Az alkohol felmelegít a hidegben
2021. szeptember 23. írta: Eperjesi Marcell

Az alkohol felmelegít a hidegben

010_alkohol_a_hidegben.jpg

A népi bölcsesség szerint: az alkohol „folyékony kabát”. Ha fázol, végy magadhoz belőle és mindjárt felmelegedsz.

Nagy hidegben az emberi szervezet a létfontosságú szervekhez küldi a vért, hogy melegen tartsa azokat, illetve, hogy az oxigén- és tápanyagellátás megfelelő maradjon.

Ennek az a következménye, hogy a perifériás területeken, így például a végtagokban vérszegénység alakul ki. A szervezet, hogy mérsékelje a hőleadást, a perifériákon összehúzza az ereket, ahol így jelentősen lecsökken az oxigénellátás.

Amikor hidegben alkoholt fogyasztunk, akkor ez a természetes folyamat gyakorlatilag megfordul. Kitágulnak a bőrhöz közeli véredények, az ettől távoliak viszont beszűkülnek. A szervezet a végtagokba áramoltatja a vért, ezzel egy időben a test más részein (pl. a belső szervekben) csökken a vér mennyisége.

Mivel a bőrünkbe és a végtagjainkba áramlik a vér, úgy érezzük, hogy melegünk lett. A bőrünk kipirul, a közérzetünk kellemesebbé válik.

Ez azonban csak illúzió, a szervezet a belső hőmérséklettől von el plusz hőt. Így a testfelszín hőmérséklete valóban megnő, a létfontosságú szerveké viszont lecsökken, mivel ez a plusz hő a test felszínén koncentrálódik. 

010_alkoholivaszat_origo_hu.jpgNem a legjobb ötlet hidegben alkoholt inni (fotó: origo.hu) 

Az alkohol kiiktatja a hideg elleni védőmechanizmusokat is, például az érösszehúzódást és a didergést. Az utóbbi a szervezet egy válaszreakciója a kihűlés ellen, ilyenkor az izmok gyorsan és ritmikusan összehúzódnak, amivel hő termelődik.

A fentiek egyenes következménye, hogy ha ittas állapotban a hidegben tartózkodunk, a testhőmérséklet lecsökken, ami vészes kihűléshez, hipotermiához vezethet. Ráadásul ez úgy alakul ki, hogy az áldozat számára fel sem tűnik a megtévesztő melegségérzet miatt.

Orvosi kutatások szerint az alkohol a kihűléses esetek nagyjából 30 százalékában játszik szerepet. Az alkohol és a hideg tehát igencsak veszélyes kombináció. 

Forrás:
Tudja-e, miért fokozottan veszélyes hidegben az alkoholfogyasztás? (origo.hu)
10 egészségügyi tévhit a télről (divany.hu)
Tévhit, hogy az alkohol felmelegít (hazipatika.hu)
Így öl a hideg (index.hu)                   
                                                         
Borítókép:
Alkoholfogyasztás a hidegben (fotó: femina.hu)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr4116698610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.09.23. 16:25:38

Magyarul mégiscsak melegít, csak nem feltétlenül ott, ahol kellene. :D

erol 2021.09.24. 16:12:44

Magyarul az alkohol nem melegít, csak úgy érzi a user (vö. a katona nem fázik, csak úgy érzi :)

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.09.24. 16:58:17

@erol: ha igaz ami a posztban áll, akkor melegít. A bőrt, a belső szervek rovására.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.09.24. 22:07:15

A testünk besejében keletkező hő elsősorban a bőrön, másodsorban a kilélegzett levegővel távozik a szervezetünkből. Miután pedig a testünket mindenhol bőr borítja, ha a bőrünk melegebb, akkor csökken a belső szervek hővesztesége, ezért azokban kisebb hőtermelődés is fenn tudja tartani a szükséges hőmérsékletet. E gondolatmenetből az következnék, hogy az alkohol hatására nem csökkenhet a belső szerveink hőmérséklete. Na de akkor miért hűl ki mégis az ittas ember a hidegben?

Az egyik ok látszólag az, hogy a melegebb bőrfelület több hőt ad le a környezetének, ezáltal a szervezet valóban több hőt veszít. Na de ezt a belső tartalékaiból simán tudná fedezni, akkor pedog lásd az első bekezdést.

Abszolút laikus véleményem szerint az alkohol nem azért veszélyes, mert gyorsabban hűl ki az ittas ember, hanem azért, mert NEM VESZI ÉSZRE, hogy kihűl. Elalszik, az alvó ember szervezete pedig eleve kevesebb hőt termel, ez gyorsítja a kihűlést. Ahogy az is, hogy a bőrfelülethez közeli erek kitágulása sem tart az ittasság elmúlásáig, vagyis a melegg bőr védőhatása is hamar elmúlik.

Ha a posztoló szakember, akkor szívesen olvasnám a véleményét, mennyire helytálló az én elképzelésem.

Zionnépe 2021.09.25. 07:55:45

Pár éve diszkóban buliztunk majd zárórakor a ruhatárból vettem volna fel a kabátomat és pulóveremet, de elkeverték és nem találták. Épp ilyen -10 alatti hajnal volt télen. Nem spóroltunk a piával és pólóban is egész kellemesnek tűnt ameddig hazaértem (nem taxival).
Másnap kipróbáltam ugyenezt pólóban kimenni egy kicsit az utcára, pár perc után beláttam, hogy józanul nem fog menni

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.09.25. 08:41:15

@Zionnépe: megfázás... sok idióta, köztük az exem, azt képzeli, hogy a megfázás=hidegben tartózkodást követő felsőlégúti panaszok, ami a hideg miatt van.
Hát nem. A hidegben folyhat az ember orra, de ha melegbe kerül, akkor ez elmúlik. A "megfázáshoz" baktériumokkal és/vagy vírusokkal kell találkozni. Ha ez elmarad, akkor nincs "megfázás".

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.03.14. 20:58:24

Az, hogy akár az alkohol, akár más a hőérzetet becsapja, mégiscsak lehet életmentő. Láttam egyszer egy dokufilmet, amelyben egy önkéntes nagy hidegben próbált egyszerű, de aprólékos műveleteket elvégezni, elég reménytelenül. A film tanulsága az volt, hogy amikor egy fűtőmellénnyel a mellkasát melegen tartották, a keze sem remegett már, tudott dolgozni. Ha nagy hidegben valaki már azért nem tud tüzet gyűjtani vagy valami más sürgős dolgot megcsinálni, mert annyira reszket, akkor megmentheti az életét egy pohár pálinka is. Tudom, a másik oldalon ott van az életképes idő megrövidülése, de talán jó tudni erről a lehetőségről.
süti beállítások módosítása