Az emberi lélek súlya 21 gramm
2022. február 28. írta: Eperjesi Marcell

Az emberi lélek súlya 21 gramm

043_21_gramm_historicmysteries_com_2.jpg

Egy skót orvos kísérletének eredményére ma is sokan a lélek létezésének bizonyítékaként tekintenek, anélkül, hogy ismernék a tesztelésének bizarr körülményeit.

A lélek a legtöbb vallási, filozófiai és mitológiai hagyományban az élőlény test nélküli lényege. Az emberiség hajnaláig lehet visszavezetni azt az elképzelést, hogy az elhunyt személy nem válik semmivé, hanem tovább él, mert ugyan elhagyja testi énjét, de a lelke, ami egyedivé tette őt, megmarad.

A XX. század elején az átlagemberek zöme, de a tudósok egy része is úgy tekintett a lélekre, hogy bár még nem sikerült konkrétan megfigyelni, de elméletileg minden arra mutat, hogy léteznie kell.

Ennek a bizonyítását tartotta élete feladatának az 1866-ban, a skóciai Glasgowban született Duncan MacDougall. Aki húszévesen vándorolt ki az Egyesült Államokba, 1893-ban pedig orvosi diplomát szerezett a Bostoni Egyetemen. Egy massachusettsi kisvárosban, Haverhill-ben telepedett le, ahol praktizálni kezdett.

043_duncan_macdougall_whav_net_2.jpgDuncan MacDougall (fotó: whav.net)

Egy Maine-i nőt vett feleségül, 1895-ben született meg fiúgyermekük. 1896-ban MacDougall megkapta az amerikai állampolgárságot. Háza és orvosi rendelője a városka főutcáján állt, viszont az igen vallásos orvos igyekezett minél több időt tölteni a végstádiumú tuberkulózisos betegeket ápoló, Cullis Consumptives’ Home nevezetű szeretetotthonban.

Az otthon eredetileg egy kereskedő birtokán feküdt, majd amikor 1897-ben egy új épületbe költöztek, magukkal vittek mindent, köztük számos, a kórház szempontjából irreleváns tárgyat. 1901-ben MacDougall felfedezte az egyiket ezek közül: egy Fairbanks márkájú ipari mérleget, amelyet a kereskedő használt a Kínából érkező selyemkötegek lemérésére. Az eszköz azért vált világhírűvé, mert lehetővé tette nagy tárgyak pontos mérését.

MacDougallt régóta érdekelte, hogy a pszichés funkciók különálló egységként továbbra is léteznek-e a halál után? Bizonyítani szerette volna, hogy a lélek egy fizikailag megvizsgálható, megmérhető, tehát kétségtelenül létező dolog. Ehhez kapóra jött számára a Fairbanks mérleg és az, hogy haldokló személyek közelében dolgozott.

A hipotézise az volt, hogy a halál pillanatában a lélek távozik a testből, tehát az ember tömege egy léleknyivel kevesebb lesz, miután elhalálozott. Ezt kísérlettekkel szándékozott alátámasztani, amelyhez olyan embereket választott, akik már rendkívül kimerült fizikai állapotban szenvedtek, mivel a pontos mérés érdekében a betegeknek mozdulatlannak kellett maradniuk a haláltusájuk alatt.

Amikor már úgy tűnt, hogy a paciensek közel állnak a halálhoz, MacDougall az ágyukat az ipari mérlegre helyezte a munkatársai segítségével. Eközben igyekezett a lehető legtöbb részletet feljegyezni: pontosan mennyi időt töltöttek az ágyon, mennyi volt a testsúlyuk akkor, amikor oda kerültek, mikor állt be a halál?

043_fairbanks_merleg_bbc_com.jpgIlyen Fairbanks ipari mérleget használt MacDougall a kísérletéhez (fotó: bbc.com)

A holttest súlyának megállapításakor figyelembe kellett venni az olyan zavaró tényezőket, mint pl. a testnedvek (verejték, vizelet, széklet) elvesztése. Ezeket a melléktermékeket a doktor otthagyta, ahová folytak, hogy ne befolyásolják az eredményt.

A szeretetotthon vezetői kezdettől fogva bizalmatlanok voltak az orvos kísérleteivel szemben, mert féltették a jó hírnevüket, mivel kizárólag adományokból tartották fent magukat. A mintavétel nagyon ritka volt, több mint öt év alatt, MacDougall mindössze hat haldoklóval kísérletezett.

De még ebből a szerény esetszámból is kettőt érvénytelenített, mert a betegek a mérleg kalibrálása közben haltak meg. Így a maradék négy esetből vonta le a következtetéseit.

Mindössze egyetlen beteg halála tükrözte a hipotézisét, miszerint a halál pillanatában bekövetkezik a lélek tömegének megfelelő, hirtelen súlyvesztés. Ez háromnegyed uncia, azaz 21.3 gramm volt. Egy paciensnél minimális csökkenést mutatott a mérleg, amely gyorsan visszaállt az eredeti értékre. Kettőnél pedig folyamatos, lassú csökkenés látszott a halál beállta előtt és után is.

Mindez MacDougallt nemigen zavarta, kiemelte azt az egyetlen esetet, ami alátámasztani látszott az elméletét, és bizonyítékként tekintett rá. Tanulmányt írt arról, hogy a páciensek halálakor határozott és megmagyarázhatatlan súlyvesztés történt, és arra a következtetésre jutott, hogy a lelkük elhagyta a testüket. Munkatársai elzárkóztak attól, hogy a nevüket adják a dolgozatához.

McDougall kontrollcsoportot is használt a kísérletéhez. Ezek során 15 kutyát tett a mérlegre, de mivel nem talált végstádiumú négylábúakat, így injekcióval megmérgezte őket, és végigmérte a haláltusájukat. Az ebek kimúlásakor azonban semmilyen súlyvesztést nem tapasztalt, ezzel pedig bizonyítottnak látta azt a meggyőződését, miszerint az állatoknak nincs lelkük.

A doktor azt is szerette volna leellenőrizni, hogy a páciensek súlyvesztése esetleg nem a levegő kifújásának a következménye-e, amely a halál beálltakor történik? Így saját maga is ráfeküdt a mérleggel felszerelt ágyra, megpróbált minél erőteljesebben kilélegezni, de nem tapasztalta, hogy ennek hatására csökkent volna a súlya.

Vizsgálatai eredményeiről, 1907. március 11-én számolt be a New York Times, „A léleknek súlya van, gondolja egy orvos” című cikkében. Állítólag rosszakarói szivárogtatták ki a publikálás előtt álló anyagát a sajtónak, hogy rontsák a hírnevét.

043_new_york_times-cikk_quora_com.jpgA New York Times cikkének részlete MacDougall kísérletéről (forrás: quora.com)

1907 májusában két orvosi szaklapban is megjelent a dolgozata, immár a saját akaratából. A tanulmány a „Hipotézis a lélek szubsztanciájáról, valamint az említett anyag létezésének kísérleti bizonyítékai” címet kapta.

A New York Times és az orvosi magazinok hasábjain hosszú, hónapokig tartó vita alakult ki MacDougall és az eredményeit támadó orvosok között. Akik az alábbi, fontosabb kifogásokat tették:

  • A súlyvesztés annak köszönhető, hogy a halál beálltakor a tüdő nem hűti tovább a vért. Ennek következtében hirtelen megemelkedik a test hőmérséklete, ami megugró izzadáshoz vezet.
  • A kutyáknál valószínűleg azért nem volt tapsztalható tömegcsökkenés, mert nekik nincs izzadságmirigyük.
  • Az esetek egy részében a halál pontos beálltáról nem tudott beszámolni sem MacDougall, sem a személyzet. Így értelmezhetetlen, hogy mikor és mihez képest csökkent a súly.
  • Hiába használt viszonylag precíz ipari mérleget, abba így is bele kellett volna kalkulálni nagyjából 0.2 unciányi (azaz öt-hat grammnyi) hibahatárt.
  • Mindössze hat alany vizsgálatából vonta le a következtetéseit, ez az esetszám egyáltalán nem tekinthető reprezentatívnak.
  • MacDougall szelektíven használta fel az adatait a megállapításaihoz. Egyetlen paciens produkált csak hirtelen súlyvesztést (21 grammot), így az eredmények többségét figyelmen kívül hagyta, és azt az egyet propagálta, amely alátámasztotta hipotézisét.

A doktort nem sokkal a jelentés nyilvánosságra hozatala után eltávolították a szeretetotthonból. Az orvos a bírálatok hatására gyakorolt némi önkritikát, úgy tartotta, hogy további kutatások szükségeltetnének a témával kapcsolatban, lényegesen nagyobb mintavétellel.

Így megpróbált más kórházakat találni, ahol megismételhetné a kísérleteit, ám nem járt sikerrel. Pedig egy parapszichológiai társaság vezetője, aki pártolta az erőfeszítéseit, azt nyilatkozta, hogy meg kellene győzni a kormányzót, hogy a kivégzés előtt álló foglyokon folytatódjanak a tesztek, a villamosszék mérlegre helyezésével.

MacDougall négy évvel később, 1911-ben azzal jött elő, hogy sikerült a testet elhagyó lelket lefényképeznie a halál pillanatában. Állítása szerint ez a fotókon a „csillagközi éterre" emlékeztető fényes foltként jelent meg a haldokló feje körül. A kijelentése azonban már nem keltett a korábbihoz hasonló botrányt, így a haverhill-i orvos kikerült a média érdeklődési köréből. 1920-ban hunyt el, 54 évesen.

A médiában zajló adok-kapok hatására, az eredményeit főleg az Egyesült Államok délkeleti részén fekvő ún. Bibliaövezetben kezelték sokan a lélek létezésének cáfolhatatlan bizonyítékaként. A tudósok egyöntetű elutasítása ellenére, a 21 gramm beszivárgott a populáris kultúrába, horrortörténetekben, regényekben, filmekben bukkant fel. Ezek közül a legismertebb Alejandro González Iñárritu 2003-as, azonos című filmalkotása és Dan Brown Az elveszett jelkép című regénye.

MacDougall kísérletét manapság a paranormális jelenségek rajongói idézik, de gyakran megjelenik a különböző áltudományos oldalakon és hoaxokban is, mint bebizonyított állítás, miszerint az emberi lélek súlya 21 gramm.

Forrás:
Honnan ered a legenda, hogy a lélek 21 gramm? (urbanlegends.hu)
Az ember, aki azt hitte, megmérte a lélek súlyát (szeretlekmagyarorszag.hu)
Az ember, aki megmérte a lélek tömegét (index.hu)
21 grams experiment (Wikipedia)
Haverhill’s Man Who Weighed Souls (whav.net)
¿De dónde viene la idea de que el alma pesa 21 gramos? (bbc.com)
Was the Weight of a Human Soul Determined to Be 21 Grams? (snopes.com)
 
Borítókép:
historicmysteries.com
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr2217767494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2022.02.28. 16:56:21

Mivel a lélek képes lebegni, repülni a beépített meghajtó rendszerével, logikusnak tűnik, hogy ha tömege van, súlya nem feltétlenül, ezért mérlegen nem mérhető a fent leírt módon. Azt viszont le lehetne mérni mérleggel, hogy megkérünk egy szabadon kószáló lelket, nehezedjen rá egy precíziós patika mérlegre és nyomja lefelé a lapját maximális tolóerővel. Vagy üljön rá és kapcsolja ki a meghajtórendszerét, hogy a földi gravitáció szabadon húzza lefelé a tehetetlen tömegét. Az eredmény függeni fog a lélek típusától és belső fénytartalmától is, nem csak a mérleg pontosságától.
Aki többet szeretne megtudni a hazánkban máig folyó lélektani kutatásokról, itt nézhet utána a különféle elméleteknek:
www.muporta.hu/%7Eferi/2021/lelek0.html
www.muporta.hu/%7Eferi/2021/spontan.html
www.muporta.hu/%7Eferi/2021/tisztito.html

efi 2022.02.28. 16:56:35

Miért van az, hogy mindig a vallásosak között akadunk a leghülyébbekre is?

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.02.28. 17:26:08

Akit érdekel hasonló témakörben:

Fórum » FILOSZ » Rejtélyes dolgok »
Lélekcsere Írisz vs. Lucia
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9239331&la=158384640

1933-ban Budapesten Farczády Gerő vegyészmérnök Írisz nevű, tizennégy éves gimnazista lánya súlyos betegségéből egyik reggel felébredve, a szüleit, testvéreit nem ismerte meg és a család számára ismeretlen nyelven kezdett el beszélni. ....A család közben az egyik szerzetes rokon segítségével, - aki sok latin eredetű nyelvet ismert - egyre több érdekességet tudott meg a lány "madridi életéről". Ezek szerint Lucia Altarez de Salvio a neve, negyvenéves korában, 1933 augusztusában tüdőbajban halt meg Madridban és most "ébredt fel" Budapesten....

sírjatok 2022.02.28. 19:11:26

@efi: 1. miért a "vallásos" a szűk keresztmetszeted, miért nem az "orvos"?
2. még 1911-ben is szinte mindenki vallásos volt, tehát a hülyék is.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.02.28. 19:41:08

@sírjatok:

Annak hogy az emberiség több mint tízezer Istent teremtett, sok oka van. Tudatlanság, hatalmi okai is és nem utolsó sorban pszichovirulógiai is. Ez utóbbi okra már van megoldás. Akárcsak a biológiai vírusokat az elve vírusait is lehet immunizálni.

within 2022.02.28. 20:37:44

mivel még senki nem jött vissza a halálból (most hagyjuk a klinikai halál állapotot) így qurvára nem tudjuk mi van utána..max csak hinni akarunk.. de persze az nem bizonyíték..
De ha lenne bizonyíték akkor mi garantálná, hogy a világ a jelenlegi állapotában megmaradna?!

gigabursch 2022.03.01. 07:54:22

Hogy igaz-e vagy nem, és hogy jó-e a mérés, az mindegy, de legalább megpróbálta.

Előrébb azóta se vagyunk.

Argus_ 2022.03.01. 08:44:35

Modern eszközökkel ellenőrizni lehetne igazát, de senkinek nem akaródzik megtennie, mert oda lenne a szakmai hírneve. Ma bizonyos kérdésekkel nem lehet foglalkozni anélkül, hogy a tudományos világ neked ne esne.

]{udarauszkasz 2022.03.01. 11:08:59

@Argus_: ott a pont. Olyan sok leiras,beszamolo letezik,amelyek a lelekre,mint szubjektiven letezo valamire utalnak,hogy ezt mar csak ideologiai okokbol nem vizsgaljak. Vagy vizsgaljak,de a tudomany sajnos nem minden tekintetben objektiv,es uzleti okai is vannak,miert nem vizsgaljak a halal utani eletet pl.
Pl.ez a haboru,amit ez az idiota elkezdett okafogyotta valna. Es a haboru penz...

]{udarauszkasz 2022.03.01. 11:13:43

@within: de visszajottek. Lasd lelekvandorlas. Engem a halalba kergettek elozo eletemben, csak a ragyogo kek napra,es a feher falra (talan sziklak?)mogottem,amire emlekszem.

]{udarauszkasz 2022.03.01. 11:18:41

@within: egyebkent nemreg derult ki,hogy bizonyos legkori osszetetel mellett,idegen bolygokon a naptipusu csillagok is latszhatnak keknek.

szánmonoxid 2022.03.01. 13:41:41

@steery:
Mivel nincs olyan, hogy lélek, a többi része egyértelműen baromság.

@within:
Utána nincs semmi. Csak vannak olyan agyalágyultak, akik nem képesek ezt felfogni.

@]{udarauszkasz:
A lélekvándorlás is pont ugyanolyan teljes mértékben alaptalan baromság, mint bármelyik más vallás. Már csak azért is, mert nincs olyan, hogy lélek.
Olyan van, hogy tudat. És ha meghalsz, az is megszűnik.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.03.01. 13:57:43

@Argus_:
Valószínű párolgásból eredő vízvesztés lenne csak ... A "lélek" az emberi agyban végbemenő információs folyamat lehet. Jobb szó rá az elme.

Az hogy valamit nem illik kutatni ... dogma...
Jómagam is túlléptem már egy ilyen téves dogmán.

"Isten egyértelműen kívül fekszik a tudomány hatókörén
Nem lehet sem bizonyítani, sem cáfolni."

Nos lehet és megtörtént. Van az emberiségnek már a sok kitalált Istene után, Tudományos Istene is.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.03.01. 14:06:00

Kérdéses a mérték és szerintem túl sok a 21 g. .... de ... Mondóka: "Minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, mint az általa kiszorított víz súlya. " -- is szerepet játszhat. Valószínű ez nem csak folyadékokra igaz és a tüdő összeesik.

Másrészt a kémiai folyamatok is fontosak lehetnek. Levegőnél könnyebb és nehezebb gázok távozása... aránya ... akár a vérből ... bőrfelületen keresztül ...

gigabursch 2022.03.01. 14:40:19

@szánmonoxid:
Tudományosan igazolható, hogy lelketlen vagy.

steery 2022.03.01. 16:44:56

@szánmonoxid: Örülök neki, hogy te ezt ilyen nagy magabiztossággal ki tudod jelenteni, minden indoklás, érvelés és józan megfontolás nélkül. Ezek szerint te lelketlen lény vagy? Ettől még másoknak lehet lelkük. Az univerzum elég változatos hely, sokféle életforma nyüzsög benne mindenfelé.

]{udarauszkasz 2022.03.01. 17:09:49

@szánmonoxid: semmi bizonyitek nincs arra,hogy ne letezne lelek,kozvetett bizonyitek az ellenkezojere annal tobb. Olyan dolgokra emlekeznek paran,amire nem szabadna,es ezek verifikalhato emlekek.
A tudomany csak azert tagadja ennek a letezeset,mert empirikusan nem megismetelheto. Ez nem a lelek hibaja,hanem esetleg a modszertannak, es annak,hogy uzletiesse valt az egesz,es ugyanugy ideologiailag elfogult,mint a vallasok. Csak epp materializmusnak hivjak.
A test a lelekkel annyira osszefonodik az elet soran,hogy a test allapota erosen kihat a lelekre. (Ep testben ep lelek...stb)
De ennek az ellenkezoje is igaz; amikor a 3 eves kislany mondja,hogy itt meg itt lottek meg,es az anyajegyei is ugyanott vannak.... Nekem pl egy koszfoltra emlekezteto sotet-vilagos folt volt a nyakam jobb oldalan kisgyerekkoromban. (Anyu takargatta,mert tenyleg ugy nezett ki,mintha full retkes lenne) kesobb ez eltunt.

szánmonoxid 2022.03.01. 20:41:28

@gigabursch:
Rendben.
Még mindig jobb, mintha azt igazolnád, hogy tudattalan vagyok. :-)

szánmonoxid 2022.03.01. 20:43:53

@steery:
Nyugi, neked sincs lelked, legalábbis abban az értelemben, hogy ez egy kiszálló-beszálló, vándorló akármi lenne.
A lélek, mint itt fentebb az egyik kolléga is írta, az agyműködés terméke.

Ha neked ez a XXI. században, amikor azért már nem a sötét középkort éljük, ahol mindenféle babonás faszságban hisznek az emberek, még mindig kérdés, akkor csak sajnálni tudlak. Mert buta vagy. Nagyon.

szánmonoxid 2022.03.01. 20:46:02

@]{udarauszkasz:
Bocs, de csak arra van bizonyíték, hogy nincs lélek.
A lila ezoterikus baromságaiddal (hogy azt ne mondjam, hazugságaiddal) etess másokat. A többi olyan hülyét, akik ezekben hisznek.

Amiket itt összehordasz, azok mind alaptalan kamuk. Amikor megpóbálták tudományos alapon igazolni, egytől egyig megbuktak mind. 100%-os arányban.

szánmonoxid 2022.03.01. 20:46:50

@]{udarauszkasz:
"Nekem pl egy koszfoltra emlekezteto sotet-vilagos folt volt a nyakam jobb oldalan kisgyerekkoromban. (Anyu takargatta,mert tenyleg ugy nezett ki,mintha full retkes lenne) kesobb ez eltunt."

Hát igen, a víz meg a szappan megfelelően használva csodákra képes.

steery 2022.03.01. 21:06:44

@szánmonoxid: A válaszodból kitűnik, hogy nem olvastad el ezeket a cikkeket.:
www.muporta.hu/%7Eferi/2021/lelek0.html
www.muporta.hu/%7Eferi/2021/spontan.html
www.muporta.hu/%7Eferi/2021/tisztito.html
Mert akkor teljesen más lenne a véleményed és nem hangoztatnál ilyen durván és erőszakosan ilyen butaságokat.
Ha értenél az agyműködéshez, tudnád, hogy az elménk és a személyiségünk nem az agyműködés terméke, prímán működik agysejtek nélkül is (egyes agykárosodott embereknek feltűnően és lehetetlenül egészséges elméjük van, holott zöldségnek kéne lenniük), sőt, bármilyen biológiai test nélkül is. Sokat segítene rajtad, ha alaposan utánanéznél a témának. Kevésbé lennél elvakult és elmaradott.

szánmonoxid 2022.03.01. 22:29:25

@steery:
Igazad van, faszságokat nem olvasok, mert nem érdemes.
Nőj fel, és néuzz körül. 2022-t írunk, nem a babonák korát. Tudod, közben kifejlődött egy tudomány nevű izé, aminek te láthatólag a hírét sem hallottad idáig.

Igen, esetedben láthatóan működik valami létforma agysejtek nélkül is.

Az mondjuk elég röhejes, amikor egy XVII. századi elveket valló ökör beszél elmaradottságról a XXI. században, és mindenféle ezoterikus faszságokra hivatkozik közben. Igen, rólad beszélek.

]{udarauszkasz 2022.03.02. 10:26:47

mint mondtam,nem kosz volt.
Persze egyszerubb hulyesegekkel ervelni arra,ami nem illik bele az ideologiaba.

steery 2022.03.02. 13:20:16

@szánmonoxid: Jó, akkor itt vége a beszélgetésnek. Most olyan vagy, mint a papok, akik nem néztek bele Galilei távcsövébe. :-D

eßemfaßom meg áll 2022.03.02. 20:01:32

@steery: Én beleolvastam, de már bánom, egy dolog, hogy baromsághalmaz, de még csak nem is viccesen.

szánmonoxid 2022.03.03. 00:53:04

@steery:
Ha messziről látszik, hogy az nem egy távcső, és még csak nem is Galileié, hanem valami sarki ribanc mosatlan segglyuka, akkor épeszű ember nem akar belenézni.

De te csak nézegesd közelről, ahogy eddig is, és gondold azt, hogy távcső.
A tudományt láthatóan nem neked találták fel, neked ennyi ész mellé a babonák világa való.

@eßemfaßom meg áll:
Én erre már a téma alapján rájöttem. Mármint hogy baromsághalmaz.

]{udarauszkasz 2022.03.03. 12:37:55

@szánmonoxid:
A materializmus is csak egy ideologia,mint a tobbi.

szánmonoxid 2022.03.03. 15:26:55

@]{udarauszkasz:
Jaja.
Csak annak van tudományos alapja, a többi meg csak a huzatos agyú barmok fejében létező fantazmagória.
Ez azért értelmes emberek számára elég jelentős különbségnek tűnik. A hangsúly az értelmes szón van.

]{udarauszkasz 2022.03.03. 15:45:38

@szánmonoxid: minden ideologianak van,vagy legalabbis volt nemi tudomanyos alapja,amit aztan a tenyek, a bizonyitekok okafogyotta tesznek. Lapos a Fold? Bebizonyitottak,hogy nem.
Letezik-e a lelek? Sok beszamolo verifikalhatoan bizonyitja,hogy igen. Az, hogy sokat nem tudunk rola,az annak is betudhato,hogy nem kutatjak elegge,aki kutatta,hulyenek neztek,lejarattak, es kulombozo vallasok,szektak bohocokat csinaltak beloluk. Ez nem az a "kuldom az energiat a telefonvonalok keresztul" kategoria.
Nalunk pl viszonylag gyakran van Poltergeist a hazban. Neha olyan, mintha a 2 macska mellett lenne egy harmadik is. Leesik,eltunik allandoan sokminden. Felesegem mondja: persze,mert rosszul raktad le. Persze,mondom, es 3 oran keresztul ott gondolkozik hogy leessen-e,aztan az este kozepen BUMM. napersze... Meg a mindenfele zajok az ejszaka kozepen, biztos valamelyik haziallatunk... Felesegem kimegy, 2 macska+kutya szunyalnak. Vagy epp a kutya ugat valamit,vagy valamelyik macska nez meredt szemekkel,hogy mi van ott...
Ezek nem megismetelheto dolgok,kiserletileg nem,egy csomo kutatonak beletort a bicskaja,mert a jelenlegi modszertanokba nem fer bele.
De attol,meg valos dolgokra emlekeznek.

gigabursch 2022.03.03. 18:08:57

@szánmonoxid:
A tudomány soha nem téved!
Ja, de...

Dan da Man 2022.03.04. 08:41:23

@gigabursch: Te viszont lelkes vagy.

Lelkes libsiző, lelkes zsidózó, lelkes gyűlölködő.

Szóval pont te kurvára ne szólalj meg, mert a lélek "jóakaratot" is takar. Oszt beléd abból nem sok szorult.

Dan da Man 2022.03.04. 08:43:18

@steery: Sajnos egyet kell értsek fentebb szólókkal annyiban, hogy tényleg nem vagy objektívnek tekinthető a kérdésben. És így nehéz olyan embert meggyőzni, aki "nem megvilágosodott".

De tény, hogy te nagyon lelkes vagy. És amíg másnak nem ártasz ennek a nevében, inkább legyen az emberiség olyan, mint te, mint a politikusok többsége például.

gigabursch 2022.03.04. 11:08:58

@Dan da Man:
Mindig is példát mutattál kirekesztésből és gyűlöletkeltésből, úgyhogy most sem érdekel a rinyálásod.
Majd szólj, ha Londonban hamueso hullik...

steery 2022.03.04. 11:13:25

@Dan da Man: Nem óhajtok objektív lenni, mivel meggyőződésem, hogy olyan nem létezik. Fizikai lehetetlenség objektívnak lenni, még az istenek számára is. Az univerzumban csak és kizárólag szubjektív szemlélők és ezek véleményei léteznek, amik még együtt, összegezve sem adnak objektív képet a valóságról. Amúgy nem akarok meggyőzni senkit semmiről. Tájékoztatlak benneteket a tapasztalataimról. Aki nem hiszi, járjon utána. Én sem hiszek el senkinek semmit, mindennek igyekszem utánajárni, hogy rendet tegyek a káoszban, legalább a magam számára.
Az emberiség bőségesen árt magának nélkülem is. Amint elterjednek és tömegessé válnak a különböző lélek-gép interfészek, a mi világunk lelkei és a túlvilágon lévő lelkek interakcióba kerülnek egymással és akkor menthetetlenül elszabadul a pokol. Még a legjobb esetben is. Ez igazából megállíthatatlan folyamat, olyan sok helyen folynak ilyen, javarészt titkos vagy titkolni próbált kutatások.
Pár hónapja megmutattam ezeket a cikkeket egy érdeklődő fickónak. Tudod, mi volt a reakciója? Csak az érdekelte, hogy ez miért nem igaz? Mutassak már ezt cáfoló bizonyítékokat! Valósággal könyörgött azért, hogy ne legyen igaz!
Beszéltem olyan emberrel is, aki maga is fejleszt, épít lélek-gép interfészt és kísérletezik vele. Nem hajlandó semmit nyilatkozni az eredményekről. Nem cáfol semmit és nem erősít meg semmit. Viszont jól láthatóan fél a következményektől és az istenek haragjától. Mintha atombombát piszkálgatna.
Körülöttem mindenki iszonyúan be van gyulladva, retteg a kísértetektől, túlvilágtól, démonoktól. De a leginkább attól, hogy felelősségre fogják vonni a különféle bűnei miatt. Egyedül én nem félek. Talán mert nem csináltam semmi rosszat. Na most amíg ilyen az emberiség hozzáállása önmagához és a valósághoz, nem fogunk érdemben előrébb lépni a megismerésben. Fel kéne már nőni, gyerekek! És vállalni a korábbi bűnös tettek következményeit. Na, itt még nagyon nem tartunk. Viszont az események haladnak előre.

eßemfaßom meg áll 2022.03.05. 12:06:03

@szánmonoxid: de lehetne szórakoztató baromság is, egy jó chemtrailes eszmefuttatást pl bármikor elolvasok mert általában vicces.

eßemfaßom meg áll 2022.03.05. 12:07:13

@]{udarauszkasz: "Sok beszamolo verifikalhatoan bizonyitja,hogy igen. " Tudnál ilyet mutatni?

Reactor 2022.04.30. 16:57:37

@szánmonoxid: Aha, értem. Tehát amit nem lehet tudományosan kimutatni, leírni számokkal vagy megtapizni kézzel, az nem létezik. És punktum, mindenki más agyalágyult.
Van bizonyíték arra, hogy NINCS lélek? Nocsak, akkor mutasd. Tudományosat, ha kérhetném.
süti beállítások módosítása