Tupac Shakur egy művésznév
2021. szeptember 07. írta: Eperjesi Marcell

Tupac Shakur egy művésznév

006_tupac_shakur.jpg

A hiphop-sztárok általában művésznevekkel operálnak, és különben is: a rapper egy XVIII. századi perui felkelővezér nevét birtokolta.

Tupac Amaru Shakurt minden idők legnagyobb hatású hiphop előadójának tartják. Aki nemcsak a színpadon és a hanghordozókon volt egyedi, hanem az otthonról hozott harcos mozgalmár attitűd és a különböző művészetekben (főleg az irodalomban) szerzett jártassága is kiemelte az átlagból.

Ám családjában nemcsak az erős polgárjogi véna volt jelen, hanem a törvényekkel való állandó szembekerülés is, e két dolog pedig meghatározta későbbi sorsát.

Tupac fejlődésére a legnagyobb hatást édesanyja gyakorolta, aki egyébként Alice Faye Williams néven látta meg a napvilágot. Fiatalon bekapcsolódott a feketéknek jogokat követelő küzdelmekbe, és a radikális afroamerikaiakat tömörítő Fekete Párducok tagja lett, a szervezet Panther Post című hírlevelét szerkesztette. 1968-ban nevet változtatott, és felvette az Afeni Shakur nevet, egyben férjhez ment Lumumba Shakurhoz, a Párducok harlemi vezetőjéhez.

1969 áprilisában a házaspárt tizenkilenc bajtársukkal egyetemben letartóztatták és azzal vádolták őket, hogy bombamerényleteket terveztek rendőrörsök ellen. Néhány hónappal később Afeni számára sikerült összegyűjteni az óvadékot, így ő szabadlábon védekezhetett.

A perben önmaga védelmét látta el, amelyet már állapotosként küzdött végig. Bár a vádpontok súlyosak voltak, és elegendőek lettek volna, hogy akár élete végéig rács mögé kerüljön, 1971 májusában minden vádlottat felmentettek.

006_afeni_shakur.jpgAfeni Shakur 1970-ben (fotó: nbcnews.com)

Egy hónapra rá, 1971. június 16-án megszülte gyermekét East Harlemben. Hogy megóvja a „terhelt” névtől: a kisfiút Lesane Parish Crooks néven anyakönyveztette. A biológiai apa nem a férje, hanem egy bizonyos Billy Garland nevű Párduc-tag volt, aki később semmilyen szerepet nem játszott fia életében.

Lumumba Shakur még ebben az évben meghalt. Afeni új partnere elhunyt férje mostohabátyja, Mutulu Shakur lett, aki szintén aktivistáskodott, de ő a Fekete Felszabadítási Hadsereg (BLA) színeiben.

A későbbi rapper őt tekintette apjának, bár 1981-ben, tizedmagával kirabolt egy pénzszállító autót, amely során egy biztonsági őrt és két rendőrt megöltek. Mutulu egészen 1986-ig szökésben volt, még az FBI 10 legkeresettebb bűnözőjének listájára is rákerült. Jelenleg 60 éves börtönbüntetését tölti.

A gyermek keresztapját, a szintén poltikai aktivista, és egyben háborús veterán Geronimo Pratt-et 1972-ben tévesen elítélték egy gyilkosságért, ártatlansága csak 27 évvel később bizonyosodott be és került szabadlábra.

Keresztanyját, a BLA-s Assata Shakurt több vádpontban (többek között egy rendőr meggyilkolásában) mondták ki bűnösnek, melyekért életfogytiglannal büntették, ám 1979-ben megszökött a börtönből. Jelenleg Kubában él, ahol politikai menedékjogot kapott, 2 millió dolláros nyomravezetői díj van kitűzve rá még most is.

Ebben a zaklatott környezetben cseperedő kis Lesanét egyéves korában, 1972-ben nevezték át, a mamár mindenki számára ismert Tupac Amaru Shakurrá. Tehát nem a rapkarrierjéhez választott művésznév volt ez.

006_2pac_csecsemokoraban_pinterest_com.jpgTupac gyerekkorában (fotó: pinterest.com)

Tupac Amaru a hasonló nevű, 1572-ben kivégzett utolsó inka uralkodó leszármazottja volt. José Gabriel Condorcanqui néven született Peruban és némi spanyol vér is csörgedezett benne. Jezsuita nevelésben részesült, bár szíve mélyén mindig is az elnyomott indián lakossággal azonosult.

Bátyja halála után megörökölt törzsfőnöki pozíciójában petíciókkal igyekezett elérni, hogy javuljon az agyondolgoztatott őslakosok helyzete. Miután süket fülekre talált, 1780-ban II. Tupac Amaru néven aláírt kiáltványában harcba szólította az indiánokat a gyarmatosítók ellen. A lázadás átterjedt Bolíviára és Argentínára is, a felkelővezér az amerikai kontinensen elsőként törölte el a rabszolgaságot.

A túlerővel szemben azonban nem győzhetett, sorozatos vereségek után, 1781 márciusában került spanyolkézre. Elrettentésül Cuzco főterén végezték ki, miután a lovakkal nem sikerült széttépetni, felnégyelték és lefejezték. Személye később legendává vált, uruguayi és perui gerillák is az ő nevét adták szervezetüknek.

006_tupac_amaru_ii.jpgII. Tupac Amaru felkelővezér (fotó: history.info) 

„Forradalmár, bennszülött ember nevét szerettem volna neki adni. Azt akartam, hogy tudja, ő a világkultúra része„ – magyarázta később Afeni Shakur a szokatlan névadást.

Tupac rövid zenei karrierje 1991-ben indult be, ekkor adta ki első stúdióalbumát, melyet még életében három követett. Köztük az 1995-ös Me Against The World, melyet sokan a hiphoptörténet egyik legjobb albumának tartanak.

Több, mint 75 millió példányban keltek el lemezei. 2009-ben a Dear Mama című száma bekerült a National Recording Registrybe, ahová olyan amerikai hangfelvételek kerülnek, amelyek „kulturálisan, történelmileg vagy esztétikailag fontosak”. 2017-ben beválasztották a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, beiktatási beszédét Snoop Dogg mondta.

Sikerekkel, csillogással, filmszerepekkel, ugyanakkor botrányokkal, egy túlélt merénylettel és egy rövid börtönbüntetéssel szegélyezett pályafutása 1996. szeptember 7-én hirtelen véget ért. Tupac Las Vegasban tartózkodott, ahol megnézte a Mike Tyson-Bruce Seldon bokszmeccset. A mérkőzésről távozóban összeverekedett Orlando Andersonnal, a Crips nevű utcai banda tagjával, akit alaposan helyben hagyott.

Ezt követően bulizni indult, a menedzsere, Suge Knight által vezetett BMW-ben. Az East Flamingo Road és a Koval Lane kereszteződésénél, a piros lámpánál várakoztak, amikor egy melléjük haladó Cadillacből tüzet nyitottak rájuk.

Az elkövető minden bizonnyal Anderson volt, bár soha nem helyezték vád alá emiatt, és már nem is fogják, mert 1998-ban őt is lelőtték. Tupacot négy golyó találta el, hat nappal később halt bele a sérüléseibe. „Fuck you” – válaszolta az őt kikérdezni igyekvő rendőrnek. Ezek voltak az utolsó szavai. 

Forrás:
Everything You Need To Know About Tupac’s Family Tree (capitalextra.com)
Lovakkal próbálták széttépetni az utolsó inka felkelést vezető II. Tupac Amarut (Múlt-kor)
 
Borítókép:           
Tupac Shakur (fotó: AP)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr1716681936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.09.09. 19:59:31

Tipikus feka hozzáállás.
Ugyanaz a trágya volt, mint akik jégre tették.

tamaszlav 2021.11.01. 12:30:53

@gigabursch: Anyádnál így is jobb volt.
süti beállítások módosítása