Elisa Lam megmagyarázhatatlan módon vesztette életét
2021. augusztus 31. írta: Eperjesi Marcell

Elisa Lam megmagyarázhatatlan módon vesztette életét

004_elisa_lam1.jpg

Egy fiatal turistalány tragikus halálának megfejtésébe önjelölt magánnyomozók és youtubberek garmadája vetette bele magát, szabad folyást engedve a legképtelenebb magyarázatoknak és konteóknak.

Elisa Lam egy 21 éves kanadai egyetemista volt, aki Vancouverben élt hongkongi származású szüleivel és nővérével. A helyi Columbia Egyetemen tanult, illetve aktívan blogolt a Tumblr-en, ahol „Nouvelle-Nouveau” címmel vezetett naplót. Őszintén írt mentális betegségéről, tanulási nehézségeiről, és arról, hogy meg szeretné ismerni a világot, új emberekkel akar találkozni. 

Ennek gyakorlati megvalósítása 2013 januárjában jött el, amikor kaliforniai túrára indult egyedül. Terve az volt, hogy leutazik egészen San Diegoig, majd onnan északnak tartva bejárja az állam nevezetesebb városait.

A híres San Diego-i Állatkertből posztolt is képeket, majd január 28-án érkezett Los Angelesbe, ahol a Cecil Hotelben szállt meg. Ez a rosszhírű szálloda bár LA belvárosában található, a hírhedt Skid Row nevezetű negyed veszi körül, amely gyűjtőhelye a hajléktalanoknak, pszichés problémákkal küszködőknek, erőszaktevőknek, prostituáltaknak.

Elisa kezdetben közös szobát kapott, ám szobatársai panaszára, miszerint furcsán és kötekedően viselkedett, két nappal később önálló lakrészbe költöztették. Egyik este a lobbiban magából kivetkőzve üvöltözött, azt szajkózta, hogy: „őrült vagyok, de LA is az”.

004_elisa_lam_allthatinteresting_com.jpgElisa Lam (fotó: allthatinteresting.com)

Amit még biztosan lehet tudni a városban töltött időszakából az annyi, hogy ellátogatott egy TV-show felvételére, de miután mindenképpen szóba akart elegyedni a műsorvezetővel, a biztonsági személyzet kiebrudalta a helyszínről.

2013. január 31-én még látták egy könyvesboltban, ahol a családtagjainak vásárolt ajándékot. Másnap kellett volna kijelentkeznie a Cecilből, ahonnan Santa Cruzba indult volna tovább, ám nyoma veszett. Szüleivel minden nap telefonon közölte aktuális hollétét, de miután ez elmaradt, a Lam-házaspár értesítette a rendőrséget (LAPD).

Kutyákkal kutatták át a hotelt, ám nem leltek a nyomára, ezért február 6-án a képével ellátott szórólapokkal árasztották el a várost. Ez sem vezetett eredményre, így az LAPD 15-én közzétett róla egy rendkívül kísérteties videót. 

Az LAPD által kiadott videó (forrás: Youtube / Dennis Romero)  

A négyperces anyagot eltűnésének napján a szállodai lift kamerája rögzítette, melyen az látható, ahogyan Elisa a felvonóba lépve először nyugodtan várja, hogy a lift elinduljon. Amikor az nem mozdul, rettegve a lift falának lapul, leguggol, ki- és belép, különös mozdulatokat tesz, majd mintha egy láthatatlan ellenséggel veszekedne, gesztikulál és hadonászik. Végül, miután értelmetlenül nyomkodja a gombokat, kilép és eltűnik.

Lam keresése során a szálloda vendégei panaszkodni kezdtek az alacsony víznyomás miatt. Néhányan azt állították, hogy vizük fekete színű és szokatlan ízű. Február 19-én reggel a szálloda karbantartó munkatársa, Santiago Lopez, hogy utánajárjon a panaszoknak, szemügyre vette a tetőn elhelyezett négy víztartályt. Végül ezek egyikében találta meg Elisa meztelen holttestét, aki arccal felfelé lebegett a vízben. 

004_a_cecil_hotel_teteje.jpgA Cecil Hotel tetején lévő víztartályok (fotó: china.org.cn) 

Az internet valósággal felrobbant. Unatkozó youtuberek, bloggerek kezdtek saját nyomozásba, hátha majd ők fejtik meg, mi történt. Egyesek észrevették, hogy az ominózus videóból közel egy percnyi felvételt eltávolítottak, nyilván azért, hogy védjenek egy rajta szereplő egyént.

Valakik paranormális jelenségeket, mások partidrogokat vizionáltak a szerencsétlenség mögé, de általánossá vált a feltételezés, hogy a kanadai lány gyilkosság áldozata lett. Többször előkerült a 2005-ös Fekete víz című film cselekményével való párhuzam felemlegetése is.

Nem kellett sok idő, hogy a vérszomjas onlinetömeg rámutasson a feltételezett elkövetőre, melyet egy Pablo Vergara nevezetű mexikói death metal énekesben vélt felfedezni.

Aki azzal tette magát gyanússá, hogy feltöltött egy videót a Cecil Hotelből, és hogy egyes klipjeiben nők megölését illusztrálta. Más kérdés, hogy egy évvel korábban járt a szállodában, míg Lam eltűnésekor hazájában dolgozott stúdióalbumán. A bullying hatására összeomlott, megjárta a pszichiátriát. Azóta is képtelen új dalokat szerezni, mamár a filmiparban dolgozik.

A hajmeresztő elméletek piacának az is megágyazott, hogy a halottkém sokáig bíbelődött a jelentésével, melyet csak júniusban hozott nyilvánosságra, ekkor állt végre össze a kirakós.

  • A halál okát véletlen balesetben állapították meg, melyet fulladás okozott.
  • Fizikai trauma vagy szexuális erőszak nem érte Elisat.
  • Az öngyilkosságot elvetették.
  • Drog vagy alkohol nem volt a szervezetében.
  • Meglehetősen súlyos, egyes típusú bipoláris zavara volt, felírt gyógyszereit nem szedte a túrája idején, melyet a szobájában maradt tabletták mennyisége is alátámasztott.
  • Ennek következtében eltűnése napján úgynevezett pszichotikus epizódja volt, családja elmondása alapján ez már korábban is előfordult vele, ilyenkor azt hitte vadásznak rá, menekült, képzelődött, üldözési mániája volt.
  • Menedéket keresve mászhatott be a hotel víztartályába, ahonnan a folyadék mennyiségének csökkenése miatt kimászni már nem tudott és megfulladt.
  • A liftben látható ruháit megtalálták a tartályban, szakértők szerint fulladásos helyzetben szokványos reakció, hogy valaki letépi magáról az öltözékét.
  • A szálloda tetejére vezető ajtók le voltak zárva, minden behatolási kísérletre megszólal a riasztó, viszont a tűzlépcső lehetővé tette, hogy kicselezze ezt a biztonsági intézkedést.
  • A tartályokat mintegy 8-9 kilós fedéllel védték, amely bár nem kevés, de vészhelyzetben még egy Elisához hasonló gyenge fizikumú nő is képes lehet az elmozdítására.
  • Ha (akár élő, akár halott) testét valaki felhurcolta a tartályokhoz, akkor súlyos hámsérüléseket szenvedett volna, ám ilyennek nyoma sem volt.
  • A liftben megnyomott egy olyan gombot is, amely két percig az emeleten tartja a felvonót, ezért nem mozdult az semerre.

Egy érdekesség a végére! Elisa eltűnésének idején tuberkulózis-járvány ütötte fel a fejét a környékbeli hajléktalanok között. A tuberkulózist pedig tényleg egy LAM-ELISA nevezetű teszttel is ki lehet mutatni. Ez egyébként a Lipoarabinomannan és az Enzyme-Linked Immunosorbent Assay rövidítése. És bár sokaknak megmozgatta a fantáziáját ez a különös egybeesés, de valójában csak fatális véletlenről van szó. 

Forrás:
Tetthely: A Cecil Hotel (dokusorozat, Netflix)
Elisa Lam eltűnése igazi rejtély lenne, ha nem 2021-et írnánk (24.hu)
Gyilkosok, elmebetegek lakhelye, rejtélyes halálesetek színtere (noizz.hu)
                                        
Borítókép:
Elisa Lam (fotó: bbc.com / Reuters) 
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr2516676052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása