérlek, hogyan lett 2009-ben egyik napról a másikra oroszellenesből oroszbarát?

www.origo.hu/nagyvilag/20091121-diplomacia-orban-viktor-es-vlagyimir-putyin-talalkozott.html

Zoli

pizo 2021.12.11. 10:43:01

@CSOKKI MÁLNA: Dagadtka meg Putyin és Hszi-Csin Ping kiszolgálója.

Zoli

pizo 2021.12.11. 10:45:13

@CSOKKI MÁLNA: "Furcsány játszotta át az oroszoknak a MOL-t, és nem Orbán."

444.hu/2018/03/11/orban-jatszmaja-feltarul-a-putyinnal-kiepitett-kapcsolat-titkos-tortenete

"Mol ettől eltérő eset volt. A Szurgutnyeftyegaz nevű orosz energetikai óriáscég 2009 március végén - a Gyurcsány lemondása utáni kaotikus helyzetben - vette meg a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját az osztrák OMV-től. A Mol ellenséges lépésként kezelte a Szurgut megjelenését, és a magyar állami szervek támogatásával sikerült megakadályozni, hogy az orosz cég gyakorolhassa a tulajdonosi jogait. Az oroszok ezt zokon vették, és mint egy másik, Wikileaks által nyilvánosságra hozott táviratból kiderült, egy elég egyértelmű fenyegetést is tettek Hernádi Zsolt Mol-vezér felé. Hernádi azt mondta az amerikaiaknak, hogy Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes közölte vele, "a Mol nemcsak a Szurgutnyeftyegazzal áll harcban, hanem az orosz állammal, amelynek olyan eszközei vannak, amikkel cégek nem rendelkeznek". "

Zoli

CSOKKI MÁLNA 2021.12.11. 11:21:37

@pizo: Igen, a fejedben..ez a tévképzeted.

pizo 2021.12.11. 11:22:51

@CSOKKI MÁLNA: Szegénykém. Na üdv mindenkinek.

Zoli

CSOKKI MÁLNA 2021.12.11. 11:25:55

@pizo:

Szándékosan nem kötöttek ki semmiféle biztonsági garanciát OMV-nek történő eladás előtt. Gyurcsánynál egyik magyar miniszterelnök sem járt többször Moszkvában.
Az OMV-Szurgut üzlet előtt orosz-osztrák-magyar hármas találkozó volt, miniszterelnöki-államfői szinten..

CSOKKI MÁLNA 2021.12.11. 11:27:21

@pizo:

Saját magadat vered meg: ha valóban zsarolható lett volna, ellenzékben sem oroszellenes.

Indriq 2021.12.11. 12:23:27

@CSOKKI MÁLNA: gondolom ovi kiszes múltjával semmi gondod, faszbajusz mszmp-s múltjával se, mert hát egy kutya se harap a kenyéradója kezébe....

CSOKKI MÁLNA 2021.12.11. 12:37:55

@Indriq: Elsős gimisként volt osztálytitkár. Furcsány már felnőtt fejjel egyetemi függetlenített KISZ-titkár, majd a KISZ KB titkára.

mandiner.hu/attachment/0394/393657_orban_kocsis.jpg

---

Indriq 2021.12.11. 15:15:19

@CSOKKI MÁLNA: mozog a szád, ergo hazudsz, ovi a gimnáziumi évei alatt kisz titkár volt nem az első évében, nem osztálytitkár.
Gazdád önéletrajzát jobban kéne tudnod.

Faszbajusz politikai karrierjéhez nincs hozzáfűznivalód?

CSOKKI MÁLNA 2021.12.11. 17:28:05

@Indriq: Itt te vagy az aki, hazudozik, és nem én, Gazdája meg a kutyámnak van és neked..
Mindenesetre azon a tényen nem tudsz átlendülni, hogy 18 éves kora előtt volt mindez. Ferenc esetében pedig ugye bőven felnőtt fejjel. Orbán az egyetemen egy Kisszel rivalizáló ifjúsági szervezetet hozott létre, amelynek elszigetelésére és felszámolására tett javaslatot a fő kiszes Gyurcsány.

Indriq 2021.12.11. 17:43:59

@CSOKKI MÁLNA: érdekes módon a gimisek 99%-a nem lépett be a kiszbe....
A gazdád vagy meggyőződésből lépett be, vagy mert politikai karriert vagy mert a szülei a párttagok voltak...
Válassz melyik a kevésbé ciki a nagy kereszénynek.
De ha tovább nézzük mister szélkakast, már a parlamentben liberális volt, szóval a legponyosabban leíró a haszonleső szarházi.

CSOKKI MÁLNA 2021.12.11. 17:57:17

@Indriq: Hát rohadt sokan beléptek a Kiszbe középiskolában, ahogy sokan voltak úttörők is. Mindezt 18 éves kor előtt tették.
Orbán a felnőttkorba lépve már nem volt e rendszer híve. Nem nyomult a KISZ-ben, hisz akkor az ő képességeivel magas pozíciókat érhetett volna el. Szakdolgozatát is a lengyel Szolidaritás mozgalomról írta.
Ellenben Gyurcsány A '80-as években is keményen a rendszer híve volt, és egyre magasabbra emelkedett a KISZ szervezetében. Itt szerzett kapcsolatrendszerét később vagyonosodásra használta a rendszerváltás után a zavarosban halászva, benősülve egy kommunista dinasztiába.

Indriq 2021.12.11. 18:11:50

Én bizony pont az átmenet idején voltam gimnazista és SENKI nem volt kiszes felettem se.....
De biztos jobban tudod.... mert neked kubaszov megmondta mit gondolhatsz ezekről...
Harmadszor is megkérdezem, faszbajusz mszmp-s múltja nem zavar?

CSOKKI MÁLNA 2021.12.11. 18:44:00

@Indriq: Hát ő meg nem az átmenet idején volt gimnazista, hanem jóval korábban. Dobrev Klára viszont az átmenet idején járt középiskolába. Ő volt az Eötvös gimi utolsó KISZ titkára. Olyan igazi belevaló folyosón elkapós..

CSOKKI MÁLNA 2021.12.11. 18:45:07

@Indriq:

"Harmadszor is megkérdezem, faszbajusz mszmp-s múltja nem zavar? "

Nem volt sem KISZ titkár, sem MSZMP tag. Ezek a neten terjedő hazugságok..

Indriq 2021.12.11. 19:10:12

@CSOKKI MÁLNA: élj csak tagadásban mint a gazdád.... szánalmas vagy, és mint kiderül az egész kubaszov agitpro

CSOKKI MÁLNA 2021.12.11. 19:28:07

@Indriq:

168.hu/itthon/horn-gyula-hazaarulozas-kover-laszlo-kossuth-radio-visszaszolas-mszmp-kisz-dr-horn-gyula-177138

"*A rendelkezésre álló dokumentumok alapján Kövér László nem volt MSZMP-tag, hanem az KB Társadalomtudományi Intézetének egy kutatócsoportjában dolgozott.

** A rendelkezésre álló dokumentumok szerint Kövér László KISZ-titkár sem volt."

A tények makacs dolgok..

Bandibacsi34 2021.12.30. 10:45:23

Eric Honecker meg a legnyugatibb tartomanyban született...

flydomi 2022.01.12. 21:41:06

@CSOKKI MÁLNA:
mondanam,h ember.....de egy ilyen fanatikus mukereszteny hivo nem erdemli meg. :))
A fel fidess komcsi,ahogy a gyuloletkelto kevert faju arja mukereszteny orban,kover,bayor,es a tobbi szenny. :))
süti beállítások módosítása