A bikát felbőszíti a vörös szín
2022. augusztus 30. írta: Eperjesi Marcell

A bikát felbőszíti a vörös szín

069_bika_es_a_voros_poszto_livescience_com.jpg

A bikaviadalok végső fázisában vörös rongyot lóbálnak a megvadult bika előtt, ezért sokan azt hiszik, hogy irritálja őket ez a szín.

A bikával küzdés hagyománya többezer éves. A görögök az állat hátára ugorva különféle mutatványokat hajtottak rajta végre. A rómaiaknál a gladiátorok bikákkal is viaskodtak az amfiteátrumokban. A mór uralom alatti Spanyolországban a lovagi tornákhoz hasonlóan, a lovagok lóhátról, lándzsával küzdöttek a bikákkal.

A bikaviadalok ma ismert formája a 18-19. század fordulóján alakult ki, spanyol neve corrida de toros, azaz véres játék. Helyszíne egy kör alakú, homokkal borított küzdőtér. Az első, kifejezetten bikaviadalokra épített arénát (plaza de toros) 1785-ben emelték a dél-spanyolországi Ronda városában.

069_las_ventas_smapse_com.jpgA madridi Las Ventas aréna (fotó: smapse.com)

A bikaviadal tulajdonképpen egy rituálé, amelynek meghatározott szabályrendszere van. Ezek során a bikaviadorok (torerók) megküzdenek a felbőszített bikákkal, akiket direkt e viadalokra tenyésztenek. A bikaviadal Spanyolországon kívül Latin-Amerikában örvend nagy népszerűségnek.

Összesen hat bika és három cuadrilla (bikaviador-csapat) szerepel egy bikaviadalon, így minden csapat két bikával harcol meg a nap folyamán. Egy-egy bikával körülbelül 20 percig tart a viadal.

069_a_matador_es_a_capote_torostoreros_com.jpgA matador és a bika (fotó: torostoreros.com)

A cuadrilla élén a matador (leölő bikaviador) áll. A spanyol hagyományban a matador egy köztiszteletben álló, férfiasságának teljében lévő bátor férfi, aki díszes, középkori eredetű ruházatban lép a színre. Minden matadornak hat asszisztense van: két picador, három banderillero és a mozo de espadas.

A viadal kezdetén a matador a berohanó bikát 4-6 kilós köpenyével (capote) irányítja, terelgeti. Ezután érkeznek a fölpáncélozott lovaikon ülő picadorok. A lovak szeme be van kötve, hogy ne ijedjenek meg a dühöngő bikától. A picadorok a lándzsáikkal nyaktövön szúrják a bikát, akinek ettől megsérülnek a vállizmai, amelytől egyre nehezebben tudja mozgatni a fejét.

069_picador_wiktionary.jpgA picador lándzsával szúrja meg a bikát (fotó: Wiktionary) 

A picadorok után a banderillerók lépnek a porondra, akik fejenként egy pár, színes papírral bevont, horgos végű banderillát szúrnak a bika tarkójába. Ezek az apró lándzsák a speciálisan kiképzett hegyükkel súlyos vérveszteséget okozva az állatnak.

069_banderillero_flickr_com.jpgA banderillero egy pár banderillát döf a bikába (fotó: flickr.com)

Ezt követően a matador visszatér, és muleta nevű eszközével (egy fapálcára erősített vörös színű ruhadarabbal), valamint egy "szimulált karddal" száll szembe a bikával. Különböző látványos mozdulatokkal bizonyítja be, hogy képes uralni az állatot.

A viadal utolsó felvonásán a matador a „játékkardot” ívelt végű acélkardra cseréli, melyet a mozo de espadas (a kardok őrzője) nyújt át neki. Ezután a matadornak egyetlen pontos szúrással kell kivégeznie a bikát.

069_matador_a_kardjaval_mindenpictures_com.jpgA matador acélkardjával végzi ki a bikát (fotó: mindenpictures.com)

Amennyiben a közönség és a zsűrielnök úgy ítéli meg, hogy sikeres volt a matador szereplése, akkor trófeaként megkapja a bika fülét, különleges esetben a farkát is.

A bátran harcoló bika néha kivívja a közönség elismerését, ilyenkor a tömeg fehér zsebkendőt lenget, hogy meggyőzze az elnököt, hogy kegyelmezzen meg az állatnak. Aki, ha ezzel egyetért, egy narancssárga zsebkendővel jelezi, hogy megkegyelmezett. Ilyenkor a bikát visszaküldik abba a tenyészetbe, ahonnan érkezett, ahol a sebeit meggyógyítják és nyugalomban élhet a természetes kimúlásáig.

A bikaviadalokkal szemben rendszeresen tüntetnek az állatvédők. Két spanyol tartomány, a Kanári-szigetek és Katalónia betiltotta, hogy bikaviadalokat tartsanak a területén, mert azt barbár szokásnak tartják. Ugyanakkor a viadal támogatói a több évszázados kulturális örökség mellett, a rendezvények gazdasági jelentőségével érvelnek, hiszen mintegy kétszázezer munkahely kötődik ehhez az iparághoz Spanyolországban.

069_puntillero_thebostonglobe_com_2.jpgA kimúlt bikát öszvérfogaton húzzák ki az arénából (fotó: thebostonglobe.com)

A popkultúra egyik népszerű toposza, ahogyan a matador vörös posztót lenget a felbőszült bika előtt. Ennek a beidegződött képnek a hatására terjedt el az a nézet, miszerint a bikát ingerli a muleta színe.

A 18. század eleje óta tartozik a matadorok felszereléséhez ez az eszköz. A színválasztásnak az volt az elsődleges oka, hogy a vérszomjas nézők többségének a vörös színről egyből a vér jut az eszébe. Ez az asszociáció pedig hatásos előjáték a bikaviadalok véres fináléjához. Másrészt a bikaviadalok sok vérrel járnak, amely a vörösön kevésbé hagy látható nyomot, mint bármely más színen.

069_matador_es_muleta_wikipedia.jpgA matador a muletával ingerli a bikát (fotó: Wikipedia)

A bikák (a többi szarvasmarhához hasonlóan) bár nem színvakok, de nem érzékelik a vöröset, mert nem rendelkeznek ennek a színnek a „kikeveréséhez” szükséges receptorokkal. Számukra a vörös ruhadarab sárgás-szürkének tűnik.

Egyáltalán nem érdekli őket az előttük lengetett rongydarab színe, amelyet az is alátámaszt, hogy a viadal elején ugyanolyan dühvel támadják a matador köpenyét, a capotét. Ennek azonban az egyik oldala fukszia, a másik pedig sárga. Valójában a matador által lóbált capote és muleta hullámzó mozgása dühíti fel a bikákat.

Forrás:
Tényleg felbőszíti a bikákat a vörös szín? (hirado.hu)
A bikák és a vörös posztó (urbanlegends.hu)
A bika és a vörös szín (ujszo.com)
Kegyetlen kínzás vagy művészet? (divany.hu)
Divattól a teljesítményfokozásig: 5 izgalmas tény a pirosról (marieclaire.com)
 
Borítókép:
A matador, a muleta és a bika (livescience.com)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr1217919241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erol 2022.08.30. 22:44:37

Szép hagyomány, ja nem. Azt nem értem, ha a matador ilyen "kemény csávó", akkor miért kell összeszurkálni a bikát a küzdelem előtt. Miért nem áll ki vele csak úgy szemtől szembe?

gigabursch 2022.08.31. 10:44:14

Köszönöm a leírást.

Igazában az állatvédők is egy olyan csapat - ebben az esetben -, mint a feminnacik.
Senki nem kérdi őket, de legalább kárt okoznak.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.01. 17:24:12

@erol: Egyetértek veled. Amikor sok év után a tévében láttam bikaviadalt, nagy csalódást éreztem. Azt addig nem tudtam, hogy a picadorok azt a bikát gyilkolásszák, elég szerény látványosságként, ami ellen a matador kiáll. Azt hittem, hogy az két különböző bika, két műsorszám. A matador, a hős egy már legyengített, megkínzott bikát kap, amely egyáltalán nem szaladgálós kedvű, inkább csak néhány lépést tesz az ingerlés eredményeként. Ez így közel sem az a diadalmas párharc, mint amilyennek a legendák tartják. Ennek ellenére, tudom, halnak meg matadorok manapság is, szóval a dolog azért még nem veszélytelen, de mégiscsak csalás van benne.

gigabursch 2022.09.01. 17:42:56

@Androsz:
Öles, gyilkolás, mészárlás.

Csak messziről rokon értelmű szavak, mert mindegyik az élet valamilyen elvételéről szól, de mindegyik teljesen más.

Itt a maga módján ugyanúgy fennáll egy rituális cselekedet, akárcsak egy szépen végigvitt disznóölésen.

Épp ezért a mű-állatvédőknek itt nincs keresnivalója, se szava.
S nem is lehet.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.01. 18:40:53

@gigabursch: Ha arra gondoltál, hogy én védem a bikát, akkor tévedsz. Én csak a matador legendáját láttam lejáratódni. A bika leölésének pedig ez a módja valóban kegyetlenkedő, de végül is a bikának utána már mindegy. Az állatvédelemhez nekem csak annyi közöm van, hogy a menhelynek gúnyolt kutyafegyházakat mind felszámolnám és a foglyokat könyörületesen elpusztítanám, tisztább ügy, mint hogy halálukig szenvedjenek.

gigabursch 2022.09.01. 20:01:23

@Androsz:
Kutyamenhelyek és társaik: +1

Bikavedelem(?):
Ha előkerülne valami rendes néprajzos anyag és visszamenne akár egy jó ezer évet még az általános kereszténység elé, lehet hogy kiderülne a mögötte lévő rituális tartalom.
Ugyanis ez számomra egy többszörösen elmaszkolt egykori szokás felszínen tartásának tűnik.

Biztos érdekes anyag lenne...
süti beállítások módosítása