Az agyunk 10%-át használjuk ki
2022. június 14. írta: Eperjesi Marcell

Az agyunk 10%-át használjuk ki

060_10_-os_agykihasznalas_intlnadine_org.jpg

Az Einsteinnek tulajdonított aranyköpés már a XX. század elején elterjedt volt, de tudományos ténynek egy életmód-tanácsadó bestsellere után tekintette a közvélemény.

Az agy az emberi idegrendszer irányítóközpontja, a koponyában helyezkedik el. Tapintása puha, kívülről barnásszürke, belül sárgásfehér. A felnőtt ember agyának a súlya átlagban 1.3 kg, amely arányaiban lényegesen nagyobb, mint a többi emlősé.

Az agy idegsejtjeit neuronoknak nevezzük. Ezek a szervezet külső és belső környezetéből érkező információkat észlelik, feldolgozzák és továbbítják elektrokémiai jelzés formájában. Ezt a jelzést neurotranszmittereknek nevezett szerves vegyületek viszik sejtről sejtre. A neuronok tevékenysége képezi az agyműködés alapját.

Az agyból származik minden gondolat, hit, emlék, viselkedés és hangulat. Az agy működése teszi lehetővé a mozgást, a tapintást, a szaglást, a hallást és a látást. Bonyolultsága miatt folyamatos táplálásra van szüksége, a szervezet vér- és oxigénigényének 20 százalékát használja fel, amely hatalmas mennyiség a nagyságához képest.

Az agy három fő anatómiai egységre osztható: a nagyagyra, az agytörzsre és a kisagyra. A nagyagy lebenyekre oszlik: homlok-, fali, nyakszirt- és halántéklebenyre.

060_emberi_agy_wikipedia.jpgAz emberi agy (forrás: Wikipedia)

Sokszor elhangzik az a gondolat, hogy az egyén bármit meg tudna tanulni, ha akarná, hiszen csak az agya tíz százalékát használja ki. Az emberek szeretik azt hinni, hogy mindent fejleszteni lehet, ezért kelendőek az önsegítő könyvek és az "agyfejlesztő" tanfolyamok. Ezek azt sugallják, hogy ezt az óriási felhasználatlan területet ki lehet aknázni, és vele az emberi intelligenciát növelni.

Erre épít az agykontroll, amely azt ígéri, hogy a módszerével a kihasználatlan kilenctizedet elő lehet hívni, például a koncentráció javítása, a fájdalom enyhítése, a stressz legyőzése, a döntéshozatal könnyebbé tétele érdekében. Egy 2013-as felmérés szerint az amerikaiak 65%-a hitt a „10%-os elméletben”, míg az európai tanárok körében 47%-ra mérték ugyanezt.

A mítosz elterjedését a legtöbben Albert Einstein kijelentésének tulajdonítják, ám ő csak tréfálkozott vele, ráadásul a legenda régebbi, a XX. század elején már „forgalomban” volt. Ősforrásnak minden bizonnyal, egy az 1900-as évek elején folytatott kutatást lehet tekinteni, amit két amerikai pszichológus, William James és Boris Sidis végeztek.

A szakemberek William James Sidist (az utóbbi fiát, az előbbi keresztfiát) vizsgálták, aki 18 hónaposan már a New York Timest olvasta, nyolcévesen 8 nyelven beszélt, és mindössze 11 esztendősen, minden idők legfiatalabb diákjaként felvették a Harvardra.

Gyorsított taníttatásával arra voltak kíváncsiak, hogy növelhető-e az intelligenciahányadosa. A csodagyerekről William James azt mondta, hogy a képességeinek csak a töredékét használta fel a teljesítményéhez. Azonban ezt nem az agya kihasználtsági szintjére, hanem a fiúban lakozó intellektuális potenciálra értette.

060_william_james_wikipedia.jpgWilliam James pszichológus (fotó: Wikipedia)

James szavai az 1936-os, Hogyan szerezzünk barátokat és legyünk hatással másokra? című könyvben is felbukkantak, de jelentősen eltorzítva. A bestsellert jegyző életmód-tanácsadó, Dale Carnegie azt a kijelentést tulajdonította Jamesnek, hogy az átlagember csak a mentális képességei 10%-át használja. Az utóbbi számot önkényesen találta ki a szerző, mivel a pszichológus soha nem állított ilyet. A kötetből 30 millió példányt adtak el, a félremagyarázott állítást pedig innentől tudományos tényként kezelte a közvélemény.

060_dale_carnegie_biography_com.jpgDale Carnegie (fotó: biography.com)

A viselkedéskutató Karl Lashley patkányok agyából távolított el jelentős részeket, az 1920-as években végzett vizsgálatai során. A még ép rágcsálókat betanította a különféle útvesztőkben való tájékozódásra. Előfordult, hogy később az agyuk egyes részeinek hiányában is sikerrel teljesítették ezeket a feladatokat. Ebből következtettek néhányan arra, hogy valószínűleg az emberek sem használják ki a teljes agykapacitásukat.

Bizonyos hatvanas évekbeli mozgalmak azt híresztelték, hogy például a kanálhajlítás trükkje és más mutatványok mindenki agyában ott szunnyadnak, és nincs más teendő, mint aktiválni őket. Ezen a véleményen volt Uri Geller izraeli illuzionista is, aki egy könyvében arról értekezett, hogy az emberi agy csak nagyon limitált módon, teljes képessége 10 százalékán üzemel. A történelem során azonban már előfordult, hogy ennél jóval magasabb arányban volt használva.

060_uri_geller_nlc_hu_2.jpgUri Geller (fotó: nlc.hu)

A tíz százalék mítoszát fenntartja, hogy a neuronok az agysejteknek csak a 10 százalékát teszik ki, a többi gliasejt. Ezek nem vesznek részt az információ feldolgozásban, vagy bármi olyasmiben, amit a köznyelv gondolkodásnak hív. Ehelyett a neuronok működését támogatják és szolgálják ki, valamint takarító szerepet töltenek be, eltávolítják az elpusztult idegsejtek maradványait.

060_a_neuronok_elte_hu.jpgA neuronok (forrás: elte.hu)

Bármennyire is elterjedt, hogy az agyunk kapacitásának csak egytizedét használjuk, a neurológusok cáfolják ezt az elméletet:

  • Az igaz, hogy egy adott feladat elvégzéséhez az agynak csak egy része aktiválódik, hiszen különböző tevékenységekhez különböző részeket használ. Azonban egy átlagos ember, egy átlagos napon rengeteg feladattal és helyzettel szembesül, melyek során a nap végére már biztosan az egész agyát használta. Még alvás közben is megfigyelhető némi aktivitás. 
  • Vannak folyamatosan „üzemben lévő” agyterületek is, melyek olyan funkciókat szabályoznak, mint például a légzés, a hormonháztartás vagy a szívverés. Ezek önmagukban is kiteszik a tárgyalt tíz százalékot
  • A modern képalkotó technológiák segítségével mára egyértelműen kiderült, hogy az agynak nincsenek funkció nélküli, „sötét” területei
  • Az agy a legtöbb energiát elfogyasztó emberi szerv, amelyet evolúciós szempontból hatalmas luxus lenne fenntartani, ha nem lenne teljesen kihasználva. Amennyiben az ember kevesebb idegsejttel és kisebb aggyal is tökéletesen tudna működni, akkor a természetes kiválasztódás a kisebb, hatékonyabb aggyal rendelkező embereket részesítené előnyben, míg a kevésbé gazdaságos agyakat kirekesztené. 
  • Elképzelhetetlen, hogy az ennyi felesleges anyaggal rendelkező agy egyáltalán kialakulhatott volna. 
  • Minden agysérülés bizonyos mértékű funkcióvesztéssel jár, nincs olyan területe az agynak, amelynek a károsodása ne okozna képességvesztést. Pedig az elmélet szerint az agysérülésnek nem lenne komolyabb hatása, hiszen a "maradék", ki nem használt agykapacitás könnyedén átvehetné a sérült terület funkcióit. 
  • Az agy vagy az agyi funkciók 90 százalékának elvesztése visszafordíthatatlan következményekkel jár, bár a tévhit azt sugallja, hogy így is pont ugyanúgy lehetne élni az életet, mint a sérülés előtt.
Forrás:
Agy, agyműködés (informed.hu)
Tényleg csak az agyunk 10 százalékát használjuk? (egeszsegkalauz.hu)
Agyunk csupán 10 százalékát használjuk? (urbanlegends.hu)
Három tévhit agyunk működéséről (ng.24.hu)
Megdőlt a mítosz: nem csak agyunk 10 százalékát használjuk (hvg.hu)
Tényleg csak az agyunk 10%-át használjuk? (Ma is tanultam valamit!)
 
Borítókép:
intlnadine.org
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr3417857217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.06.14. 13:12:02

Tudományos tévhitek napjainkban azok, amit régen az akkori tudományos ismereteink szerint tanítottak nekünk az iskolában, azóta viszont a tudomány fejlődésével, már többet és máshogy tudunk ezekről a kérdésekről. Jellemzően egy emberöltőn belüli intervallumot elemzünk. Jöhetnek persze ezen kívüliek is, csak azt nem venném be a listába.

1. A dinoszauruszok óriási gyíkok voltak ( a madarak elődei is )

2. A naprendszernek 9 bolygója van (volt 10 is, de most 8 lett)

3. Valakinek a jobb, valakinek a bal agyféltekéje domináns ( kitaláció , áltudomány)

4. A haj és a köröm halálunk után is nő (nem nő)

5. Az anyag legkisebb építőelemei az elektron, proton, neutron (vannak kisebbek is )

6. A Neandervölgyiek ostoba vademberek voltak (nem teljesen...tudtak kötelet fonni és a dárdáik is hatásosak voltak)

7. Föld kora 2 milliárd év ... (majd 4,7 milliárd év)

8. Világegyetem kora hasonlóan változó volt

9. Ősrobbanás tényként volt tanítva. (nem az ... és már éppen megbukóban van)

10. A teremtés történetek egyike a sokból, tényként volt tanítva. (nem az ... és az amiről szó van, éppen megbukóban, vagy már meg is bukott)

11. A Dunning-Kruger hatás általánosan igaz.... (Inkább kamu és 2000-ben Ignobel-díjat kapott)

12. "Isten" kívül áll a tudományon... (semmi sem áll kívül ... már van Tudományos Isten)

13. Az ateizmus álláspontja tudományos (nem az ... metafizikai áltudomány)

14. A vegyiparnak nincs hulladéka... ( tudjuk van)

15. Teológia tudomány ... (nem az, áltudomány)

16. Nyelvészet tudomány ... ( inkább csak ismeret, van tudományos és áltudományos része is)

17. A nyelv különböző területein érezzük a különféle ízeket

18. Az űrben nincs gravitáció (van ott is)

19. A világ legnagyobb állata a kék bálna, növénye a mamutfenyő ... (mára már egy gomba a legnagyobb élőlény )

20. A víznek (H2O) három "halmaz"-állapota van ...(mára négy lett)

21. A piramisokat rabszolgákkal építették ... és sírkamrának ... (nem rabszolgák és máshova is temetkeztek)

22. A Kolumbusz fedezte fel Amerikát .... és felfedező volt (inkább csak szerencsevadász és kupec )

23. Edison találta fel a villanykörtét ( előtte is volt már ... csak a tökéletesítésében vett részt )

24. Három egyistenhitű vallást ismerünk, a zsidó, kereszténység, iszlám ... ( inkább 30-nál is többet)

25. Különféle hittan oktatás ( hittan ... majd az ellenkezője ... és megint hittan)

26. Definíciót nem lehet bizonyítani (sokféle van ... és a reális definíciót pl. kell)

27. A földi élet körforgása fotoszintézis és napfény nélkül nem lehetséges ( mélytengeri kürtőknél lévő élőlények cáfolták)

28. E = M x C2 .... C= gyorsulás / sebesség /fénysebesség /fénysebesség vákumban ???? - elemzés alatt

29. Magyarország 1000-től állam csak ...( Nem igaz, mert előtte ~ 104 évig szintén állam voltunk, fejedelemség)

30. Ha nem hiszel Istenben, akkor ateista vagy. Nincs más lehetőség. ( Marhaság és hamis dilemma érvelési hiba... nagyon sok más lehetőség van)

31. Nagy kezdőbetűs " Isten" istenből csak egy van ... ( Nem igaz és annak is van külön neve is)

32. Öt érzékünk van.... ( jelentősen több van)

33. A szén-dioxid a fotoszintézis, így a földi élet egyik létszükséges anyaga. ... ( most meg "szennyező" és "káros" anyag lett .... itt az utóbbi a hibás felfogás. Helyesen esetleg CO2 többletről lehetne értekezni. Esetleg optimális egyensúlyról. )

34. Valamiről sokat és rendszerezve tudni tudomány ... ( nem az, nem elégséges feltétel ... az max ismeret lehet csak)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.14. 19:32:56

Az Ig Nobel díjat nem azért adják, mert a díjazott elmélet vagy egyéb teljesítmény hibás. Szt dem állította senki, hogy a Dinung-Kruger effektus általánosan igaz; a névadói szerint is csak tendencia.

Anekdotikus érv lenne, ezért nem is érvként írom annak a 7 év alatt 2 általános iskolai osztályt elvégzett (a harmadikból a második vagy harmadik évismétlés alatt kimaradt, mert terhes lett), írástudatlan cigány nő példáját, aki elmagyarázta már nekem az internetet, az elektronikát, a villanyszerelést, a női anatómiát (szerinte pl. a méhszalag a csikló alatt kevéssel, a hüvelybemenetnél néhány nőnél látható pár milliméteres, apró pálcikaszerű bőrdarab, a magzat pedig a nő hasában növekszik, és erős hasmenéskor távozhat). De már olyan is előfordult, hogy német nyelvből oktatott ki. Szerinte az orvosok semmit nem tudnak, de ő tudja, hogy az aszpirin mindenre gyógyszer - igaz, csak az eredeti Aspirin, az egyéb acetilszalicilsav-tabletták már semmire nem jók.

ez a nevem senki 2022.07.03. 02:06:17

rég
en azt se tud
ták a föl
d banán alak
ú de csak fel
talál
ták azt is
süti beállítások módosítása