Magyarország partjait egykor három tenger mosta
2022. augusztus 07. írta: Eperjesi Marcell

Magyarország partjait egykor három tenger mosta

067_fiume_1912_kultura_hu.jpg

A dicső múlt felidézői szerint I. (Nagy) Lajos hódításai által Magyarország akkora birodalommá nőtt, hogy egyszerre három tengerre volt kijárata.

Délen az Adriai-tenger, keleten a Fekete-tenger, míg északon a Balti-tenger vált a magyar korona felségterületévé – legalábbis így őrizte meg a kollektív memória.

Petőfi ezt fogalmazta meg A hazáról című versében:

„Oh nagy volt hajdan a magyar,
Nagy volt hatalma, birtoka;
Magyar tenger vízében húnyt el
Éjszak, kelet s dél hullócsillaga.”

Nagy Lajos stabil és virágzó országot örökölt apjától, Károly Róberttől. A sokat csatázó lovagkirály már uralkodása kezdetén jogot formált a Nápolyi Királyság vezetésére, hiszen felmenői innen származtak. Azonban a trónra kiszemelt öccsét, András herceget az ellentábor hívei meggyilkolták.

Lajos fegyverrel vett elégtételt testvére halála miatt: kétszer is elfoglalta Nápolyt (1347, 1350). Azonban nem voltak helyi szövetségesei, és egyébként sem lehetett a nápolyi trónt Magyarországon tartózkodva megtartani, így végül lemondott erről a tervéről.

067_i_nagy_lajos_mult-kor.jpgI. (Nagy) Lajos (forrás: Múlt-kor)

Hiába volt tehát rövid ideig a Tirrén- és a Jón-tenger mellett (is) fekvő királyság ura, ezt a haditettét elfeledte a történelmi emlékezet. Így ezeket a tengereket nem szokták beleszámolni azok sorába, amelyek „Magyarország partjait mosták”.

Annál inkább a Fekete-tengert. Nagy Lajos sikeres balkáni hadjáratokat folytatott, amelyek után Szerbia, Bosznia, majd az 1370-es évektől Havasalföld és Moldva uralkodói is vazallusként szolgálták a magyar királyt. Ami azt jelenti, hogy elismerték a fennhatóságát és adót fizettek neki.

A Fekete-tengert a közhiedelem szerint Moldva biztosította Nagy Lajosnak. Ám azért, mert Moldva uralkodója a magyar király vazallusa volt, ettől az még nem vált Magyarország részévé. Így a tengere sem lett „magyar tenger”.

Nagy Lajos édesanyja, Lokietek Erzsébet III. Kázmér lengyel király nővére volt. Ez a családi szál jelentős szerepet játszott abban, hogy a magyar és a lengyel uralkodó 1339-ben szerződést kötött. Ebben leszögezték: ha Kázmér fiúörökös nélkül hal meg, trónját Károly Róbert vagy (a halála esetén) utóda, Lajos örökli. Az utóbbi verzió valósult meg, 1370-ben lengyel királlyá koronázták Nagy Lajost.

A két országot csak a király személye kötötte össze (perszonálunió). A középkorban elterjedt volt, hogy egy uralkodó több különálló országot irányít (pl. a Habsburgok). Tehát attól, hogy Lajos megörökölte a lengyel koronát, Lengyelország nem olvadt Magyarországba. A perszonálunió mindössze 12 évig, Lajos haláláig tartott.

Ráadásul ekkor a Lengyel Királyságnak nem volt tengere, mert a Német Lovagrend elzárta őket a Balti-tengertől. Kikötőhöz legközelebb csak 1466-ban jutottak.

067_harom_tenger_regisztralok_blog_hu.jpgI. (Nagy) Lajos országai és hódításai (forrás: regisztralok.blog.hu)

Az emlegetett három tenger közül marad az Adria, amellyel (Horvátország révén) Magyarországnak több mint nyolcszáz éves, közös történelme van.

1087-ben Zvonomir horvát király feleségül vette I. (Szent) László húgát, Ilonát. A magyar uralkodó erre a rokoni kapcsolatra hivatkozva, Zvonomir halála után bejelentette igényét a horvát koronára. 1091-ben seregeivel betört Horvátországba, és Tengerfehérvárnál (Biograd na Moru) elérte az Adriát.

Utóda, Könyves Kálmán szilárdította meg a horvátországi magyar uralmat, 1102-ben horvát királlyá koronáztatta magát. Innentől 1918-ig, a magyar királyi cím birtokosa egyben a horvát királyi címet is viselte.

A mindenkori magyar uralkodónak így volt hozzáférése az Adriához, de Horvátországot nem tagolták be a magyar közigazgatásba. Különálló jogi entitás maradt, részleges önállósággal. A területet a magyar király által kinevezett bán igazgatta.

1779-ben a Habsburg Birodalom irányítója, Mária Terézia Fiume városát és környékét közvetlenül a Magyar Királysághoz csatolta. Ez lett az ún. Magyar Tengermellék. Így létrejött egy kis magyar exklávé Horvátországba ékelődve, vagy ahogyan a korban nevezték corpus separatum (külön test). Hivatalosan ekkortól lett Magyarországnak tengerpartja.

A királynő döntését a gazdaságélénkítés indokolta, hiszen így a magyar árucikkek kijuthattak a tengerpartra. Ezzel a magyar nemességet érdekeltté tette a kereskedelmi ügyletekben, fokozta a vállalkozó kedvüket, amellyel a Habsburgok vámbevételekhez jutottak.

067_maria_terezia_origo_hu.jpgMária Terézia (forrás: origo.hu)

A napóleoni háborúk idején Fiume francia uralom alá került, majd az 1848-as forradalom után húsz évig ismét a horvátok kezén volt, amelyet Jellasics bán ért el a bécsi udvarnál.

Fiume ideiglenes jelleggel került vissza Magyarországhoz a magyar-horvát kiegyezést (1868) követően. Azzal a megkötéssel, hogy a város státuszát a jövőben majd rendezni kell, ám ez a Monarchia 1918-as felbomlásáig nem sikerült. Fiumét Trianonban elvették Magyarországtól, ma Rijeka néven Horvátországhoz tartozik.

A város a „boldog békeidőkben” élte a fénykorát, tehát a kiegyezés és az I. világháború közötti fél évszázadban. Tengeri kikötőjének fejlesztése a magyar kormánypolitika egyik sarokköve volt. Ezt segítette az 1873-ban átadott Budapest-Fiume vasútvonal is. A település népszerű nyaralóhellyé vált a magyarok körében. Fiumében az 1910-es népszámlálás szerint az olaszok voltak többségben (51%), a magyar lakosság aránya ekkor 13% volt.

Magyarország partjait sohasem „mosta” három tenger. A nemzetközi vizekre való kijáratot mindössze egyetlen város tengerpartja biztosította az országnak, 1779 és 1918 között. De még e rövid időszak alatt sem tudta folyamatosan uralni a piciny földdarabot a Magyar Királyság.

Forrás:
Nagy Lajos korában három tenger mosta Magyarország partjait (Hahner Péter: 100 történelmi tévhit)
Most akkor tényleg volt három tengerünk? (24.hu)
Létezett az igazi magyar tenger, amit elvettek tőlünk? (telex.hu)
Fiume hovatartozása a dualizmus korában (Magyar Nemzeti Levéltár)
Egyszer volt… 5. rész – Magyarország és a három tenger (kabocalap.hu)
„A három tenger” (Halmos Ferenc: Pannon Enciklopédia)
                                     
Borítókép:
Fiume 1912-ben (forrás: kultura.hu)
 
A Tévhitoszlatás elérhetősége a Facebookon:
https://www.facebook.com/tevhitoszlatas

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitoszlatas.blog.hu/api/trackback/id/tr7617902879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.08.08. 17:44:57

Elnézve a térképet, akkor se volt sehol ukrajna és rövidesen ismét így lesz...

A német lovagrendről szintén kevesen tudják, hogy őket még II. Endre seperte ki Erdélyből, mert finoman szólva is pofátlanul viselkedtek.

Érdekes, hogy a térképen Bosznia szerepel, ami akkoriban Ráma néven volt inkább ismeretes.
Akárcsak az is, hogy Albánia a Szerb királyság részeként szerepel.

Billy Hill 2022.08.08. 21:41:34

Dákó-román meg nagy-morva témában is volt már ilyen oszlatás? :-)

Reszelő Aladár 2022.08.09. 08:32:11

Egy-egy terület etnikai átalakítása csak XX. században lett igazán fontos, addig ez nem volt szempont, tekintve hogy addig az uralkodó személye volt az idetitás alapja nem pedig a beszélt nyelv vagy a származás.
Azóta ha egy terület gazdát cserél, az új gazda polgárai kerülnek domináns helyzetbe, ők szervezik a közigazgatást, ők viselnek tisztségeket. Aki maradni akar betagozódik és együttél a környék új identitásával, aki nem az távozik.

Wildhunt 2022.08.09. 09:28:45

@Reszelő Aladár: vagy kitelepítik, legyilkolják, nyelvét-kultúráját betiltják.

Ozsetan 2022.08.09. 10:21:23

A Magyar Királyság nem keverendő össze Magyarországgal. Magyarországon kívül a Magyar Királyság jó néhány utódállama formálhatna jogot a ugyanarra a történelmi örökségre. Egyáltalán, a Magyar Királyságnak volt valaha a mai értelemben - anya, apa szempontjából - magyar királya? És a nagyszülöket még nem is említettem.

chrisred 2022.08.09. 10:54:22

@gigabursch: "Elnézve a térképet, akkor se volt sehol ukrajna és rövidesen ismét így lesz..."

És ugyanez elmondható Oroszországról is.

chrisred 2022.08.09. 10:58:18

@Reszelő Aladár: Inkább a XIX. századtól, amikor a polgári átalakulás egyik legfontosabb mozzanata volt a személyifüggés elvéből a területi elvre való áttérés. Nem volt véletlen, hogy a reformkori törekvések közé tartozott a magyar nyelv hivatalossá (és kötelezővé) tétele Magyarországon.

gigabursch 2022.08.09. 11:03:44

@Reszelő Aladár:
Úgy mint a rendek kifejezett igényével szembemenő, a vármegye rendszert semmibe vevő, egyenesen Bécsből vezérelt, Mária Terézia és legidiótább kisfia, József alatt végrehajtott tudatos elrománosítás?

chrisred 2022.08.09. 11:26:05

@gigabursch: Nem, csak veled ellentétben ismerem a történelmet. Nagy Lajos idejében a moszkvai nagyfejedelemség az Arany Horda vazallusa volt.

birkamenet 2022.08.09. 11:26:12

@gigabursch:

Mi van te genetikai selejt bulgár birka, ha Ukrajna nem lesz, rá egy hétre Magyarország se lesz. Ruszki leszel, bár tudjuk, hogy apád igy is a fél Vörös Haccsereg 56-ból.

parttalan 2022.08.09. 14:52:39

Pontosítsunk: a magyar királyok soha nem koronáztatták meg magukat horvát koronával. A teljes belső önállósággal rendelkező Horváto. királyság volt, uralkodóink horvát királyokká megválasztották magukat, hogy törvényesítsék ott hatalmukat, de mint magyar királyok uralkodtak ott. Horvátország a magyar állam, a Magyar Királyság része. A középkori Horvátország jobbára Dalmáciára korlátozódott, lévén már a honfoglaláskor meghódított Szlavónia tartományként a királyságon belül Magyarország része, a Dráva-Száva közének keleti része (a későbbi Szlavónia!) pedig közvetlenül a magyarországi vármegyerendszerbe tagozódott.

Wildhunt 2022.08.09. 16:56:54

@chrisred: vagyis létezett. Vagyis megint hazudtál.

gigabursch 2022.08.09. 17:32:02

@parttalan:
Most hogy így írod, sose merengtem el azon, hogy volt-e valaha horvát korona? Tényleg: volt? Van?
Köszönöm a pontos kifejtést.

@Wildhunt:
Cicust a tények és a valóság együttállása sose befolyásolta.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroII 2022.08.10. 06:28:51

@gigabursch: Még mindig nem tudom, harcolnál-e az oroszok ellen a hazádért. Még a válaszolni is gyáva vagy.

chrisred 2022.08.10. 08:09:00

@Wildhunt: Vagyis Oroszország nem létezett.

gigabursch 2022.08.10. 09:29:06

@Wildhunt:
Létezett-e Szerbia a török elnyomás alatt?
(attól, hogy nem volt önálló államisága igen)

S még sorolhatók a példák...

Sorállományú előfelvételis 2022.08.10. 09:50:55

@Wildhunt: Butus vagy. A Moszkvai nagyfejedelemség 1482-ben kapta meg a státuszát, Nagy Lajos meg 100 évvel előtte meghalt. Minek áll vitába a nálad okosabbakkal, a biztos leégésedet előidézve?

chrisred 2022.08.10. 10:43:06

@gigabursch: Létezett a nápolyi királyság és a pápai állam Nagy Lajos idején? Olaszország a XIX. században jött létre? Csak hogy te is megértsd.

Wildhunt 2022.08.10. 14:34:27

@Sorállományú előfelvételis: meg Magyarország sem létezett 1920 előtt, mi? Te sem leszel már hülyébb.

Wildhunt 2022.08.10. 14:41:45

@Sorállományú előfelvételis: persze a magadfajta román szerint Hunyadi Mátyás is román, mert Kolozsvárott született...

parttalan 2022.08.10. 18:50:35

@gigabursch: "...volt-e valaha horvát korona?"

Az önálló Horvát Királyság idejében bizonyosan, de később magyar király nem koronázta meg magát vele. Erről semmiféle információ nincs a történelemkönyvekben, a témával (is) foglalkozó összefoglaló történelmi munkákban. Manapság népszerű, ámbár hamis álláspont, hogy Magyaro. és Horváto. között perszonálunió volt, tehát csak a király személye kötötte össze őket. Az erős horvát nemesség miatt a belügyeiben teljesen önálló középkori Horvátország a Magyar Királyság része, annak egyik országának számított. Az 1868-ban megalakuló Horvát-Szlavónországot sem csak az uralkodó személye fűzte Magyarországhoz. A horvát-magyar kiegyezésben lefektetett közjogi kapcsolatok fűzték hozzá ötven éven keresztül. Budapestnek irányítása, hatalma volt a belügyeiben részleges önállóságot élvező Horvátország fölött.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroII 2022.08.10. 22:05:29

@Wildhunt: Ez mire volt válasz? Béna vagy, leégetett, dolgozd fel!

birkamenet 2022.08.11. 10:30:41

@Wildhunt:

A te ősöd meg egy janicsár herezacskójában jött be az országba. Ezek után tagadni akarod, hogy nem vagy kevert fajú muzulmán ázsiai idegen kútúrájú népség, akiktől távol kell tartani a magyarokat?

totii 2022.08.11. 10:49:16

"Utóda, Könyves Kálmán szilárdította meg a horvátországi magyar uralmat, 1102-ben horvát királlyá koronáztatta magát. Innentől 1918-ig, a magyar királyi cím birtokosa egyben a horvát királyi címet is viselte."

Érdekesség, hogy Kálmán már 1097-ben meghódította Horvátországot, mégis csak 5 évvel később koronázták meg Tengerfehérváron az akkor még létező horvát koronával. Ez a külön koronázás még jó száz évig megmaradt, utána a Szent Koronával való koronázás átvette a helyét.

inebhedj - szerintem 2022.08.11. 14:01:14

Ez soha sem is volt kérdés, Magyarország és a királyság nem ugyanaz (előbbi része az utóbbinak), szóval szigorúan véve sosem mosta Magyarország partját (több) tenger, ugyanakkor a Szentkorona országai mind elmondhatják (afféle köznyelvi fordulatként), hogy ennyi meg annyi tenger mosta a partjaikat.

Az országok és népek mai felfogása a felvilágosodásnak, illetve a baloldali izmusoknak (pl. nacionalizmus) "köszönhető", azaz jóval később keletű, a középkori, illetve az újkor első felére teljesen más világkép jellemző, ezeket szokás (sokszor szándékosan, de mindenképpen teljesen értelmetlenül és értelmezhetetlenül) összekeverni.

Jozef Pockna 2022.08.11. 22:39:55

De jo is ez a tortnenelem... csak ertelme nincsen... lasd hova vezet... haboruk a multra hivatkozva... ellentetek a beteges mult tanitasa miatt... tanulunk belole? Nem... erre ez a fax felcsutidisznonagyur miniszterelnok az elo pelda...

Wildhunt 2022.08.11. 23:27:19

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroII: Úrfi úrfi, mivé lettél... Ilyen a lobotómia eredménye. Kár volt összebútorozni matyival.

Sorállományú előfelvételis 2022.08.12. 08:50:08

@Wildhunt: Mi van kispofám? Nem vagy képes utánanézni mikor kapta meg a címét a Moszkvai nagyfejedelemség? Segítsek leküzdeni a netes szerencsétlenkedésed? Tudod, gugli! Nagyon vékonyka vagy te agyilag. Agy? Miféle agy? :-D
süti beállítások módosítása